Отидете към основна версия

3 891 107

Русия понижи още повече стандартите си за набиране на войници, взима хора с присъди

  • вагнер-
  • украйна-
  • война-
  • русия-
  • наемници-
  • престъпници

Русия изпраща престъпници да се бият в Украйна

Снимка: БГНЕС/ EPA

В ежедневната си сводка относно развитието на войната в Украйна британското военно разузнаване заяви днес, че Русия използва частната военна група "Вагнер", за да укрепи силите си по фронтовите линии в украинския конфликт, предаде Ройтерс.

"Вагнер" е понижил стандартите си за набиране на членове и вече наема и хора с присъди, и такива, които са били поставяни в миналото в черни списъци заради противозаконни прояви. А това потенциално може да повлияе на ефективността на руските военни действия, отбелязва британското военно разузнаване.

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски издаде укази за отстраняване от длъжност на началника на Службата за сигурност на Украйна Иван Баканов и на главната прокурорка Ирина Венедиктова. Указите за уволнението на Баканов, приятел от детството на Зеленски, и Венедиктова, която е начело на усилията по преследването на руските военни престъпления в Украйна, бяха публикувани на официалния сайт на президента. Венедиктова ще бъде заменена от Олексий Симоненко.

В отделен пост в "Телеграм" Зеленски каза, че е уволнил висшите държавници заради много случаи на колаборация на техни подчинени с Русия. Започнати са 651 углавни производства за държавна измяна и колаборационистка дейност на служители на правоохранителните органи. Над 60 служители на ведомствата, оглавявани от Баканов и Венедиктова сега работят срещу Украйна в окупираните от Русия територии.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 30 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: