Last news in Fakti

22 Юли, 2022 19:05 1 819 11

Зорана Михайлович: Сърбия се готви така, като че ли предстои най-тежката зима

  • зорана михайлович-
  • сърбия-
  • газ-
  • бензин-
  • дизел-
  • газпром

Министърът повтори, че правителството помага по всякакъв начин на обществените компании в енергийния сектор, за да се поддържа стабилността на системата и посочи, че няма да има ограничения на електроснабдяването

Зорана Михайлович: Сърбия се готви така, като че ли предстои най-тежката зима - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Министърът на минното дело и енергетиката на Сърбия Зорана Михайлович заяви, че държавата прави всичко възможно, за да осигури стабилно и сигурно снабдяване с електричество, топлинна енергия и енергоносители, както и че има готов кризисен план в случай на непредвидени обстоятелства или прекъсвания във веригата на снабдяване, пише вестник "Данас".

"Винаги когато правителството на Сърбия планира зимата, правим планове за най-лошия сценарий, подготвяме се така, сякаш предстои най-тежката зима досега. Предстоящата зима е специфична и с това, че когато става дума за доставки на енергия и енергийни продукти, тя ще бъде повлияна от много фактори, които не зависят от Сърбия", каза Михайлович, съобщиха от министерството.

Тя посочи, че Сърбия е осигурила доставките на газ за следващите три години чрез договор с Руската федерация, според който ще получава два милиарда кубически метра годишно.

"Осигурихме допълнителен капацитет от половин милиард в газохранилището в Унгария, запълваме нашата част от газохранилището в Банатски двор всеки ден и сега имаме запаси за над 50 дни", каза Михайлович.

Тя повтори, че правителството помага по всякакъв начин на обществените компании в енергийния сектор, за да се поддържа стабилността на системата и посочи, че няма да има ограничения на електроснабдяването.

"В много по-трудни моменти, като декември миналата година, когато се срина електроенергийната система, не е имало ограничения, така че няма да има и тази година. Дадохме възможност на Сръбската електрическа компания (ЕПС) да внася въглища и електричество. Подсигурихме се с международни договори и не очакваме срив като миналата година, но това не стана за една нощ и не е възможно всички проблеми в ЕПС да се решат без един ден", каза министърът.

Тя допълни, че топлофикациите са готови за отоплителния сезон, а държавата има готовност да реагира при всяка непредвидена ситуация по отношение на газоснабдяването.

"Имаме кризисни планове от първо, второ и трето ниво, топлофикациите знаят точно какво да правят в ситуация, когато липсва енергоносител", каза Михайлович.

През декември миналата година лошото време, обилният снеговалеж и мокрият сняг предизвикаха проблеми в цяла Сърбия и блокираха столицата Белград. В пет общини бе обявена извънредна ситуация. На летище "Никола Тесла" спря токът, скъсани електрически кабели спряха влаковете.

Сръбската електрическа компания съобщи тогава, че причината за разпада на енергийната система е мокрият сняг. Според специалистите обаче причината е в недостатъчното количество мазут и това, че се използват въглища с най-ниско качество, защото запаси от по-добро качество въглища не са осигурени навреме, отбеляза тогава вестник "Данас".


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 От плажа

    1 12 Отговор
    Готви се, но няма да се приготви, защото се вързаха с руснаците.

    Коментиран от #9

  • 2 хахаха

    11 0 Отговор
    Хубаво прави, че се готви. А какво прави правителството на България? Занимава се с интриги и последни кражби.
  • 3 Бургаска Народна Република-БНР

    9 1 Отговор
    Няма такова нещо.Нашите задокеански братя, заедно с нашите приятели от Азербайджан и Катар,започват доставка на бензин и газ по камили.Господин Петков,челува ръка в Азербайджан в момента,до дни тръгват първите камили натоварени с мазут за Топлоизолация София.Отделно можем да дадем от газа от двата американски танкера,на сърбите.
  • 4 дедо

    11 1 Отговор
    Със безЕС,Сърбите за пореден път доказват,че са Народ със самочувствие и способност за противопоставяне на всяка Велика сила,с риска от съответни последствия,но с достойнство.За разлика отедни други техни "всяка коза за свой крак"съседи!

    Коментиран от #8

  • 5 Гост

    5 0 Отговор
    Що бе нали са си партия с руснаците?
  • 6 Путинофил

    2 5 Отговор
    Не е ясно как народеца ще изкара зимата. Путин спря газа, но аз си го обичам. БИЙ МА, ОБИЧАМ ТА!
  • 7 Тиквата от Банкя

    6 0 Отговор
    Аз се погрижих сърбите да имат газ. Харизах на Путин 3 милиарда от кинтите на племето.
  • 8 Баба

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "дедо":

    Дедо, гони те склероза, млъквай вече с твоите глyпости! Като оня дедо отвъд океана си станал...
    И аз да се вържа с Русия, ще се противопоставям на всяка "велика" сила! Каквито вече други, освен донякъде Китай, НЯМА!
  • 9 Плажен гeйзер, пардон, гaндон

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "От плажа":

    Не ти ли свърши плажът вече, бе? Че само минуси инкасираш с глyпостите си!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 МИТРОФАНОВА ,

    0 0 Отговор
    ВНИМАВАЙТЕ ПУТИН ША ДОДЕ !
Новини по държави: