Отидете към основна версия

4 096 60

Потенциалът на руската армия е достатъчен за отбрана, но не и за настъпление

  • украйна-
  • бесарабски фронт-
  • война-
  • русия-
  • александър коваленко-
  • руска армия-
  • батальонна група

Няма да се изненадам, ако руснаците започнат да отстъпват уверено, смята авторът

Снимка: БГНЕС/ EPA

Анализ на Александър Коваленко, превод: "Бесарабски фронт"; ФАКТИ публикува анализа без редакторска намеса:

Редовно говоря в интервютата си за такъв компонент като човешкия ресурс на окупаторите, че все не им достига. Стига - не стига, ама всякакви там серьожи шойгу и лаврови разправят, че настъплението по всички фронтове аха-аха да започне; географските апетити на Руската федерация растат, а някои анализатори на Запад казват, че в бъдеще дори Одеса и областта ще бъдат окупирани.

Е, приятели, успокойте се и се вгледайте в числата, за които сега ще ви разкажа.

В средата на юни в Украйна се намираха 108 батальонни тактически групи (БТГ) на руските окупационни войски. Към началото на юли бяха 96 БТГ, а към средата на юли - 92 БТГ.

Всички тези 16 БТГ бяха изведени от зоната на бойните действия за възстановяване на боеспособността, най-вече поради човешки загуби. Общо в процес на възстановяване са около 27 такива БТГ, но е нужно да се отбележи, че някои от тях възстановяват боеспособността си вече втори месец. Втори месец!

Освен това, нека ви напомня, че 16 БТГ напълно изчезнаха след нахлуването в Украйна и не подлежат на възстановяване.

През изминалата седмица от Харковския плацдарм бяха изтеглени 4 БТГ от 35 армия на Източния военен окръг на територията на Русия, а именно в Уразово, Белгородска област. Сред тях БТГ на 38-а ОМСБ (отделна механизирана бригада) действаше в района на Изюм и една БТГ - в района на Александровка, и БТГ от 64-та ОМСБ и 69-та Отделна бригада за прикриване действаха в района на Забавное.

Напомням, че днес Изюм е основният плацдарм в плановете на РОВ за настъпление срещу Славянск. Но, вече втори месец нещо не е наред с тях ... Чудя се, какво по-точно?

За тези, които имат проблеми с калкулатора, обяснявам - да, сега на територията на Украйна вече не са 92 БТГ, а 88.

Сега за самата Русия.

Многократно съм акцентирал върху факта, че особено през последния месец руснаците разместват своите сили и средства, дислоцирани в Украйна между плацдармите, в опит да укрепят определени позиции. Например, значителна част от силите и средствата бяха изтеглени от района на Запорожие за укрепване на Херсонския плацдарм, отслабвайки Запорожкия. Сега се опитват да укрепят Запорожие за сметка на плацдарма на Донбас. Но защо не за сметка на силите и средствата на ресурсите на самата Русия?

Ами защото не достигат.

Например миналата седмица през Челябинск премина влак с известно количество военна техника, а именно 8 гаубици Д-20, 4 гаубици "Гиацинт-Б", 6 РСЗО „Ураган“, 3 РСЗО „Град“. Мощен влак, нали? Докато стигнат те до Украйна, стотина или дори двеста такива гаубици ще бъдат унищожени. Компенсация на загуби?

От 22-ра централна база за резерв и съхранение на бронетанкова техника „Буй“ в Костромска област се подготвят за изпращане в Украйна влакове с извадени от склад танкове Т-80 в количество най-малко 40 броя. Какво са 40 танка Т-80 в театъра на военните действия в Украйна?

От Република Хакасия е изпратен влак с 36 броя МТ-ЛБ, извадени от склад на 297-ми център за осигуряване на мобилизационното развръщане на Централния военен окръг. MT-LB... Основната бойна единица, нали!

В Западния военен окръг все още не могат да комплектуват три армейски корпуса (АК). Сега, за да се ускори комплектуването на части и подразделения на 3-ти армейски корпус, в Мулинския гарнизон са изпратени най-малко 5500 наемници от цяла Русия, но и това все още не е достатъчно.

Окупаторите възнамеряват да използват този корпус на Харковския плацдарм. По тяхна идея той ще включва: 6 механизирани дивизии, съставени от 10 танкови полка, 54-55 механизирани полка, 27 артилерийски полка; 72 ОМСБ, 17 артилерийски бригади с висока мощност, 44 комплекса ПВО, 52 отделни зенитно-ракетни дивизиона, 8 оперативни групи от РХБЗ (радиационна, химическа и биозащита), 154 отделни ремонтно-възстановителни батальона и др.

Грубо казано, това са 15 хиляди души личен състав и най-малко 700 единици техника. Само че, докато от май до юни техника успяха да насъберат по складове и центрове за съхранение, личен състав по състояние на средата на юли все още не е събран.

А и предвид загубата на боеспособност на руските БТГ с честота около 2-4 БТГ на седмица и трудността при компенсиране на загубите, дори ако този корпус бъде сформиран през август, той ще може да компенсира само натрупаните дотогава загуби, но няма да може да се превърне в ударен, офанзивен потенциал. Тоест най-много да изпълняват отбранителни функции.

Така потенциалът, който руското командване може да използва, е напълно достатъчен за отбрана, но не и за настъпление. Макар че само преди два месеца те наистина можеха бавно, но сигурно да минат в настъпление.

Така че, сега те могат "уверено" да се защитават. Точно така – „уверено“. Какво ще стане след месец-два? Няма да се изненадам, ако започнат да отстъпват уверено. Не, не така - уверено и упорито да демонстрират жестове на добра воля.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 54 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: