Отидете към основна версия

2 930 25

Турският производител "Байкар" е обещал още един безплатен дрон за Украйна след дарителска кампания в Полша

  • турция-
  • полша-
  • украйна-
  • дрон-
  • байкар-
  • байрактар

Киев купи над 20 дрона "Байрактар ТБ2" от "Байкар" през последните години и поръча още 16 на 27 януари

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турският производител на безпилотни самолети Байкар е обещал да подари още един дрон на Украйна след набирането на средства в Полша за покупката на един от летателните апарати на компанията, съобщи "Дейли сабах".

Това е съобщил Славомир Сиераковски, организатор на кампанията за набиране на средства за безпилотен самолет Байрактар TБ2 (Bayraktar TB2).

Сиераковски е стартирал кампанията на 30 юни, за да окаже помощ на усилията на Украйна във военния конфликт. В неделя, няколко дни преди края на кампанията, набраните от дарения средства за "Байрактар за Украйна" са надвишили 22,5 милиона злоти, сумата, необходима за покупката на дрона.

През профила си в социална медия той съобщи, че е получил официално писмо от ръководството на Байкар, че "полският" дрон за Украйна ще бъде дарен на страната, а събраните средства ще бъдат насочени за хуманитарна помощ за украинците.

Преди това кампании за набиране на средства за закупуване на дронове за украинската армия бяха организирани от литовци и украинци, като тогава Байкар също дари дроновете и пожела събраните пари да бъдат дарени за хуманитарна помощ.

Украйна купи над 20 дрона Байрактар ТБ2 от Байкар през последните години и поръча още 16 на 27 януари. Тази партида беше доставена в началото на март.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 17 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: