27 Юли, 2022 16:04 956 20

Блинкън: Косово е твърд партньор на Съединените щати

  • косово-
  • вьоса османи-
  • антъни блинкън-
  • прищина-
  • сърбия

Президентът Вьоса Османи потвърди, че Прищина ще продължи да бъде силен съюзник на Вашингтон

Блинкън: Косово е твърд партньор на Съединените щати - 1
Снимка: Shutterstock

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви, че Косово е твърд партньор на Съединените американски щати, предаде за БТА агенция КосоваПрес.

По време на срещата във Вашингтон с президента Вьоса Османи и премиера Албин Курти Блинкън каза, че двете страни имат дълга история и благодари на Косово за приемането на афганистански бежанци и за подкрепата на Украйна след руската агресия. „Косово е твърд партньор на Съединените щати и мисля, че както всички знаете, между нас има дълга и силна история, особено с президента Байдън, който изпраща топлите си поздрави и на двама ви. Работим заедно по много различни въпроси от значение за Съединените щати и за нашите страни. Искам отново да ви благодаря за щедрото приемане на изложени на риск афганистанци, силната подкрепа, която видяхме от първия ден за Украйна, изправена пред руската агресия, работата, която вършите на срещата на върха за демокрация, включително домакинство на среща на върха за жените, мира и сигурността – и, г-жо президент, аз особено оценявам вашето лидерство в това. И утре ще подпишете договор с „Милениъм Челъндж Корпорейшън“ (Millennium Challenge Corporation) – истински значим, особено когато става въпрос за подкрепа на вашите усилия за изграждане на възобновяема енергия. Така че има много за какво да говорим, тъй като работим по всички тези въпроси, както и, разбира се, критични въпроси на регионалната сигурност, които знам, че ще имаме възможност да обсъдим", каза Блинкън.

Междувременно президентът Вьоса Османи каза, че независимостта на Косово е необратима реалност и че те ще работят със САЩ и други демократични страни, така че международната позиция на Косово да бъде укрепена още повече, като заеме заслуженото си място в евроатлантическата общност.

Османи спомена и усилията на Русия да дестабилизира Западните Балкани.

„Както знаете, г-н секретар, Путин ще продължи да се опитва да дестабилизира Европа и чрез Западните Балкани. Ще продължим да се нуждаем от твърдата подкрепа на Съединените щати, както и на нашите европейски съюзници, за да сме сигурни, че плановете на Русия, както и нейните пълномощници в региона, са спрени. Поради тази причина очакваме с нетърпение да работим с вас, с цялата администрация на [президента] Байдън, за да сме сигурни, че като предни линии в защитата на демокрацията, ние успяваме да защитаваме нашите споделени ценности, които са самите основи на нашата страна... Независимо, суверенно, свободно Косово е необратима реалност, за чието създаване вие ​​помогнахте. Ние ще работим ръка за ръка всеки ден заедно със Съединените щати, както и с други демократични нации по света, за да се уверим, че тази реалност е укрепена, за да сме сигурни, че международната позиция на Република Косово е укрепена и да продължим напред към нашето заслужено място в евроатлантическата общност“, подчерта Османи.

Президентът Османи каза, че Косово ще продължи да бъде силен съюзник на САЩ.

„По същия начин, както вие застанахте до нас по онова време преди две десетилетия, днес вие стоите с Украйна. Така че искам да ви уверя от името на Косово, че народът на Косово също стои с Украйна, както показахме с незабавното приемане на санкции в същия ден, когато Съединените щати и Европейският съюз го направиха. И, разбира се, подновяваме нашия призив към всички страни в региона да го направят", каза Османи.

Президентът Османи, министър-председателят Курти и министърът на икономиката Артане Ризваноли заминаха в понеделник за Съединените американски щати за подписването на споразумението на стойност 200 милиона долара с „Милениъм Челъндж Корпорейшън“ за програмата Косово Компакт (Kosovo Compact Program).


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 14 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 българина

    24 3 Отговор
    косово е Сърбия! къф партньор и за какво?!? а да при бялото брашно..... най голямата военна щатска база в скапаната европа не е в германия а в окупирано Косово!
  • 2 ……….

    10 1 Отговор
    ….. тъй ли ? …. , а пък си мислех ….. !!!
  • 3 време е косово

    18 3 Отговор
    да се присъедини към родината си майка,тоест БЪЛГАРИЯ,И НИЕ ДА ВЛЕЗНЕМ ВЪВ МАКЕДОНИЯ И АЛБАНИЯ И ДА СИ ВЪРНЕМ ТЕРИТОРИИТЕ,А СЪРБИТЕ АКО ИМАТ НЕЩО НА ВЪПРЕКИ ДА ИМ ПОКАЖЕМ ИСТОРИЯТА НА ЦАР СИМЕОН ВЕЛИКИ И ДА СИ НАПРАВИМ С ТЕХ ФЕДЕРАЦИЯТА КОЯТО ЩЕ ДОНЕСЕ МИР И ПРОСПЕРИТЕТ НА БАЛКАНИТЕ,И ДА ИЗГОНИМ ДЕМОКРАТИТЕ КРАВАРСКИ ОТТУКА ЧЕ ЗАЕДНО С ЦИОНИСТИТЕ И ТУРСКИТЕ ЕВРЕИ НИ НАПРАВИХА НА ПАЗДЕР
  • 4 Браво

    7 2 Отговор
    Едва ли има по-твърд!
  • 5 хихихихихи

    27 1 Отговор
    "Базата „Бондстийл“ е най-голямата американска военна база в света, изградена след войната във Виетнам. По някои параметри се смята и за най-голямата американска база в Европа. Базата има своя територия и се подчинява само на Пентагона." Познайте къде е тази база?

    Коментиран от #15

  • 6 Иванушка  🇷🇺

    20 1 Отговор
    Косово е твърд "партньор" на САЩ в производството на Кокосови орехи и мерудия 😂😂😂
  • 7 Майор Деянов

    22 3 Отговор
    Логично. Нали за това и незаконно се намесихте с НАТО, за да помогнете на Косово и сега там ви е най- голямата военна база на Балканите, в която косовското правителство не знае какво се случва и какви оръжия са разположени на нейната теритоия. Преди някой да почне да плаче за косоварите, да помисли, защо САЩ и НАТО не помагат на страдащите йеменци? Там хуманитарната криза е най- сериозна след ВСВ. Елементарно. Няма далавера да се мешат, а и С Арабия им купува оръжията с които воюва в Йемен.
  • 8 Да, ама друг път

    23 3 Отговор
    Косово не е държава, а контролирана от проамерикански сепаратисти област от Югославия. Така е и с Украйна, Тайван и Македония. Да не говорим за палестинските македонци - Израел.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Браво !

    18 0 Отговор
    Така след време, Путин ще говори за окраина ! Каквото повикало, такова се обадило! Хамериката да стиска палци, руснаците да не почнат да правят бази във Венецуела, Никарагуа и др. приятелски държави, че тогава косово няма да помогне на хамериката и натото!
  • 11 Бабалинкин

    12 0 Отговор
    Да, една държава-мравка си е голям партньор, отсекъде. До Косово ли опрехме....
  • 12 Марко Кралевичи

    11 0 Отговор
    Огин да ви гори, индианска клетва да ви стигне!
  • 13 Дед Мароз

    10 1 Отговор
    На същия принцип скоро Украина ще е твърд съюзник на Русия
  • 14 Ихааа

    4 0 Отговор
    Сащисаните сигурно са щастливи.Имат си хем партньор,хем твърд...:)
  • 15 Читател

    0 6 Отговор

    До коментар #5 от "хихихихихи":

    В Албания е и какво от това

    Коментиран от #17, #18, #19

  • 16 Иван

    3 0 Отговор
    А турската агресия в Ирак осъдиха ли я?
  • 17 Иван

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Читател":

    Не е в Албания, чалго.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 хихихихихи

    4 0 Отговор

    До коментар #15 от "Читател":

    Защото си много "любопитен" ще ти дам и заглавието на цитата-"Защо и с какви цели Базата „Бондстийл“ е в Косово?"
  • 20 Тра-ла-ла

    3 0 Отговор
    Имах си аз да не е.