Отидете към основна версия

3 605 44

Защо групата "Вагнер" търси нови кадри по затворите

  • вагнер-
  • затвор-
  • престъпници-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • наемници-
  • владимир путин

Това е необичайно и е свидетелство за недостига на персонал

Снимка: БГНЕС/ EPA

Според британските тайни служби, на руската група наемници "Вагнер" все по-често ѝ се налага да запълва празнини след започването на войната в Украйна. Така например бойците от групата са изиграли централна роля в последните престрелки - при завземането на градовете Попасна и Лисичанск, пише в публикация в Туитър на британското министерство на отбраната.

Британските експерти смятат, че групата е претърпяла сериозни поражения. А това води до понижаване на стандартите при ангажирането на нови бойци, сред които имало дори осъдени престъпници и отхвърлени по-рано кандидати. Новите попълнения получавали ограничено обучение, което би намалило бойната сила на групата, респективно нейната стойност в подкрепа на руските военни.

Освен това в социалните медии напоследък се разпространяват все повече видеа за това как групата "Вагнер" търси възможности да запълни редиците си по затворите. Според много експерти това е ясен знак за недостига на персонал в руската армия. Наемническата група, наричана "армия в сянка", е смятана за елитна и е от голямо значение за Русия във военно-стратегически план.

Изпращането на войници от "Вагнер" директно на фронта е необичайно и свидетелства за напрегнатата ситуация с набирането на персонал, казва и експертът по руските въпроси Андраш Рач от Германското дружество за външна политика.

До напрежение между наемниците и редовните военни части би могло да доведе това, че шефът на "Вагнер" Евгений Пригожин наскоро бе удостоен със званието "Герой на Руската федерация" за действията на групата в района на Луганск, смятат британските експерти. "Това става в момент, в която много високопоставени командири биват сменяни", поясняват британците. А това би могло да повлияе негативно на морала на руските войски.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 22 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: