Отидете към основна версия

977 30

Олаф Шолц предлага единна система за противовъздушна отбрана в ЕС

  • олаф шолц-
  • германия-
  • противовъздушна-
  • отбрана-
  • украйна

След нахлуването на Русия в Украйна, държавите членки трябва да изпълнят "обещанието за мир", което стои зад създаването на блока

Германският канцлер Олаф Шолц призова за преразглеждане на процеса на вземане на решения в Европейския съюз, предлагайки мажоритарното гласуване първоначално да се използва в области като налагането на санкции и човешките права, съобщава "Блумбърг".

След нахлуването на Русия в Украйна, държавите членки трябва да изпълнят "обещанието за мир", което стои зад създаването на блока, "като дадат възможност на Европейския съюз да защити своята сигурност, своята независимост и своята стабилност, също и пред предизвикателствата отвън, подчерта Шолц в своя реч в Прага, цитира news.bg.

Той нарече своите предложения "идеи" и "храна за размисъл", като уточни, че те "не са окончателни германски решения".

Мога да си представя, например, да започнем с мажоритарно гласуване в области, в които е особено важно да говорим в един глас, поясни Шолц и даде като пример политиката на санкции или въпросите, свързани с правата на човека.

На фона на борбата на правителствата в ЕС с рязко покачващите се цени на енергията Шолц призова за "разработване и създаване на технологиите тук, в Европа, които са необходими и се използват по целия свят".

"По отношение на електричеството мисля за създаването на мрежа и инфраструктура за съхранение за истински вътрешен енергиен пазар, който снабдява Европа с хидроенергия от север, вятър от бреговете и слънчева енергия от юг - надеждно както през лятото, така и през зимата", обясни германският канцлер.

За модернизирането на украинската армия Шолц предложи разделение на усилията между страните от ЕС, като Германия поеме инициативата за изпращане на повече артилерия и средства за противовъздушна отбрана.

"Нашата цел са модерни украински въоръжени сили, които са в състояние да защитават страната си на постоянна основа. Въпреки това не трябва да се задоволяваме с това да снабдяваме Киев с оборудване, без което ние самите можем да минем в момента", подчерта той.

Шолц настоя за по-силна координация между държавите от ЕС по военните въпроси, призовавайки за редовни срещи на министрите на отбраната в Брюксел и "съвместно разработена система за противовъздушна отбрана".

Той също така подкрепи предложението на френския президент Еманюел Макрон за широка нова европейска политическа групировка. Идеята беше посрещната със скептицизъм, тъй като много лидери от ЕС я смятат за неясна и сложна. Групата може да бъде отворена и към Великобритания, което ще позволи на страната да се включи по-активно в европейските дела след Брекзит.

"Това, което липсва, обаче е редовен обмен на политическо ниво - форум, на който ние, държавните и правителствените ръководители на ЕС и нашите европейски партньори да се срещаме веднъж или два пъти всяка година, за да обсъдим ключовите въпроси, които засягат нашия континент като цяло, като сигурност, енергия, климат и свързаност", поясни Шолц.

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 20 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: