Last news in Fakti

29 Юли, 2022 22:10 2 177 18

Анкара обвинява: Германия е загубила своята безпристрастност в посредничеството между Гърция и Турция

  • турция-
  • гърция-
  • германия-
  • мевклют чавушоглу-
  • егейско море

През последните месеци Анкара засили критиките си към Атина, която разполага войски на острови в източната част на Егейско море, близо до турския бряг и в много случаи видими от брега

Анкара обвинява: Германия е загубила своята безпристрастност в посредничеството между Гърция и Турция - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Германия е загубила напоследък своята безпристрастност в посредничеството между Турция и Гърция, заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от Ройтерс.

Чавушоглу разговаря днес в Истанбул с германския външен министър Аналена Бербок, с която даде съвместна пресконференция, предаде Анадолската агенция.

По-рано днес германската министърка бе на посещение и в Гърция, където открои важността на разрешаването на конфликтите от страните членки на НАТО чрез диалог.

Гръцките острови са гръцка територия и никой няма право да оспорва това, каза още тя, заставайки очевидно на страната на Гърция в конфликта с Турция за суверенитета на гръцки острови в източната част на Егейско море, отбеляза ДПА. Изказването бе направено след среща с гръцкия външен министър Никос Дендиас.

Германското правителство ще прояви солидарност с Гърция и ще защити европейското семейство, посочи още Бербок в Атина.

Преди посещението си в Турция тя нарече тази страна "незаменим партньор", отбелязвайки, че Турция е по-тясно свързана с Германия от почти всяка друга страна, съобщи "Дейли сабах". Бербок подчерта значението на човешкото измерение в отношенията между Турция и Германия и широкото сътрудничество между двете страни.

Германската министърка приветства усилията на Турция за посредничество между Москва и Киев и заяви, че сделката за износ на зърно от Украйна "дава искрица надежда на милиони хора, че може да бъде предотвратена още по-тежка криза". Висшият германски дипломат също така призова за по-тесен диалог между съюзниците от НАТО Турция и Гърция за решаване на двустранните проблеми и за деескалация на напрежението в Средиземноморието, напомня "Дейли сабах".

През последните месеци Турция засили критиките си към Гърция, която разполага войски на острови в източната част на Егейско море, близо до турския бряг и в много случаи видими от брега. Турция заявява, че съгласно Лозанския договор от 1923 г. и Парижкия договор от 1947 г. тези острови трябва да бъдат демилитаризирани, така че всякакви войски или оръжия на островите са строго забранени. Освен това през последните месеци Турция и Гърция си размениха обвинения за нарушаване на въздушното пространство.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сега е момента

    4 7 Отговор
    Като Кипър.
  • 2 Адам Хилтън

    12 9 Отговор
    Западничанците винаги са били пристрастни що се отнася до Гърция и Турция - пристрастни към своите си интереси. То заради тях Кипър беше разделен. Когато Османската империя има дъглове да плаща на Франция и Англия, те им помагат в Кримската война, а после и в руско-турската освободителна война срещу нас.
  • 3 В други новини

    5 3 Отговор
    Ясно послание, че Франция, както в миналото и както е повтаряла чрез френския президент, е съюзник и приятелска страна с Гърция и ще бъде солидарна срещу заплахите срещу нейния суверенитет, отправи френският външен министър Катрин Колона след срещата с нейният гръцки колега Никос Дендиас в Париж.

    „Ще следим отблизо развитието и наистина можете да сте сигурни, че ще бъдем на ваша страна“, каза френският външен министър.

    Коментиран от #9

  • 4 В други новини

    8 7 Отговор
    Аналена Бербок в съвместно интервю за пресата с Чавушоглу:

    „Ние не правим пропаганда, като най-голямата държава в Европа се интересуваме от границите на нашата страна, но и от границите на ЕС“

    "Решението на Европейския съд по правата на човека по отношение на Осман Кавала трябва да бъде изпълнено"

    „Нова турска атака срещу Сирия само ще причини нови страдания на населението, а нестабилността ще бъде от полза за Даеш“
  • 5 така, значи

    6 7 Отговор
    този глупак трябва да осъзнае, че представлява цяла държава, не може да говори като 5 годишно дете и да се подиграва на държавата и народа й пред международната общност

    Коментиран от #12, #15

  • 6 Ето ви видео

    11 9 Отговор
    От срещата. Блестящ Чавушоглу!!!

  • 7 Ниска топка се оказа Аналена

    19 9 Отговор
    За острият като бръснач ум на Чаушоолу. Мълча като ученичка и смутолеви някакви клишета ни в клин ни в ръкав. Турският дипломат номер 1 я направи просто за смях.
  • 8 Мдааа

    12 5 Отговор
    Германия се е превърнала в маша на сащ
  • 9 армен пашиян

    15 4 Отговор

    До коментар #3 от "В други новини":

    арменците имат опит от такива изказвания на французите ,че французите са до арменците,че ще ги пазят от азерите,че ще помагат на арменците........и, като запука Байрактар френският макарон се чудеше в коя тенджера да се скрие...някой да е чул французите да са защитили по някакъв начин арменците в Карабах освен с празни приказки.....тези приказки за защита на гърците ги чувахме съвсем скоро, много обещания. Изпратиха на помощ на гърците френски самолетоносач,щяха да бият турците,ноооо си подвиха опашка и избягаха,някой да е чул за това бягство,няма и да чуете, защото е срамно. Французите също с руснаците подкрепяха Хафтар, и къде са сега французите и руснаците подкрепящи Хафтар,оставиха го сам в ръцете на турците... гледам сега французите пак подкрепяли гърците,а краят е ясен от тази подкрепа, наивници да вярват. Турция не съм чул да чака подкрепа от някой. Лошото при турците е като почнат гледат да свършат започнатото за часове.,не си играят с жертвата си като руснаците месеци. Нека си припомним, гърците трупат оръжия на Островите които се намират на няколко километра от турския бряг,а на тези острови по договор подписан от гърците не трябва да има оръжия,. Турците казват след като ти не спазваш договора вие ни принуждавате да не спазваме и ние нашата част,.
  • 10 Българските турци

    9 4 Отговор
    Каквото Европейците правят макар и с хиляди предварителни условия и всевъзможни правила за шепа емигранти или дисиденти , то те се лансират като " най демократичн и най хуманни висши човешки права "...А когато турците приютяват вече 11 години милиони бежанци и призовават и другите да вземат отношение към тази човешка драма , се изопачават и се превръщат във "варварство и арогантност " с цел изнудване и откопчване на пари от ЕС и международната общественост за да ги използват за свои цели и интереси !!!
  • 11 Петкан

    15 5 Отговор
    Турция от периферия се превръща в център а Германия от център се превръща в периферия
  • 12 Българските турци

    10 2 Отговор

    До коментар #5 от "така, значи":

    А най интересното е че с голяма сръчност и изкусна еквилибристика успяват да маскират лицемерието и двойния стандарт като "Дипломация с незначителни различия във възгледите към проблемите" ! ... А когато някой се изправя пред тях и започва да ги разобличава... веднага го обвиняват в некоректност и грубо "нарушение" на дипломатическите правила и етикет !!!
  • 13 Иван

    13 5 Отговор
    Наближил е деня когато Турция ще излезе от НАТО и ще се обедини с Русия, ние ще ги последваме, Черно море ще стане зона забранена за кравари ха ха!

    Коментиран от #14

  • 14 В Русия вече вървят коментари

    6 2 Отговор

    До коментар #13 от "Иван":

    Че е време за геостратегически съюз с Турция.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Мучачо

    3 3 Отговор
    Накрая се оказа че германката има топки а турчинът ... коньо
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: