Last news in Fakti

13 Май, 2022 16:31 5 307 33

За първи път говори бивш военен от страховитата групировка "Вагнер"

  • вагнер-
  • русия-
  • марат габидуллин-
  • групировка

Той е първият член на страховитата паравоенна групировка, който говори публично и без да крие лицето си

За първи път говори бивш военен от страховитата групировка "Вагнер" - 1
Снимка: Shutterstock

Русия трябва да спре намесите си в чужбина и да се фокусира върху вътрешните си проблеми. Това заявява в интервю за Франс прес Марат Габидуллин, бивш боец от руската частна военна компания „Вагнер“, предаде БТА.

Някогашният руски професионален военен, който днес е на 55 години, е първият член на страховитата паравоенна групировка, който говори публично и без да крие лицето си, посочва АФП. Габидуллин е участвал от 2015 до 2019 г. в операции на вагнеровците в Украйна и Сирия. В излязлата вчера във Франция книга („Аз, Марат, бивш командир от армията „Вагнер“), той описва всекидневието на тази свръхсекретна структура, обвинявана в зверства, извършвани по-специално в Африка.

Руските власти твърдят, че нямат нищо общо с нея. Има обаче подозрения, че бойците тайно изпълняват задачи, поверени им от Москва. „Вагнер“ е „нещо като малка армия“, чиито цели може да са различни според обстановката на терена, обяснява Габидуллин пред АФП. В редиците ѝ служат калени наемници професионалисти, но също така романтици, пожелали „да се отъркат о войната“, и бивши затворници без шанс да бъдат приети в редовната армия, привлечени от заплатите, надхвърлящи възможните им доходи в Русия – от 1500 до 2200 евро според конкретната мисия.

Габидуллин твърди, че е служил десет години в армията на Русия и е лежал три години в лагер за убийството на гангстерски бос при „уреждане на сметки с бандите“. Той разказва за мисиите, в които е участвал, подкрепяйки проруските сепаратисти в Източна Украйна, а после силите на сирийския режим на Башар Асад. АФП прави уговорка, че не може да потвърди разказа му от независим източник. Вагнеровецът заявява, че просто си е вършел работата, но споделя, че е бил „потиснат и разочарован“ в Украйна от „измамата с благородната кауза – уж да се защитят интересите на Русия“.

Колкото до Сирия, където бил тежко ранен с граната, „намесата“ на Русия там „не помогнала“ на сирийския народ, страдащ от глад и студ, смята той. По-добре да бяхме се съсредоточили върху вътрешните проблеми, но това е трудно. Трябваше да се занимаваме с тези проблеми и да ги решим и да действаме така, че хората да започнат да ни уважават и да ни се възхищават, за да станем пример за Украйна, казва той. „Тогава Украйна щеше да дойде при нас и нямаше да ни отблъсне“, разсъждава Габидуллин.

Подозирани в изстъпления в Мали, Либия и Сирия, според британското военно министерство вагнеровците действат и в Украйна, където Москва нахлу на 24 февруари. Фактът, че Русия прибягва до наемници – практика, официално забранена в тази страна, е „доказан, неопровержим“, заявява Габидуллин, посочвайки в тази връзка по-специално видовете оръжия, използвани от „Вагнер“, и своята официална руска награда.

Той уверява, че не е бил очевидец на военни престъпления, извършвани от негови братя по оръжие. Но заявява, без да добави подробности, че е възможно наемниците „в някои случаи“ да са били използвани по начин, „противоречащ на всички морални норми и ценности“. Бившият военен се надява един ден да се върне в Русия, но признава, че засега това би било преждевременно, тъй като нов руски закон предвижда до 15 години затвор за разпространение на „лъжлива информация“ за действията на Москва в чужбина.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петьо Петров

    41 8 Отговор
    Членът на Комисията по външни отношения на Сената на САЩ сенатор Крис Мърфи се е срещнал във вторник с министър-председателя на България Кирил Петков:
    "Радвам се, че се срещнах с министър-председателя Петков, за да обсъдим подкрепата на България за Украйна и как Съединените щати могат да помогнат за осигуряването на алтернативни енергийни източници след спирането на доставките на "Газпром" за страната от Русия. Изключително важно е да инвестираме в помощ за енергийната сигурност като допълнение на тази към Украйна, за да помогнем на страни като България да прекратят зависимостта си от руския нефт и газ и да отрежат Путин от най-големия му източник на приходи", заяви Мърфи.
    "Обсъдихме също така важността на напредъка в двустранните преговори със Северна Македония за отблокиране на пътя на Скопие към Европейския съюз. Членството на Северна Македония в крайна сметка е в интерес на България и аз ясно изразих подкрепата на Съединените щати за развитие, което да гарантира пътя напред."
    Изводите за вас!

    Коментиран от #5, #13

  • 2 АнтиГост

    21 37 Отговор
    След този провал в Украйна никой няма да я наеме.
    Путин още им плаща, защото няма други желаещи.
  • 3 Кенеди

    55 15 Отговор
    Фейк!!! Беше разкрит че е грузинец 😉
  • 4 8888

    57 11 Отговор
    Нема снимка както обикновенно само пропаганда на соросите. И май е за втори път да говори човек на уж Вагнер. Я си прегледайте историята у сайта.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Въпрос

    18 34 Отговор
    Има ли нещо руско дето става за нещо?
    Отговора е твърдо НЕ

    Коментиран от #17

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Тити

    19 28 Отговор
    Това е грозната истина за Рашистан.
  • 9 Петьо Петров

    32 9 Отговор

    До коментар #5 от "АнтиГост":

    Това е изявление на американски сенатор, не мое. Който може да мисли, сам ще си направи изводите за националния ни интерес.

    Коментиран от #15

  • 10 Димов

    42 9 Отговор
    "Русия трябва да спре намесите си в чужбина" -------- Правилно! Да вземе пример от САЩ. Те, има-няма вече 15 мин, откак не са се месили в чужди работи.
  • 11 Военоморски тюлен-пенсионер

    38 9 Отговор
    Аз пък докъто бях на служба в армията на САЩ участвах в множество терористични операции по целият свят политика какво да се прави.

    Коментиран от #19

  • 12 евтим

    30 5 Отговор
    Аре стига евтинджоси бе!

    Коментиран от #16

  • 13 Димов

    18 3 Отговор

    До коментар #1 от "Петьо Петров":

    Не се споменава какво ще ни струва. Какво и дали е обещано нещо, насреща?

    Коментиран от #20, #25

  • 14 vaz

    26 5 Отговор
    баш в Сирия от студ са умирали :D.
    Или превода в бил с транслейта или тоя приказва глупости
  • 15 АнтиГост

    10 12 Отговор

    До коментар #9 от "Петьо Петров":

    Статията е за частната армия Вагнер, а не за сенатори и Македония.
  • 16 Димов

    9 3 Отговор

    До коментар #12 от "евтим":

    Друго няма. Нали едната страна е яко заглушена......
  • 17 Рускините

    5 3 Отговор

    До коментар #6 от "Въпрос":

    стават и фирки правят люти.
  • 18 Професора

    21 7 Отговор
    Дори и Иво Инджев не може да си съчини такива кухи истории.
  • 19 Редник Гарсия US NAVY

    11 3 Отговор

    До коментар #11 от "Военоморски тюлен-пенсионер":

    И мен ме пращаха да подпалвам села в Афганистан и Ирак дори си пазя черепи трофеи.
  • 20 Петьо Петров

    11 2 Отговор

    До коментар #13 от "Димов":

    Само може да гадаем...например лобиране пред някоя търговска компания за 2 кораба по-евтин втечнен газ..за месец потребление.
  • 21 Дрън дрън..

    14 4 Отговор
    Заработи ли вече "Щатският Отдел за Дезинформация" официално обявен наскоро? Не че е спирал де...
  • 22 Има нещо наистина "страховито" в ...

    7 15 Отговор
    ... тази т. нар. "Вагнер". Мародерството. Перални. Хладилници. Тоалетни чинии (порцеланови тронове за Путин) и др. подобни творения на човешката мисъл. Завързани за оцелял в Украйна танк.

    Коментиран от #23, #33

  • 23 пропуснал си

    5 4 Отговор

    До коментар #22 от "Има нещо наистина "страховито" в ...":

    Кюлоти, сутиени, памперси... и т.н.
  • 24 НЕВЕРОЯТНО НО ФАКТ☝

    4 6 Отговор
    НА ТОЯ„ МУЗИКАНТ”МУ ДАЛИ ТРИ ГОДИНИ ПРИСЪДА ЗА УБИЙСТВО А НА НАВАЛНИЙ МУ ДАДОХА ПЕТ ГОДИНИ ЧЕ ВИКАЛ :„ДОЛУ ПУ.ИН”😂😂😂
  • 25 мдаая

    5 1 Отговор

    До коментар #13 от "Димов":

    "Не се споменава какво ще ни струва."

    Ами пари наемаме... значи со дъпе(на народа разбира се)
  • 26 От № 22 на №23

    3 10 Отговор
    Много точно, съгласен съм с тебе. Бях пропуснал да ги добавя. Междувпрочем списъкът на дефицити в путлеровата Россия е повече от километричен. Но има край, който е ясен. Путиновата Россия вече е фалирала бензиностанция.

    Коментиран от #29

  • 27 кюмюря от Драгалевци

    13 3 Отговор
    Без значение дали този човек съществува реално съм съгласен донякъде с него , защото олигархията и връзката на президента с нея (което не е тайна за по голямата част от Русия) са основните проблеми . Не мога да коментирам конфликти които са стари и не съм достатъчно запознат но това че Сирия имаше нужда от помощта на Русия срещу джихадистите създадени от САЩ е безспорно . Извън темата защо убиха Кадафи ? Защото пръв се опита да се откаже от долара и да създаде златен динар . За Украйна ,смятам че Русия закъсня и ако това се беше случило 2014-15 год . просто щеше да се размине с много по малко жертви и от двете страни и САЩ с налятите 5млрд. $ (по техни думи !) и курабийките на Нуланд щяха да бъдат напразно похарчени за преврата . Сега за съжаление трябва да бъде извървян трудния път на дефашиизацията на Украйна .
  • 28 чекмедже 2

    3 0 Отговор
    няма ли друг, все давате този яхабиби...смените плочата..моля.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 украинец

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Има нещо наистина "страховито" в ...":

    и аз като теб,днес докато се любувах на портрета на Зеления,гледах клипа,как руснаците са натоварили на един танк 10 перални,15 печки....ама в един момент се усвестих и си рекох...от де бедният украинец с 5000 гривни средна заплата(160 $) да има тези неща,той затова е станал азовец ,бедният украинец имам предвид,за да иде в Донбас и да граби и донякъде е разбираемо---беднотия до шия