Отидете към основна версия

5 745 42

Нестихващи протести в Будапеща

  • унгария-
  • будапеща-
  • простести-
  • виктор орбан-
  • правителство

Хиляди участваха в събота в Будапеща в пети пореден ден на протести срещу правителството на премиера на Унгария

Източник: БГНЕС

Хиляди участваха в събота в Будапеща в пети пореден ден на протести срещу правителството на премиера на Унгария Виктор Орбан и приетия закон за увеличаване на данъците, който - според неговите критици - ще нанесе сериозен удар върху малките предприятия, съобщи АФП.

Това са първите протести, след като Орбан спечели през април четвърти мандат, отбелязва агенцията, предаде БНР.

Опозиционният лидер Петер Марки-Зай, който също бе взел участие във вота, заяви пред събралото се множество, че обещанията по време на кампанията на премиерът - националист са се оказали лъжи.

В редовното си петъчно радиообръщение Орбан защити закона и определи данъчните промени като "добри" и "необходими".

Сред мерките за справяне с проблема освен това е предвидено домакинствата, които използват повече енергия от средното за страната, да я заплащат по пазарни цени, вместо по силно субсидираните от държавата тарифи.

Въпреки че Орбан сложи таван на цените на горивата и някои основни храни, инфлацията достигна най-високи стойности от 20 години, при 11,7 на сто на годишна база през юни. Това накара Централната банка да предприеме най-резките марки за затягане на курса от падането на комунизма насам. Въпреки това форинтът се срина до рекордно ниски нива спрямо еврото, подхранвайки инфлационния натиск.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 28 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: