Отидете към основна версия

2 013 18

Беларус проверява бойната си готовност по границата с Украйна

  • беларус-
  • украйна-
  • учение-
  • армия-
  • александър лукашенко

Съобщенията идват един ден, след като украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба каза, че Киев ще прекъсне връзките си с Минск, ако се присъедини към военните усилия на Русия и нахлуе в Украйна

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Беларус тества готовността на войските си в региони по споделената граница с Украйна, съобщиха украинските въоръжени сили в четвъртък, докато Киев осигурява отбраната си срещу заплаха от второ нападение, съобщава "Фокс нюз".

Беларуските групи за специални операции провеждат проверки на бойната готовност, а войските в регионите Брест и Гомел на Беларус започнаха да укрепват своите регионални сили.

Министерството на отбраната на Беларус също каза в четвъртък, че 250 от военнослужещите ще участват в съвместни учения в Русия, според беларуските медии.

Съобщенията идват един ден, след като украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба каза, че Киев ще прекъсне връзките си с Минск, ако се присъедини към военните усилия на Русия и нахлуе в Украйна.

Длъжностни лица от месеци предупреждават Беларус да не се намесва по-пряко във войната, нараснаха опасенията как Украйна ще успее да се справи с втория военен фронт на север.

Но дори и Беларус да не нареди инвазия в Украйна, Киев е изправен пред нови заплахи от Москва, тъй като Русия заплашва да нанесе нов удар в столицата, след като не успя да го предприеме по-рано тази година.

Коментарите, направени от Кремъл и подкрепяни от Русия служители, съчетани с неотдавнашните ракетни удари срещу Киев, накараха украинските служители на отбраната да усъвършенстват своите процедури за сигурност около столицата.

"Ние анализирахме предишните действия на противника в киевското направление и, поучени от този опит, прогнозирахме нашите адекватни действия", каза генерал-лейтенант Сергей Наев в коментар, публикуван във Facebook. "Отбранителните позиции са разположени точно на местата, където има най-голям шанс за настъпление на вражеските сили."

Наев каза, че отбраната на Украйна се е подготвила както за атаки от близко, така и за далечно разстояние, докато Русия засилва своите ракетни удари далеч от фронтовите линии на изток и юг.

"Сигурен съм, че противникът повече няма да премине това направление", добави генерал-лейтенантът.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 11 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: