Last news in Fakti

4 Август, 2022 21:26 1 449 10

Чавушоглу: Споразумението за зърното може да стане основа за всеобхватно прекратяване на огъня в Украйна

  • турция-
  • русия-
  • мевлют чавушоглу-
  • украйна-
  • зърно

На 22 юли Турция, ООН, Русия и Украйна подписаха историческо споразумение за повторно отваряне на три украински пристанища - Одеса, Черноморск и Южни - за зърно, което беше блокирано в продължение на месеци

Чавушоглу: Споразумението за зърното може да стане основа за всеобхватно прекратяване на огъня в Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу заяви днес, че споразумението за износ на зърно от украински пристанища, подписано в Истанбул на 22 юли, може да бъде основа за "всеобхватно прекратяване на огъня", за да се сложи край на войната в Украйна. Чавушоглу направи това изявление на съвместна пресконференция с малайзийския си колега Сайфудин Абдула в Куала Лумпур, предаде Анадолската агенция.

Турският външен министър говори, след като първият кораб със украинско зърно, отплавал от Одеса, премина инспекция в Истанбул и продължи пътуването си към Ливан. Чавушоглу напомни, че срокът на действие на споразумението е четири месеца и може да бъде удължен, ако не бъдат направени възражения.

На 22 юли Турция, ООН, Русия и Украйна подписаха историческо споразумение за повторно отваряне на три украински пристанища - Одеса, Черноморск и Южни - за зърно, което беше блокирано в продължение на месеци заради продължаващата вече шести месец руско-украинска война. В рамките на споразумението от 27 юли в Истанбул работи Съвместен координационен център, в който влизат представители на Турция, ООН, Русия и Украйна, за да се осигури безопасното транспортиране с търговски кораби на хранителни продукти и торове от трите ключови украински черноморски пристанища.

Чавушоглу заяви на пресконференцията днес, че ако сделката бъде удължена без възражения, то "Русия също ще може да изнася собственото си зърно и свързаните с него продукти, както и торове". Той подчерта, че целият свят се нуждае от тези стоки, идващи от Украйна и Русия.

Турският външен министър изрази надежда, че сделката може да стане "основа за всеобхватно прекратяване на огъня, мирен план и траен мир" в региона. Той посочи, че страната му продължава да полага усилия за прекратяване на войната в Украйна.

По отношение на отношенията с Малайзия Чавушоглу заяви, че връзките между двете страни са се издигнали до нивото на всеобхватно стратегическо партньорство и отбеляза подписаните споразумения между правителствата, компаниите и университетите.

Чавушоглу съобщи, че търговският обмен между Турция и Малайзия е нараснал с 60 процента и е достигнал 2,42 млрд. долара през първата половина на тази година.

"Имаме цел за обем на търговията от 5 млрд. долара, като изглежда, че тази цел е постижима през тази година. Очевидно е, че трябва да работим за по-балансирана търговия", добави той.

Турският външен министър заяви още, че двете страни ще продължат сътрудничеството си по въпроси, които вълнуват двете страни, като например народа рохинга, положението в Афганистан, Палестина, регионалните въпроси и борбата с ислямофобията.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Глюпости

    7 3 Отговор
    Прекратяване на огъня нема да има ... Жужи иска кръв ..
  • 2 Господин ........ Оглу

    7 1 Отговор
    се заблуждава. Скоро ще има спиране на огъня защото една от двете воюващи държави няма да я има. Защо ли такива сериозни мъже могат да бъдат толкова заблудени.

    Коментиран от #4

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Ахааа ,

    2 5 Отговор

    До коментар #2 от "Господин ........ Оглу":

    Россия визираш , наверна ...
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ЧАЛМИТЕ

    6 0 Отговор
    СИ ПОВЯРВАХАХАХА.
  • 7 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 8 Отговор

    До коментар #5 от "Иванушка  🇷🇺":

    не разбра ли,че турците се опитват да ви спасяват бе,пут....ьо от пут...кинист иде!

    Коментиран от #8

  • 8 Иванушка  🇷🇺

    3 2 Отговор

    До коментар #7 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    ".. турците се опитват да ви спасяват..." - ако ще ме "спасява" Турция по-добре да си умра.....девствен 😄
  • 9 кобурга

    2 0 Отговор
    дай боже кат путин замести зеленият шут............
  • 10 хахаха

    0 0 Отговор
    Аз доколкото знам Украйна изобщо не иска прекратяване. Та кой ли го е искал това се чудя.