Отидете към основна версия

20 058 191

Този случаен и безсмислен човек в Кремъл не е в състояние да направи нищо градивно

  • бесарабски фронт-
  • владимир путин-
  • русия-
  • война-
  • украйна-
  • виталий портников-
  • диктатура-
  • ссср-
  • адолф хитлер-
  • история-
  • европа

Путин не е революционер, а контрареволюционер. Путин е никой и нищо.

Снимка: Shutterstock

Автор: Виталий Портников/ "Бесарабски фронт"

През ноември 1999 г., по време на 100-те дни на премиерството на Владимир Путин, написах за украинския седмичник „Зеркало недели“ статията „Каудильо“, за това каква ще бъде Русия, когато Владимир Путин я оглави. Дълги години смятах този текст за един от най-важните в моята професионална работа, тъй като ми позволи точно да очертая контурите на бъдещето.

"Това ще бъде държава, в която властта ще се основава... на специалните служби и армейския елит. Тази държава ще има сплотен елит - политически и икономически. Опозицията ще приветства фундаменталните решения на властите, критикувайки само отделните им детайли. Сепаратизмът ще се превърне в исторически феномен за известно време. В тази държава няма да има свобода на словото. За по-голямата част от населението нищо от това няма да има значение. Повечето ще са сигурни, че изграждат силна Русия, готова да сложи край на тероризма, корупцията и икономическата криза. Демокрацията на перестройката ще бъде запомнена като време на пълно разочарование“.

С една дума, бях убеден, че Русия на Путин ще изглежда като късна франкистка Испания, Путин - като застаряващия Франко, още повече, че генералът и подполковникът имаха една важна обща черта - невзрачността. Но сега, когато Путин отприщи голяма война в Европа, имам право да се запитам: къде е спряла прогнозата ми? След като предричах една мрачна Русия на бъдещето, можех ли да не разбера, че такава Русия определено ще стане страна на отмъщението? Че Путин не е Франко, а Хитлер?

И все пак – Франко. Лидерите на радикалния фашизъм - и Хитлер, и Мусолини - бяха истински революционери, само че десни. Били са в затвора, организирали са преврати и маршове, борили са се за власт, искали са да разрушат държавните системи в Германия и Италия, да изградят истинска „нова държава“ – разбира се, с агресивни имперски амбиции.

Путин не е революционер, а контрареволюционер. Той не се е борил за власт, носил е куфарчето на Собчак и помагал на роднините на Елцин да се отърват от главния прокурор с помощта на филми с проститутки. Ако някой сериозно нарече такъв човек политик и революционер, тогава ви моля да ме считате за солист на Мариинския балет. Путин е никой и нищо.

Но като всяка посредственост, особено посредствеността с невзрачно чекистко минало, той се занимава единствено с връщане към миналото и запазване на властта. Не, даже не така. Той смята, че възстановяването на миналото е начинът за запазване на властта. И тъй като в миналото е имало Съветски съюз, той също иска да го възстанови. Както може, разбира се. Мислеше за три дни, пък тук такъв лош късмет.

Затова дори сравнението му с Франко е обидно за Франко. Каудильо все пак беше генералисимус на армията, която се бореше за власт в Испания със законното правителство на страната. И той получи власт не от ръцете на роднините на владетеля, а на бойното поле. И все пак Франко, въпреки цялата си мащабност в сравнение с Путин, имаше само една политическа програма на разположение - програмата за реставрация. Ето защо след смъртта му франкистката държава се разпада за няколко години, погребана не от революционерите, а от официалния наследник на каудильо, крал Хуан Карлос и чиновниците на режима.

Путин също няма какво да предложи на Русия и света освен връщане към миналото. Всички тези глупости за Съветския съюз, всички тези приказки за „традиционни ценности“, „нашия морал и тяхната безнравственост“, цялата тази борба с настоящето и бъдещето са ясно доказателство за политическо и интелектуално безсилие. Да, разбира се, можете да замените споровете с ракети и убийства. Но убийството на импотентен партньор, когото той не е в състояние да задоволи, е все така убийство, а не полов акт. И дори ако убиецът тича около тялото с кръст и крещи за "традиционни ценности", той пак няма да задоволи или оплоди никого. Това е вопъл на отчаяние.

Затова цялата политика, целият живот на Путин са викове на отчаяние. Този случаен и безсмислен човек в Кремъл не е в състояние да построи нищо, да измисли каквото и да било, освен да се клатушка към миналото с ината на дърто магаре. Всички тези "дядовци са воювали", "можем да повторим", всички тези сакралности и прочие безумия са все от там. И е ясно, че докато е жив и на власт, всички се страхуват от него и са съгласяват, че да, в миналото е много добре, в настоящето е лошо, но бъдещето няма да го бъде, спокойно, дядо: един президент, една държава, една Дугина.

Но веднага щом той умре или загуби властта, путинизмът ще умре с него - защото миналото никога, ама никога не побеждава бъдещето, дори ако стреля с “Калибри” по бъдещето. И ако някога си спомнят за него, то ще е само като за човек, който натопи Русия в кървавите лайна на войната с Украйна.

А тъй като тия неща не миришат много добре, руснаците ще се опитват да го запомнят не много често.

Източник: graniru.org

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 235 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания