Отидете към основна версия

2 465 13

Цените на горивата в Германия се повишават с края на държавната отстъпка

  • германия-
  • бензин-
  • дизел-
  • горива

В началото на юни германското правителство намали акцизите върху горивата до най-ниското им възможно равнище, определено от Европейския съюз

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Намаляването на акцизите за горивата в Германия през това лято в крайна сметка не е довело до по-ниски цени в бензиностанциите. Това показва проучване на Института за икономически изследвания (RWI) в германския град Есен, чийто резултати бяха огласени дни преди да изтече срокът на временната мярка, пише ДПА.

Държавната отстъпка е предоставена на потребителите от петролните компании и от бензиностанциите, но цените на горивата в Германия са останали високи спрямо тези във Франция поради други фактори. Една от основните причини за покачването им е била сушата и ниското ниво на река Рейн, отбелязват авторите на проучването. Това е довело до повишаване на разходите за транспортиране на горивата, най-вече на дизела, което от своя страна е вдигнало цените в бензиностанциите.

Цените на горивата в Германия щяха да бъдат още по-високи, ако я нямаше държавната отстъпка, изтъкват изследователите от Есен.

В началото на юни германското правителство намали акцизите върху горивата до най-ниското им възможно равнище, определено от Европейския съюз. Това решение беше част от пакет антикризисни мерки в подкрепа на потребителите, засегнати от високата инфлация. Мерките включваха и въвеждането на месечен билет за обществения транспорт в цялата страна за само 9 евро. И двете облекчения спират да действат в полунощ в сряда.

Ако бъде взета предвид само отстъпката, която отпада, повишението на цените на горивата в Германия в четвъртък, на теория, ще бъде с около 35 евроцента на литър бензин и със 17 евроцента на литър дизелово гориво, отбелязва ДПА.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 9 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: