Last news in Fakti
  Тема: Украйна

18 Август, 2022 21:00 2 104 51

Боевете край Запорожката АЕЦ съживяват спомена за Чернобил

  • чернобил-
  • аец-
  • катастрофа-
  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • запорожка аец-
  • атомна централа-
  • боеве

Украйна все още носи дълбоки белези от Чернобилската ядрена катастрофа

Боевете край Запорожката АЕЦ съживяват спомена за Чернобил - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Анастасия Руденко стиска в ръце златния медал, връчен на мъжа ѝ Виктор за работата му като "ликвидатор" на последиците от ядрената катастрофа в Чернобил. Той е починал през 2014 г. от рак на пикочния мехур, получен според нея от облъчването. В своето село Висшетарасовка на няколко километра от Запорожката атомна централа г-жа Руденко полага днес усилия да бъде признато, че радиацията е допринесла за смъртта на съпруга ѝ.

От другата страна на реката, едва на 14 км разстояние, се набива на очи внушителният силует на централата. От 5 август Киев и Москва се обвиняват взаимно, че я обстрелват. Веднъж удари бяха нанесени близо до склад с ядрени материали, друг път те предизвикаха автоматично спиране на трети реактор от най-голямата АЕЦ в Европа.

Украйна твърди, че Москва предприема атаки, струпвайки оръжия и войници в близост до централата, като се възползва от неспособността на украинската армия да дава отпор. "Може да ни сполети същото като жителите на Чернобил - въздиша 63-годишната г-жа Руденко. - Добри новини няма и не знаем как ще свърши това."

В "зоната"

Украйна все още носи дълбоки белези от Чернобилската ядрена катастрофа в северната част от страната през април 1986 г. Тогава един от реакторите експлодира и предизвика най-значителния в историята ядрен инцидент на граждански обект; изхвърлен бе радиоактивен облак, който се разпространи в цяла Европа.

За четири години на мястото бяха изпратени общо 600 000 "ликвидатори" със слаба и дори без никаква защита, за да потушат пожара и да разчистят околните територии. За броя на жертвите от катастрофата все още се спори. ООН признава само за трийсетина оператори и пожарникари, загинали от силна радиация веднага след експлозията, докато по данни на антиядрената НПО "Грийнпийс" от 2006 г. смъртните случаи са 100 000.

Виктор Руденко карал камион из "зоната" в течение на 18 дни. Съветският съюз го удостоил със златна лента, на която са изобразени атоми, кръжащи около "Чернобилската камбана", символ на местността. Документ в лошо състояние от архивите на украинското министерство на отбраната удостоверява работата на Виктор и получената от него доза облъчване - 24,80 рентгена.

"Щом погледна книжата на мъжа си, изпитвам болка - обяснява Анастасия Руденко. - Много хора загинаха или завинаги се поболяха." Споменавайки обстрелите по територията на централата, които може да се видят от дома ѝ, тя твърди: "Хората казват, че има изтичания, но избягват да го признаят публично".

Оцелели "ликвидатори"

В началото на нашествието си в Украйна руските войски завзеха и все още действащата централа в Чернобил, но се изтеглиха след няколко седмици, когато провалът на щурма срещу Киев подтикна Москва към отстъпление. Запорожката АЕЦ също бе окупирана още в първите дни на войната след кратки, но всяващи страх боеве. Оттогава тя е в ръцете на руснаците - река Днепър очертава границите между земите, контролирани от Москва, и останалите под контрола на Киев.

Васил Давидов твърди, че трима "ликвидатори" живеят и досега във Висшетарасовка - комплекс от къщички с пасторално излъчване и изглед към разлялата се тук нашироко река, също и надалеч към охладителните кули на централата. Той е един от тях - работил е три месеца и половина по дезактивирането на Чернобил. Пътувал е 102 пъти из "зоната", използвайки дозиметър, за да следи нивото на радиацията, докато минава покрай облъчените сгради.

На поставен в градината му фризер, превърнат в импровизирана маса, шейсет и пет годишният мъж подрежда получените медали. Единият представлява митологичния Атлас, който носи света на раменете си - но вместо земното кълбо е изобразена Чернобилската АЕЦ. Има и снимки. На тях виждаме Васил Давидов с военна униформа да позира с другари пред табела, призоваваща: "Войнико! Да съживим земята на Чернобил!".

"Бях там. Всичко видях, видях и мащаба" на щетите, уверява Давидов.

Тези неща не са достатъчни, за да го уплашат. Няколко дни след превземането на централата от руските войски през март в селото са раздавали таблетки йод срещу евентуално облъчване, но след престоя си в "зоната" Давидов изглежда е свикнал със заплахата.

"Ако вярваш на всичко, което ти казват, може да полудееш - усмихва се Давидов. - Затова използваш своя опит като филтър. Какво ще стане, ако се страхувам? С какво ще ми помогне страхът?"

(БТА)

(Андрей Шарков)


Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 негласувал

    3 3 Отговор
    електората до го ду ха!
  • 2 Така де

    0 1 Отговор
    Ми като носи да си седа на г..а !
  • 3 Бай Лисан

    7 2 Отговор
    Боевете край Запорожката АЕЦ съживяват спомена за Чернобил.
    Кога са се били в Чернобил, че съм пропуснал?

    Коментиран от #4

  • 4 ало пропускливия

    2 5 Отговор

    До коментар #3 от "Бай Лисан":

    чувал ли си за контекст?

    Коментиран от #7

  • 5 Стига партенки

    13 5 Отговор
    Руснаците охраняват със своите елитни десантни части ВДВ Запорожката АЕЦ . По силата на каква логика ще обстрелват сами собствените си войници ????? Хайде всички да започнете да изпозлвате малко сивото вещество ! Украинците са решили че след като Европа и САЩ не ги поддържат и щом те ще мрат ще обстрелват АЕЦ-а да го отнесе и Европа .

    Коментиран от #6

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Бай Лисан

    0 3 Отговор

    До коментар #4 от "ало пропускливия":

    Ти, като видиш табела пред магазин "Гащи няма", какъв контекст търсиш?

    Коментиран от #9

  • 8 СПОМЕНИ СПОМЕНИ

    0 2 Отговор
    .....тогава номенклатурата ЯДЕШЕ спаружени замразени зеленчуци ОТ кореком а населението🍓🍐🍏🍎🍇🍆🍅🍄 ...по 7 кг.БРОЙКА....👍
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Бай Лисан

    0 1 Отговор

    До коментар #9 от "контекст":

    Хе хе, защо мина на майчин език бре, преведи на български.
  • 12 фаТки

    2 2 Отговор
    Кой каквото и да си мисли или каквито и настроения да има украинците вече няма какво да губят ! Внимание - няма какво да губят !!!! Някой дали схвана или е по-добре да си зеленчук и слушаш тепевизора?
  • 13 Тоо па

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "партенков":

    Е как кой - батальона Азов
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Тя сама се нападна

    8 1 Отговор

    До коментар #6 от "партенков":

    8 г. боМбардираше цивилнито население на Донбас, гореше живи хора в Одеса, и по покана на Саакашвили грузински наемници сТреляха на Майдана. А самолетите с новонапечаТаните долари пристигаха. Чак ВСУ се притесниха кви са тези нови банкноти, докато се разберат, че са за отРядите на сМъртта Азов, Айдар, Свобода, Десен Сектор.
  • 17 Азия

    7 3 Отговор

    До коментар #14 от "сталин путенов ленин":

    Африка и Латинска Америка. Малко ли ти се струва. Деколонизацията на кой я дължиш?. 8 часовият работен ден, и спиране на експлоатация детски труд. На кой? Ако не беше Русия, досега нямаше да имаш грам социални придобивки. Това е идеята на Профсъюзите, копиращи левите идеи, и затова започва "Ловът на вещици" в САЩ, дори в Холивуд. А Чаплин е принуден да емигрира от САЩ, заради филми като Модерни времена, Треска за злато, Светлините на града. Поне филми гледайте като не четете. В любимият ти Запад е имало робство, докато в Русия и България, никога не е имало.

    Коментиран от #19

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Европа

    1 4 Отговор

    До коментар #17 от "Азия":

    защо тогава децата на комунягите и профсъюзните лидери в частност ходят да се изучават и емигрират на запад?

    Коментиран от #24

  • 20 Стига партенки

    9 1 Отговор

    До коментар #18 от "русофоб":

    Със сигурност през последните 17 години основна движеща сила чрез продажните и молалумни политици на България е ЦРУ . Няма какво да филосфстваме защото всичко се вижда на дела . Толкова много слушкат западните шефове че ни забиха в дългове и недоимък , енергийна криза и кой знае още какво . Та тия поредни партенки дето си ги написал вече няма как да стъпят на здрава основа . Г-н Шкафа служеше 12 години вярно на ЦРУ , Кирчо , подоготвеното момченце от тях с новия си проект който спечели доверието на хората на изборите пак се видя кви ги върши . Много е просто - гледайте ги какво правят и ще разберете на кой служат . Просто федерати . И още нещо , за новите избори очаквайте нов проект на нова партия която е много готина и обещава да поправи висичко . Една и съща стара изтъркана плоча

    Коментиран от #23

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 В България след 1986 година

    0 2 Отговор
    Раковите заболявания скочиха 6 пъти.
  • 23 българин

    1 8 Отговор

    До коментар #20 от "Стига партенки":

    американците може и да са големи дяволи,но поне уважават самоуважаващите се народи,докато руснаците и особено посланик митрофанова най-безцеремонно ни смятат за техен придатък,да не давам примери и от историята!

    Коментиран от #26

  • 24 Стига партенки

    7 0 Отговор

    До коментар #19 от "Европа":

    Ми именно , ти ми кажи защо като са коминисти не си пращат децата в Русия ? Щото ако бяха такива със сигурност там щяха да ги пратят , все пак нали са им слуги и роби ? Май излиза че не са комунисти нали .Обаче е удобно да се говори и пише клиширано на едни нахвърляни опорки от разни неправителствени отганизации . За съжаления има много заблудени от използващите умело това хора . Омразата към комунизма и комунистите се иползва само и единствено от САЩ .Тя служи за настройване ма хората в държавите един срещу друг а за пример Украйна достатъчна ли е ? Омразата на САЩ и Русия наща работа ли е ? Ние ли сме тъпаците които ще им служим да си ги мерят ? Я да си воюват директно и да не ни използват .
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Стига партенки

    11 1 Отговор

    До коментар #23 от "българин":

    САЩ не оставят малки сграни като нас да се самоуважават . Дай ми пример за поне една такава . Митрофанова защитава държавните си интереси и на нея това и е работата . А ние като какви по-точно сме в тяхната омраза един към друг ? Какво самоуважение като с плана Ран-Ът България е съвсем целенасочено унищожена . С отказа си да пусне Сорос в България Жан Виденов видя десетки хиляди на протести . Аз бях на тези протести . Сега съжалявам но тогава вярвахме в нещо , нещо което се оказа че не е така изобшо . Американците основно и само лъжат всеки свой нищожен "партньор " като нас . Убедиха и да си нарежем военна техника която имахме и беше доста добра за времето си и в изобилие . Веднъж свалили гащите се видя какво ни се случи . До къде сме ? Тотален морален и душевен упадък , Малките си крешят от 10 см - те така си говорят , прости са на гадулка и само се друсат и наливат с алкохол . Реват на техните за най-новия модел Айфон и маратонки защото са прости консуматори а дори не го осъзнават . Проблема с кадърния персонал мъчи фирмите в България във всички сфери от поне 7 години . Това е плод на какво ? На целенасочено изтъпяване на новите поколения и липса на критична маса .

    Коментиран от #29

  • 27 Стига партенки

    7 0 Отговор

    До коментар #25 от "русофоб":

    Това не е аргумент защото аз преди дни бях в и около Варна и видях украинците как нагло се държат . Преди 15 години служех в гранични войски които станаха гранична полиция и изкарах службата си с над 250 наряда на летище София . По-големи плебеи от англичани , Италианци и французи няма . Тогава видях за први път как се плюе вътре в летището и как се въргалят по земята . На един от нашите в друг наряд вътре в летището му взели пистолета същите уруди и за малко да стане сакатлък . Дай основателна причина да ги мразиш ?
  • 28 фаТки

    6 1 Отговор

    До коментар #25 от "русофоб":

    Съжалявам но това не е убедителен аргумент . Американците в българия се държат много нагло в момента . Изобщо има много русофоби но не знаят защо са такива .

    Коментиран от #30

  • 29 гуцановски бсп

    1 7 Отговор

    До коментар #26 от "Стига партенки":

    помня го идеалиста-комсомолец виденов и настойника му алексавдър лилов, 3000 лв за долар, мутрите от 90-те години,които смазаха предприемчивост.а на българина с рекет и застраховки ,и пак сящ ли са виновни?

    Коментиран от #31

  • 30 българин

    1 4 Отговор

    До коментар #28 от "фаТки":

    още по-неясно е защо българи се държат като русофили!

    Коментиран от #33

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 не втори,първи клас

    1 4 Отговор

    До коментар #31 от "Стига партенки":

    спокойно може да кажем това и за другаря путин,нали?

    Коментиран от #34

  • 33 фаТки

    13 1 Отговор

    До коментар #30 от "българин":

    В България през последните над 20 години всеки който каже нещо против запада е автоматически комунист и русофил и русороб и какво ли още не . Нека да направим аналгия с комунистическия режим . Преди когато някой видеше грешка и нередности в тяхната система автоматически беше обявяван за враг на народа . Чест прави на принципните хора които са преди всичко хора и българи които удържат морала и душевността си независимо от строя , режима или каквото и да е . Сега като виждаме че това прекалено залитане по запада е пагубно за България и го казваме комунисти ли сме ? Или просто хора които изразяват мнение и виждаме че ЕС се е превърнала в нещо по-глупаво и от СССР ? Излиза че Европа не може да съществува без САЩ и се вижда колко са неадекватни и как слушат .

    Коментиран от #35, #46

  • 34 Стига партенки

    7 1 Отговор

    До коментар #32 от "не втори,първи клас":

    Не се засягай за втори клас . Нямам за цел да обиждам българин . Не може да се каже за Путин защото делата му доказват съвсем друго . От вчера има новина че връща медал за многодетните майки и парична награда от 1000000 рубли . Не е кой знае какво но вдига морала и поражда уважение .
  • 35 сори

    1 3 Отговор

    До коментар #33 от "фаТки":

    така е ,дори парата евро е измислена от фед резерв на сащ да уеднакви всички европейски държави и ги направи по-лесни за манипулиране,но руснаците блееха след елцин,а сега се правят на велики!,а ние искаме русофилщина след дъжд качулка!
  • 36 българин

    2 1 Отговор
    путин може и да вдигне морала на рускините,но ние сме все пак българи и трябна да се научим да се оправяме сами,иначе ще ни оправят или руснаци,или американци,а кое е по-малкото зло не се знае!

    Коментиран от #37

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 цитат за лека нощ

    1 2 Отговор

    До коментар #37 от "фаТки":

    "не може да чакаш Господ да ти помогне,ако живееш сатанински!"
  • 39 Тонката

    6 2 Отговор
    Украйна твърди, че Москва предприема атаки, струпвайки оръжия и войници в близост до централата, като се възползва от неспособността на украинската армия да дава отпор.

    Да си дойдем на думата...."Неспособността", а не "невъзможността" на укрите да дават отпор е най-големият им проблем....:)

    Коментиран от #40

  • 40 тончо

    1 1 Отговор

    До коментар #39 от "Тонката":

    не всявай допълнително объркване в обърканата ни територия
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 .......

    9 1 Отговор
    Онези лудите пак са почнали да стрелят по АЕЦ.Украинци са.Дано утре се събудим...
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Слънчев вятър

    3 2 Отговор
    Идва краят на света.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Многополюсен свят

    4 0 Отговор

    До коментар #33 от "фаТки":

    Като говорим за войната, вижте едно видое в YouTube на полковник Ричард Блек, бивш сенатор. Казано е всичко - и за лъжата, и за санкциите, и за самоубийствената политика на ЕС.
  • 47 Тити

    1 5 Отговор
    А какво правят Рашистите на територията на Украйна!

    Коментиран от #49

  • 48 Андрей Шарков БТА и няйоя су Измислена

    3 1 Отговор
    Украинка! Обстрела на ЗАЕЦ се прави от Укрите, на всички е ясно!! По не взривени боеприпаси се вижда, че са от Демократичния Запад ясно и точно се знае и от къде се Стреля,! От територия контролирана от ВСУ!! Узаптете си Нацито Зеленски, вместо да Ревете по Русия!!
  • 49 Няма Укрия,

    5 1 Отговор

    До коментар #47 от "Тити":

    има Малорусия. От създаването й, до 1922г., когато по идея на ленин, променят името на Укрия. Отвоюват си територията, която фащ използват за война с РФ.
  • 50 Бесарабски българин

    3 0 Отговор
    Боеве край Запорожката атомна централа няма, има обстрел на АЕЦ-ца от нацистите, които искат да предизвикат ядрена авария и по този начин да ликвидират милиони хора, защото не били "арийци" като киевските мордорци и богът им саурон(давола).
    АЕЦ Зопорожие е под контрола на руските части от 28 февруари!!!
  • 51 Матей преображенски

    0 0 Отговор
    Зеленски е дал заповедта да се обстрелва АЕЦ,,което пък му е било наредено от американците.Какво пък,те са свикнали,украинците преживяха Чернобил,затова обстрелват смело и безотговорно.Сега щяла да отива там комисия от МАГАТЕ,познайте от първия път кого ще обвинят,руснаците,разбира се.Днес пък транслираха императивно идеята руснаците да върнат контрола на централата на украинците и те да могат да си ползват тока от нея ,все едно цари дълбок мир.И все едни такива абсурдни идеи излагат,шашави и смешни.