Отидете към основна версия

3 969 38

Около 100 френски депутати разкритикуваха Ердоган

  • реджеп ердоган-
  • турция-
  • франция-
  • депутати-
  • критика-
  • сирия-
  • кюрди

Ердоган обмисля да започне поредната кървава офанзива срещу кюрдите в Сирия

Снимка: БГНЕС/ EPA

Около 100 френски депутати разкритикуваха войнствената политика на турския президент Реджеп Тайип Ердоган спрямо кюрдите в Северна Сирия. Критиките те отправиха в статия, публикувана във френското издание "Журнал дю диманш", предаде Франс прес, съобщи БТА.

"Докато Русия на Владимир Путин умножава военните престъпления в Украйна, Реджеп Тайип Ердоган, в сянката на световното вълнение, обмисля да започне поредната кървава офанзива срещу кюрдите в Северна Сирия", казват депутатите. Турският президент се възползва от централната роля, която играе за НАТО в конфликта в Украйна, за да получи карт бланш от атлантическия алианс за засилване на атаките в Северна Сирия, казват парламентаристите. Под писмото са се подписали депутати от комунистическата партия, радикалната левица, социалисти, еколози, но също и няколко представители на партията на президента Еманюел Макрон и от десницата.

Западните страни не трябва да отвръщат поглед от това, пишат депутатите и призовават страните от ЕС да гарантират защитата на кюрдските активисти и асоциации, присъстващи на европейска територия. Депутатите призовават също така Франция да сезира Съвета за сигурност на ООН, за да обяви зона, забранена за полети в Северна Сирия и да постави сирийските кюрди под международна защита. Те искат също така автономната администрация в северната и в източната част на Сирия да може да бъде международно призната.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 19 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: