Last news in Fakti
  Тема: Украйна

26 Юли, 2022 14:38 4 092 60

Потенциалът на руската армия е достатъчен за отбрана, но не и за настъпление

  • украйна-
  • бесарабски фронт-
  • война-
  • русия-
  • александър коваленко-
  • руска армия-
  • батальонна група

Няма да се изненадам, ако руснаците започнат да отстъпват уверено, смята авторът

Потенциалът на руската армия е достатъчен за отбрана, но не и за настъпление - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Анализ на Александър Коваленко, превод: "Бесарабски фронт"; ФАКТИ публикува анализа без редакторска намеса:

Редовно говоря в интервютата си за такъв компонент като човешкия ресурс на окупаторите, че все не им достига. Стига - не стига, ама всякакви там серьожи шойгу и лаврови разправят, че настъплението по всички фронтове аха-аха да започне; географските апетити на Руската федерация растат, а някои анализатори на Запад казват, че в бъдеще дори Одеса и областта ще бъдат окупирани.

Е, приятели, успокойте се и се вгледайте в числата, за които сега ще ви разкажа.

В средата на юни в Украйна се намираха 108 батальонни тактически групи (БТГ) на руските окупационни войски. Към началото на юли бяха 96 БТГ, а към средата на юли - 92 БТГ.

Всички тези 16 БТГ бяха изведени от зоната на бойните действия за възстановяване на боеспособността, най-вече поради човешки загуби. Общо в процес на възстановяване са около 27 такива БТГ, но е нужно да се отбележи, че някои от тях възстановяват боеспособността си вече втори месец. Втори месец!

Освен това, нека ви напомня, че 16 БТГ напълно изчезнаха след нахлуването в Украйна и не подлежат на възстановяване.

През изминалата седмица от Харковския плацдарм бяха изтеглени 4 БТГ от 35 армия на Източния военен окръг на територията на Русия, а именно в Уразово, Белгородска област. Сред тях БТГ на 38-а ОМСБ (отделна механизирана бригада) действаше в района на Изюм и една БТГ - в района на Александровка, и БТГ от 64-та ОМСБ и 69-та Отделна бригада за прикриване действаха в района на Забавное.

Напомням, че днес Изюм е основният плацдарм в плановете на РОВ за настъпление срещу Славянск. Но, вече втори месец нещо не е наред с тях ... Чудя се, какво по-точно?

За тези, които имат проблеми с калкулатора, обяснявам - да, сега на територията на Украйна вече не са 92 БТГ, а 88.

Сега за самата Русия.

Многократно съм акцентирал върху факта, че особено през последния месец руснаците разместват своите сили и средства, дислоцирани в Украйна между плацдармите, в опит да укрепят определени позиции. Например, значителна част от силите и средствата бяха изтеглени от района на Запорожие за укрепване на Херсонския плацдарм, отслабвайки Запорожкия. Сега се опитват да укрепят Запорожие за сметка на плацдарма на Донбас. Но защо не за сметка на силите и средствата на ресурсите на самата Русия?

Ами защото не достигат.

Например миналата седмица през Челябинск премина влак с известно количество военна техника, а именно 8 гаубици Д-20, 4 гаубици "Гиацинт-Б", 6 РСЗО „Ураган“, 3 РСЗО „Град“. Мощен влак, нали? Докато стигнат те до Украйна, стотина или дори двеста такива гаубици ще бъдат унищожени. Компенсация на загуби?

От 22-ра централна база за резерв и съхранение на бронетанкова техника „Буй“ в Костромска област се подготвят за изпращане в Украйна влакове с извадени от склад танкове Т-80 в количество най-малко 40 броя. Какво са 40 танка Т-80 в театъра на военните действия в Украйна?

От Република Хакасия е изпратен влак с 36 броя МТ-ЛБ, извадени от склад на 297-ми център за осигуряване на мобилизационното развръщане на Централния военен окръг. MT-LB... Основната бойна единица, нали!

В Западния военен окръг все още не могат да комплектуват три армейски корпуса (АК). Сега, за да се ускори комплектуването на части и подразделения на 3-ти армейски корпус, в Мулинския гарнизон са изпратени най-малко 5500 наемници от цяла Русия, но и това все още не е достатъчно.

Окупаторите възнамеряват да използват този корпус на Харковския плацдарм. По тяхна идея той ще включва: 6 механизирани дивизии, съставени от 10 танкови полка, 54-55 механизирани полка, 27 артилерийски полка; 72 ОМСБ, 17 артилерийски бригади с висока мощност, 44 комплекса ПВО, 52 отделни зенитно-ракетни дивизиона, 8 оперативни групи от РХБЗ (радиационна, химическа и биозащита), 154 отделни ремонтно-възстановителни батальона и др.

Грубо казано, това са 15 хиляди души личен състав и най-малко 700 единици техника. Само че, докато от май до юни техника успяха да насъберат по складове и центрове за съхранение, личен състав по състояние на средата на юли все още не е събран.

А и предвид загубата на боеспособност на руските БТГ с честота около 2-4 БТГ на седмица и трудността при компенсиране на загубите, дори ако този корпус бъде сформиран през август, той ще може да компенсира само натрупаните дотогава загуби, но няма да може да се превърне в ударен, офанзивен потенциал. Тоест най-много да изпълняват отбранителни функции.

Така потенциалът, който руското командване може да използва, е напълно достатъчен за отбрана, но не и за настъпление. Макар че само преди два месеца те наистина можеха бавно, но сигурно да минат в настъпление.

Така че, сега те могат "уверено" да се защитават. Точно така – „уверено“. Какво ще стане след месец-два? Няма да се изненадам, ако започнат да отстъпват уверено. Не, не така - уверено и упорито да демонстрират жестове на добра воля.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 54 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Himars обърна палачинката

    45 51 Отговор
    Новите западни оръжия стъписаха руските орди!

    Коментиран от #7, #29

  • 2 реру

    32 21 Отговор
    Дрънченето на оръжие за сплашване и самочувствие не е като използването му в реални условия...

  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    35 59 Отговор
    слава на русия наща освободителка, слава на путин ,слава на руската армия!
  • 4 Тиква

    42 32 Отговор
    Идиотщина без комЕнтар. Жълт нюз.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 стоян георгиев

    26 36 Отговор
    руската армия има общи загуби около 100000 човека разделено на 800 колкото е една боина група по руските стандарти тва са близо 120 боини групи,а те сега на терен имат под 90.направете си сметка колко са големи руските загуби.именно за това и ротацията неможе да компенсира доокомплектовката на боините групи и воюващите на терен.загубата на оръжие е също толкова колосална и води до сериозни рискове.извадиха бронирани машини и танкове от преди 50 додини ,а самолетите на русия рядко навлизат в украинска територия .очаква се голям проблем за руските части по цялата линия на фронта,което се и вижда .украинците вече не мислят за защита ,а подготвят настъпателни операции.

    Коментиран от #21, #24, #51

  • 9 стоян георгиев

    30 20 Отговор
    НАТОвско оръжие, НАТОвски военни, НАТОвски данни от НАТОвски сателити, ама НАТО НЯМА участие във войната

    Коментиран от #14, #28, #60

  • 10 Знам те

    28 21 Отговор

    До коментар #5 от "Иванушка  🇷🇺":

    Ти беше от ония дето предполагаха и се кълняха че за 5 дена ще превземат цялата Украйна. Ясни сте.

    Коментиран от #15

  • 11 Преминаващ оттук

    33 25 Отговор
    "Факти" един куп глупости сте написали. Вашите фантазии нямат нищо общо с реалността. Слабо, слабо, слабичкоооо...
  • 12 😄😄😄

    18 9 Отговор
    Вие кога ще кажете вашите истински числа за убити, ранени, пленени и дезертирали?!?
  • 13 стоян георгиев

    22 18 Отговор
    на НАТО бомбите са демократични и носят европейски ценности и трябва да им се радваме, а на другите бомбите да недемократични и носят изостаналост и трябва да недоволстваме.

    Коментиран от #25

  • 14 еми

    14 8 Отговор

    До коментар #9 от "стоян георгиев":

    реално няма нотовки аскер там
  • 15 Иванушка  🇷🇺

    13 24 Отговор

    До коментар #10 от "Знам те":

    "...Ти беше от ония дето предполагаха и се кълняха че за 5 дена ще превземат цялата Украйна..." - то така си и беше....преди да се намесят САЩ. Никой не е пророк в Родината си ))
    Въпроса е защо аз и децата ми трябва да страдаме, гладуваме и мъчим заради някави си там украинци ?
    Дори не знам къде точно се намира тази пропадла страна, някъде покрай Турция и Грузия ли ? ))

    Коментиран от #22, #27, #32, #41, #47

  • 16 А бе

    17 14 Отговор
    "Факти" не се напъвайте с анализи, не ви се отдава !
  • 17 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    18 19 Отговор
    Щом не може да атакува,няма как да е достатъчен за защита.ОООООО,свещенна ......!Айде мислете и тогава пишете.Крачка по крачка.Имаш ли логистика ???Имаш ли жп транспорт,или авио към завладените земи......СИГУРЕН???Имаш ли Население,коетоне те мрази???Имаш ли ротация на войници????Имаш ли провизии,за Н-брой дни в Сигурни складове.В момента,руснаците не напредват понаправление славянск,краматорск,А са зле при Високоеполе и Херсон.Би трябвало да се чуе вече......Масква,никой не разбра как стана подводна лодка.....Руснаците лъжат много повече от украинците!Никой не разбра защо напуснаха киев и харков и сега ядат бой по това направление.Никой не каза защо домуваха на палатков лагер в Чернобил.......Да каже някой:Как ще защитят Заграбеното,кремълските плъхове???Гледам един ,зализан с физиономия на плъх хванат в капан,води "Болшая игра" и повтаря...Наше дело правое мьй победим,но не казва с какво и защо делото ви е право????

    Коментиран от #56

  • 18 ами

    16 7 Отговор
    с една дума според автора украйна вече победи във войната
  • 19 стоян

    20 12 Отговор
    Другари - разбрахте ли прочетеното - ако го прочетохте де - руската армия до октомври месец ще е избутана до руската граница поради липса на мераклии да умират за кефа на путин и липса на модерни оръжия

    Коментиран от #23

  • 20 Аристотел Български

    16 13 Отговор
    Що ли ми прилича тази война на ВСВ само, че сага са рашисти и доста по невзрачно злостерче в кремълският бункер. В момента освежават килиите и една конюшняя в Хага за кремълската престъпнаа върхушка.
  • 21 Теле

    13 2 Отговор

    До коментар #8 от "стоян георгиев":

    Не смесвай наркотиците
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Начо Крика

    15 19 Отговор

    До коментар #19 от "стоян":

    Другарю, ако си забравил не Русия, а украйна мобилизира жени и пенсионери. Скоро ученици и деца от детската градина. Не ривете за Русия, ривете за украинските граждани, които стават невинни жертви на корумпираното си правителство
  • 24 Теле

    6 2 Отговор

    До коментар #8 от "стоян георгиев":

    Към киев нали професоре
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Сеирджия

    19 6 Отговор
    Ей сега петте проруски трола ще ни обяснят как русия за 3 дни ще превземе цяла Украйна, ама някой друг път.
  • 27 как така

    12 6 Отговор

    До коментар #15 от "Иванушка  🇷🇺":

    Не знаеш къде се намира Украйна а си седнал военно-стратегически прогнози да правиш. По добре иди ускуби тревата на краставиците, полей ги за да не гладуваш както каза.

    Коментиран от #31

  • 28 Мммммм

    12 2 Отговор

    До коментар #9 от "стоян георгиев":

    И Русия не е нападната от Натовска територия. Всичко това е помощ от НАТО, а на война между Русия и НАТО!
  • 29 сороснерес

    7 11 Отговор

    До коментар #1 от "Himars обърна палачинката":

    Досега като гледам все се защитават ...Дай бог все така им върви..и скоро до полската граница..
  • 30 Бай Манчо

    6 9 Отговор
    Поредният украински "анализатор" :)))))
  • 31 Иванушка  🇷🇺

    1 9 Отговор

    До коментар #27 от "как така":

    "...Не знаеш къде се намира Украйна..." - не знам и къде точно се намира о-в Тимбукту, но знам че не ме интересува. Трябва ли да знам къде се намира азиатска Украйна и какво общо имаме Европа и ние с нея ? ))

    Коментиран от #42, #46

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Денис Джамбазов

    9 4 Отговор
    И немците ВСВ мислеха така, ама накрая излезна друго.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Ковчег за Украйна

    6 15 Отговор
    Друго за Украйна не остана
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Бесен _Язовец

    8 12 Отговор
    Умрели соросоидни мишоци лека ви пръст
  • 40 Теодоро

    3 8 Отговор
    100%МАЗЕН ПАСКВИЛ
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Страхлива гнусна папчач

    6 2 Отговор

    До коментар #44 от "колега":

    И децата си продават за рубли, фактите райнени
  • 46 гледам те

    21 1 Отговор

    До коментар #31 от "Иванушка  🇷🇺":

    Че страдаш и ще ти поясня, Украйна цялата е в Европа а русията по голяма част от нея е в Азия, капиш.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Некой си

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "стоян георгиев":

    Това по жичката ли ти го съобщиха. Като си такъв разбирач що не се кандидатираш за министър председател да оправиш държавата?
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Да ви имам

    3 3 Отговор
    Интересно. Русия нямала сили са Украйна,пък готви учение с участието но 300 000 души? Да ви имам експертите.
  • 54 Пепи

    3 0 Отговор
    Ако България помнеше, щеше да съобрази какво означава неутралната от 200 години Швеция да иска да се присъедини към НАТО заедно с неутралната Финландия. Щеше поне да се замисли какво означава демилитаризираната Япония, която още няма мирен договор с Русия, да налага санкции и да изпраща оръжия на Украйна. И неутралната Швейцария се присъединява към международните санкции срещу Русия. Не Британия е остров. България е остров. Островът на малоумието в Европа.

    Коментиран от #57

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Преди малко ти четох друго

    0 2 Отговор

    До коментар #17 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    писание. Явно твоята представа за "дълбоко" не отговаря на реалностите.
  • 57 Означава, че в тези държави

    1 1 Отговор

    До коментар #54 от "Пепи":

    американците са поставили свои марионетки по-късно. Просто продажничеството у нас е държавна политика.
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 ДНЕС ВЪПРОСИТЕ ПО МЕДИИТЕ СЕ СВЕДОХА

    1 0 Отговор
    ДО САМО ЕДИН - ГОТОВ ЛИ Е БОЙКО ПАК ДА УПРАВЛЯВА С ЧЕКМЕДЖЕ И ЖИПКА ? УТРЕ Е НЕДЕЛЯ И ТРЯБВА ДА ОТГОВОРИМ С ДА НА ТОЗИ ВЪПРОС ИНАЧЕ ГЕРБ МОЖЕ ДА НИ СПРЕ ПАРНОТО !
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: