Last news in Fakti
  Тема: Украйна

27 Юли, 2022 11:24 4 389 42

Руски семейства питат Путин за съдбата на свои роднини, които воюват в Украйна

  • руска армия-
  • роднини-
  • кремъл-
  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • владимир путин-
  • загинали-
  • войници

Над сто семейства са писали писмо до президента Владимир Путин

Руски семейства питат Путин за съдбата на свои роднини, които воюват в Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Руски семейства питат Кремъл за съдбата на свои роднини, които воюват в Украйна. Над сто семейства са писали писмо до президента Владимир Путин, в което искат помощ да разберат къде са техните деца, братя или съпрузи, тъй като различни ведомства и министерства са им дали противоречива информация за това дали войниците са живи, изчезнали или мъртви, пише "Нюзуик", предаде БТА.

"Настояваме да открием нашите роднини, те да бъдат добавени в списъците на военнопленниците, които са изчезнали. Щом те са изчезнали, не са предприети издирвателни действия", пишат семействата в писмото, с което разполага Радио "Свободна Европа". "Министерството на отбраната на Руската федерация е блокирало от повече от пет месеца промените в статуса на военнослужещите, въпреки че информацията постоянно се променя", се казва в писмото, в което роднините искат да узнаят фактите, за да се убедят къде са техните близки. Семействата не само искат истината за местонахождението на войниците, а настояват Русия да създаде регионални центрове, където да се получава информация за войниците в Украйна, пишат подателите на писмото.

Още новини от Украйна

Освен това майките и съпругите искат среща с военния министър Сергей Шойгу, искат военнопленниците да бъдат върнати в Русия, а на всеки убит войник да бъде направен тест за ДНК. Една жена, назована от "Свободна Европа" като Ана Данилова, е разказала, че е получила есемес и телефонно обаждане от руски военнослужещ, че нейният 47-годишен съпруг е загинал в битка, но няколко дни по-късно украински войник ѝ се обадил, че нейният съпруг е оцелял и е на лечение в болница, съобщи "Нюзуик".

По същата тема американският новинарски уебсайт "Дейли бийст" съобщава, че в писмото си руските семейства обвиняват военните власти в лъжи, тъй като веднъж им се казва, че конкретният човек е жив, а няколко часа по-късно друг чиновник заявява, че човекът всъщност е мъртъв.

Привежда се по-подробно разказът на същата Ана Данилова, която на 3 април получила съобщение от Украйна, че съпругът ѝ е загинал. По думите ѝ руските войници не носят със себе си телефони или документи и затова тя се обадила във военното окръжие, където я успокоили, че човекът е жив и неговата част вече се е изтеглила. Но на следващия ден един офицер по политическата част ѝ се обадил, за да каже, че нейният 47-годишен съпруг е изгорял до смърт и от него не е останало нищо. После Ана в продължение на няколко дни си разменяла съобщения с човек, представил се за войник от украинската армия, който ѝ казал, че мъжът ѝ е жив и е настанен за лечение в болница. "Страх ме е да давам това интервю, но какво да правя? Ако това е престъпление, ще си излежа присъдата, но нека ми върнат съпруга", казва жената.

"Дейли бийст" публикува и историята на Ирина Чистякова, една от подписалите писмото до Путин, на която руски военни дали три противоречащи си сведения за съдбата на нейния 19-годишен син: че е жив и още воюва, че е пленен от украинците и че е загинал. Чистякова разказва, че в началото на юни пълномощникът за правата на човека Татяна Москалкина я уведомила, че според отговора на военното министерство синът ѝ е жив и е незаконно задържан от украинската страна. Чистякова се пита как младежът е попаднал там и какво означава "незаконно". Жената се оплаква, че животът ѝ застрашен, след като един полковник казал пред нея, че военните са психари и я предупредил да не рови много, защото може да ѝ се случи нещо "непоправимо".

Лариса, майката на друг друг войник, изчезнал в Украйна, разказва, че също е била заплашвана да не търси отговори от властите. Тя била повикана в бюро на Федералната служба за сигурност, където ѝ казали да си затваря устата.

"Дейли бийст" припомня, че писменият апел до Кремъл на майките и съпругите се появява, след като украинските власти неколкократно са съобщавали, че руснаците не прибират от бойното поле телата на загиналите си другари. Последните данни за броя на убитите руски войници в Украйна са огласени от министерството на отбраната в Москва през март - едва 1351 души. Впоследствие на медиите в Русия бива забранено да публикуват каквато и да било информация за жертвите в жива сила във войната с Украйна, пише електронното издание.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Ухх

    20 38 Отговор
    Хайде стига пропаганда!!!

    Коментиран от #29

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Истината

    54 19 Отговор
    Мобилните крематориуми работят нонстоп и не могат да смогнат са изгарят труповете на руските войници. Така, че питанията ще висят без отговор а руският бюджет ще спести по 5 милиона рубли на убит.

    Коментиран от #40

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 В.В.П.

    15 22 Отговор
    Има ли война без умрели? .Янките загубиха 200 К във Виетнам Англия у САЩ загубиха 50К във Ирак..Избиха много ,за сметка на това .И на Тони ,му писаха майки у татковци .
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Да, бе

    15 24 Отговор
    И трите отговора дадени последователно на Ирина Чистякова са възможни и даже не са противоречиви. А украинските майки не питат ли Зеленски за рожбите и съпрузите си. Я напишете една статия с примери в нея. Да има равнопоставеност в новините

    Коментиран от #14

  • 11 мдааа

    14 16 Отговор
    Ама па украинските не питат щото са избегали в Европа на плаж или са се спасили с евакуация към Сибир да строят комунизЪма!!!
  • 12 Бебенце

    43 12 Отговор
    Путин благодари посмъртно на хилядите руски деца, умрели заради неговият увреден мозък.

    Коментиран от #30

  • 13 психопат терорист

    43 12 Отговор
    На никой не му пука за загиналите млади руски момчета! Всичко е за кефа на Путлеристите!!!

    Коментиран от #28

  • 14 Истината

    16 22 Отговор

    До коментар #10 от "Да, бе":

    ........ А украинските майки не питат ли Зеленски за рожбите и......
    Украинците погребват убитите си с почести а руснаците ги заравят в ями или ги изгарят в подвижните крематориуми. Това е съществената разлика между тях!

    Коментиран от #41

  • 15 Юрий Шевчук

    28 6 Отговор
    "Загива младежта на Русия и Украйна, старци, жени и деца умират заради наполеоновите планове на поредния наш Цезар. Родината – това не е здникът на президента /Путин /, който през цялото време трябва да се опипва и целува. Бедната баба, която продава картофи на гарата - това е Родината".
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Антон

    45 10 Отговор
    Не очаквайте да получите отговор, нито истината. От Москва само лъжи идат.
  • 18 Украинска поговорка

    30 7 Отговор
    Да би в Русия стояло не би на ГРУЗ 200 станало!

    Коментиран от #27

  • 19 Истината

    27 2 Отговор
    Украинците са гостоприемни хора, дори на неканените гости осигуряват добър прием. Като безплатни билети за концерт на Йосиф Кобзон!
  • 20 100

    20 1 Отговор
    Да го питат по-настойчиво... него и цялата му банда.

    Коментиран от #26

  • 21 1234

    16 0 Отговор
    "Незаконно задържан в Украина" означава че не си е носил задграничният паспорт .
  • 22 Рико

    18 0 Отговор
    Хоас. Силно централизирана, но лошо организирана държава.
  • 23 ха ха хааа

    14 0 Отговор
    "Мы своих не бросаем " ...

    Коментиран от #25

  • 24 Кобзон.....

    9 0 Отговор
    При мен са...при мен са....
  • 25 23,да добавя:

    14 1 Отговор

    До коментар #23 от "ха ха хааа":

    Их взех обманули. Военните престъпници начело на Русия лъжат на поразия. Защото повечето руснаци за заблудени и зле осведомени.
  • 26 Така трябва да е,100

    14 3 Отговор

    До коментар #20 от "100":

    Обаче военният престъпник Путин е свикнал нагло да лъже и да манипулира обществото. Така че и 100 000 семейства да му пишат,окото му няма да мигне,нито пък ще прочете даже и едно писмо. За него собственият му народ е само пушечно месо за осъществяване на болните му амбиции за възстановяване на СССР.
  • 27 До 18,уточнявам

    7 2 Отговор

    До коментар #18 от "Украинска поговорка":

    Груз 200 са убити,а груз 300 са ранени.
    Все повече обаче стават и груз 500 - така наречените "отказники". Това са руските военни,които отказват да воюват в Украйна и пишат рапорти за уволнение от армията. Това го признава и бившият военен министър на "ДНР" терористът Игор Стрелков-Гиркин. Достатъчно негови изявления има в страницата му в Телеграм канал,както и в youtube.
  • 28 Да добавя за психопата

    17 5 Отговор

    До коментар #13 от "психопат терорист":

    Путин е не само психопат,но и маниак. Убеден е че трябва да остане в историята като възстановител на Съветския съюз. И е готов да нападне всички бивши съветски републики - Молдова,Казахстан,Прибалтийските републики и т.н. И не осъзнава че в крайна сметка това ще доведе до разпадане на Руската федерация. Така както се разпадна и СССР.

    Коментиран от #39

  • 29 Българин

    13 3 Отговор

    До коментар #2 от "Ухх":

    Пропагандата е в промитата ти глава. 80% от ватенките няма да се върнат за жалост при семействата си. Затова е виновен психопата путлер.

    Коментиран от #42

  • 30 ДА ВИ ОСВЕТЛЯ

    11 4 Отговор

    До коментар #12 от "Бебенце":

    Повечето убити в боевете руски военнонслужещи по не ги прибират от бойното поле,а други ги изгарят в мобилни крематориуми,движещи се в тила на войските. Това се прави по заповед на руското командване,за да не се изплащат предвидените по закон обезщетения от 2 млн. рубли за всеки загинал. На близките им пращат писма че са безследно изчезнали,дезертирали или попаднали в плен.
  • 31 Антикомунист

    12 3 Отговор
    Ами това животно путин заобиколен от също такива индивиди , какво донесе на собственният си народ и на народа на Украйна , само безсмислена смърт на хиляди невинни хора. И ада му е малко!!!!!
  • 32 Няма

    11 2 Отговор
    Няма да им отговори, защото не му пука нито за загиналите, нито за размяна на пленените.
  • 33 Зеленски

    7 0 Отговор
    Съдбата им е безсмислено изчезнали.
  • 34 007

    8 1 Отговор
    От умрял писмо чака ли се. Рушлия умря. Слава Украiна
  • 35 Рико

    5 0 Отговор
    Държава в която жените са повече от мъжете, не и е чиста историята.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Димитър

    1 0 Отговор
    ...хм,след хубав отдих,да четеш 80%дебилни коментари за Украйна,при условие,чё пишещите,уверен сьм,не знаят къде е Украйна,аз сьм Тук в Украйна и ме е срам за дебилизираното младо поколение,погледнете в България бе хора,на какво приличаме,не сё тревожете,руснаците си вършат работата КАЧЕСТВЕННО!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Бил Гет

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Истината":

    То и Зеленски спестява здраво като гледам .
  • 41 Щот онзи

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Истината":

    Ако не са онези от ДНР няма кой да ги погребва украинците . Даже и отче им осигуряват да прекади и опрости .
  • 42 Защо

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "Българин":

    Еми как да се върнат при толкова много вдовици .
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания