Отидете към основна версия

3 333 58

Осем факта доказват, че западните оръжия са в добри ръце в Украйна

  • украйна-
  • оръжие-
  • русия-
  • запад-
  • управление

Киев се опитва да изгради отношения на доверие с партньорите си

Снимка: ЕРА/БГНЕС

В последно време не само в руската пропаганда, но и в западното информационно поле се появиха разгорещени спорове около предполагаемата злоупотреба с оръжия в Украйна, получени от западни партньори. „Обвиненията са не само напълно безпочвени, но дори и опасни и могат да повлияят на доставките, които са толкова необходими“, пише spravdi.gov.ua.

Западните оръжия в момента са от ключово значение за способността на Украйна да се противопостави ефективно на узурпаторите. Киев разбира това и се опитва да изгради отношения на доверие с партньорите си. Москва го разбира също толкова добре и се опитва да подкопае това доверие.

Центърът за стратегическа комуникация и информационна сигурност цитира осем аргумента защо оръжията в Украйна наистина са под надежден контрол и се използват правилно, а всички тревожни послания са вредни и неоснователни.

1. Има надеждна информация за използването на оръжие и военна техника, предоставени на Украйна. Тя е на разположение на отговорните държавни структури на Украйна и страните партньори.

2. Организацията на логистиката на военната помощ за Украйна, комуникацията между военните на страните партньори и наблюдението се извършват от Центъра за управление, базиран в Европейското командване на въоръжените сили на САЩ (EUCOM Control Center of Ukraine, ECCU), разположен в Щутгарт. Центърът, създаден след среща на министрите на отбраната на 42 държави в Рамщайн, е домакин на представители на Украйна и 15 държави донори.

3. Представители на всички страни партньори са поканени официално в Украйна, за да наблюдават използването на оръжие. С всеки партньор се съгласува ефективен формат на сътрудничество.

4. Водещите партньори са назначили длъжностни лица, отговорни за контрола върху използването на оръжие. През август Гарик М. Хармън, аташе по въпросите на отбраната, започна работа в посолството на САЩ в Киев. Той също така отговаря за наблюдението на използването на военна помощ. В деня на пристигането си в Киев той е провел среща с министъра на отбраната на Украйна Олексей Резников. Преди назначението си в Украйна, бригаден генерал Хармън е ръководел Командването за подпомагане на сигурността на армията на САЩ (USASAC) – агенцията, отговаряща за международната военна помощ и програмите за доставка на оръжие.

5. Украйна въвежда системата за управление на военната логистика на НАТО – LOGFAS. Украйна води записи на оръжия, машини и друго военно оборудване по същия начин, по който го правят САЩ.

6. Информацията, която може да бъде използвана от противника в ущърб на отбраната на Украйна, е държавна тайна. Това включва аспекти на обхвата, местоположението и използването на западните оръжия. Такава чувствителна информация няма да бъде споделяна с медиите или обществени организации, дори международни.

7. По искане на страните партньори не се разкрива цялата информация. Някои партньори, водени от собствените си национални интереси, настояват украинската страна да не съобщава размера и номенклатурата на помощта, която е предоставила на Киев.

8. Белият дом, Министерството на отбраната на САЩ и правителствата на европейските страни, които доставят оръжие на Украйна, не изразяват публични претенции срещу Украйна, нито съмнения относно използването на оръжия от нея.

„Помагайки на Украйна с оръжие, Западът не просто спасява украинците от геноцид. Това е инвестиция в една справедлива и стабилна международна система, в която всички страни, както големи, така и малки, могат да се чувстват свободни и уверени, независимо от капризите на обезумели диктатори“, пише spravdi.gov.ua.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 66 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: