Отидете към основна версия

2 194 16

В Белград: Новият парламент да се събере на специално заседание за Косово и да обяви "окупация на една част от Сърбия"

  • сърбия-
  • косово-
  • албин курти-
  • бошко обрадович-
  • александър вучич

Преди идването на власт на Сръбската прогресивна партия през 2012 г. сепаратистките власти в Прищина нямаха никаква власт над северно Косово, нито специалните части РОСУ бяха влизали дотогава в Северно Косово, напомни Бошко Обрадович

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Лидерът на сръбското дясно движение Двери Бошко Обрадович съобщи днес, че ще предложи новият състав на сръбския парламент спешно да се събере на извънредно заседание на тема актуалната ситуация в Косово и да обяви "окупация на една част от Сърбия", пише вестник "Данас".

"Преди идването на власт на Сръбската прогресивна партия през 2012 г. сепаратистките власти в Прищина нямаха никаква власт над северно Косово, нито специалните части РОСУ бяха влизали дотогава в Северно Косово", напомни Обрадович.

"След десет години вредни преговори и противоконституционни споразумения в Брюксел, с които представители на сегашните управляващи се отказваха от част и от държавните компетенции над Косово, сърбите в Северно Косово се намират в много по-тежко положение", каза той и се обяви за анулиране на Брюкселското споразумение и връщане на преговорите за Косово в Съвета за сигурност на ООН.

Новият парламент трябва също да се произнесе за резолюцията на Европейския парламент, с която от нас се иска да признаем фалшивата държава Косово и да въведем санкции срещу Русия, което е неприемливо и трябва да бъде отхвърлено със специално решение на парламента", заяви още Обрадович.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 24 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: