Отидете към основна версия

4 572 28

Още от 2021 г. Русия се е подготвяла за превземането на Чернобил

  • чернобил-
  • аец-
  • атомна централа-
  • война-
  • украйна-
  • русия-
  • владимир путин-
  • агенти

Русия е започнала да изпраща агенти там още през миналата година

Снимка: БГНЕС/ EPA

Русия успя да превземе атомната електроцентрала в Чернобил неслучайно, тъй като изпрати свои агенти там още през ноември 2021 г., за да подкупят служители и да проправят пътя за безкръвно поглъщане. Това се казва в разследване на Ройтерс .

"Източник, който е пряко запознат с плана за нахлуване, каза, че през ноември 2021 г. Русия е започнала да изпраща агенти на разузнаването под прикритие в Украйна, натоварени със задачата да установят контакти с длъжностни лица, отговорни за безопасността на атомната електроцентрала в Чернобил. Целта на агентите е била да гарантират, че няма да има въоръжена съпротива след пристигането на руските войски“, пише изданието, позовавайки се на собствен източник.

Чернобил също е бил пункт за предаване на документи от щаба на СБУ. В замяна на пари украинските служители са дали на руските шпиони информация за военната готовност на Украйна. В момента се водят разследвания срещу хора, които са работили в атомната електроцентрала в Чернобил. Според тези документи разследването е идентифицирало най-малко двама души, които са заподозрени, че са предоставили информация на руски агенти или са им помогнали по друг начин да превземат съоръжението.

Съобщава се, че Москва е очаквала да активира спящи агенти в украинския апарат за сигурност. Военни стратези около руския президент Владимир Путин са вярвали, че с помощта на тези руски агенти ще са необходими само малка военна сила и няколко дни, за да принудят администрацията на украинския президент Володимир Зеленски да напусне, да избяга или да капитулира. Това обаче не се случи. Въпреки че Русия пое атомната електроцентрала в Чернобил, нейният план да завземе властта в Киев се провали. Според множество източници в Русия и Украйна спящите агенти, инсталирани от Москва, в много случаи не са се справили със задачата.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 25 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: