Отидете към основна версия

4 022 31

Ердоган: Световни сили искат да си сътрудничим по безпилотните самолети

  • турция-
  • дрон-
  • байрактар-
  • реджеп ердоган

Турция, която някога внасяше дори най-основните отбранителни нужди, днес продава за милиарди долари продукти на модерните технологии на много страни, добави силният човек в Анкара

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Президентът на Турция Реджеп Таип Ердоган заяви, че някои световни суперсили искат да направят "съвместни инвестиции" с Турция в областта на безпилотните летателни апарати.

"Вчера говорихме за това с (руския президент Владимир) Путин. Разговаряхме и в Техеран. Сега в света има суперсили, които искат да направят съвместни инвестиции с нас и в тази област", заяви Реджеп Тайип Ердоган на събитие в северозападната провинция Коджаели.

Ердоган допълни, че произведените в Турция безпилотни самолети, включително въоръжените безпилотни самолети Байрактар TB2, са търсени сред държавите.

По-рано говорителят на турския президент Ибрахим Калин заяви, че по време на среща миналия месец в иранската столица Техеран Путин е предал на Ердоган молба за закупуване на дронове от типа Байрактар, съобщи в. "Йени шафак".

"Сега целият свят приема възможностите на нашите въоръжени безпилотни летателни апарати, които са се доказали на бойното поле, да пренапишат доктрините на войната", добави той.

Днес, когато се говори за "безпилотни бойни летателни апарати", Турция е първата държава, която идва на ум, каза президентът.

"Турция, която някога внасяше дори най-основните отбранителни нужди, днес продава за милиарди долари продукти на модерните технологии на много страни", добави Ердоган.

Произведените в Турция безпилотни летателни апарати привличат вниманието на световната общественост, след като се доказаха в "антитерористичните" операции на Турция, в продължаващата война в Украйна, а преди това и във войната между Азербайджан и Армения през 2020 г.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 19 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: