Отидете към основна версия

1 955 37

Тежки обвинения срещу Русия: насилствени депортации на украинци

  • военни престъпления-
  • обвинения-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • депортация-
  • деца-
  • родители-
  • украинци

Дотук руските военни са прогонили от окупираните украински територии до 1,5 милиона души

Снимка: БГНЕС/ EPA

Само от тази дума - "филтриране" - ме побиват тръпки, заяви американският представител в Съвета за сигурност на ООН Линда Томас-Грийнфийлд. Понятието се използва, за да обозначи поредицата от зверства, извършвани в момента в Европа и напомнящи за много мрачен период от миналото. "Това понятие не може да предаде ужаса и покварата на тази съзнателно прилагана практика."

Твърди се, че зверствата и "филтрирането" стават в руските лагери за депортации, намиращи се в украинската военна зона. Военните, подчинени на Кремъл, докарвали в тях стотици хиляди хора от Украйна, които после се транспортирали против волята им в Русия или в окупираните от нея територии. Това заяви Розмари ди Карло, служител по политическите въпроси на ООН. "Продължаващите твърдения за насилствено разселване, депортиране и така наречените "филтрационни лагери" от страна на Русия и свързаните с нея местни сили са изключително обезпокоителни", коментира тя.

Родителите се отделят от децата

Според оценки на наблюдатели, след нахлуването си руските военни са прогонили по този начин до милион и половина души от домовете им, включително и деца, каза още представителят на САЩ Томас-Грийнфийлд: "Разпитват ги, задържат ги и ги депортират принудително. Някои от тях са изпратени в най-отдалечените части на Източна Русия."

Още през юли ОССЕ публикува доклад, който твърдеше, че 1,3 милиона украинци са били депортирани против волята им в Русия. Документът обръщаше внимание и на съществуването на т. нар. филтрационни центрове.

Други хора просто изчезват безследно. Има достоверни свидетелства за украински деца, които са били отделени от родителите си и после са депортирани в Русия, заяви директорът на Службата за правата на човека на ООН в Ню Йорк Илзе Брандс Кехрис: "Обезпокоени сме, че руснаците са въвели опростена процедура, за да могат децата там бързо да бъдат натурализирани и дадени за осиновяване на руски семейства."

В лагерите: малтретирания, измъчване и убийства?

Организации като Хюман Райтс Уоч и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) вероятно разполагат с доказателства за "филтрирането", случващо се в лагерите, на контролно-пропускателните пунктове или просто на улицата. Местни организации вече са документирали хиляди случаи на насилие, посочва украинската правозащитничка Олександра Дрик от Центъра за правото на свобода. Тя разказа пред Съвета за сигурност на ООН за случаи на сексуално насилие, унижения, изтезания и убийства.

16-годишният Владимир се опитал да избяга от окупирания град Мелитопол, който се намира южно от Запорожие. Той прекарал три месеца в лагер. "Поставен е в килия без функционираща тоалетна. Почти всеки ден е чувал писъци, виждал е как се измъчват военнопленници. След това е трябвало да чисти кръвта в помещенията за измъчвания ", разказва Дрик.

Русия говори за доброволно напускане

Посланикът на Русия в ООН Василий Небензя отхвърли обвиненията и ги нарече западна пропаганда. Според него настанените хора са напуснали Украйна доброволно. Те можели да се движат свободно в Русия и никой нямало да им пречи да напускат страната.

Няколко държави членки на ООН, сред които и САЩ, настояха да бъде предоставен достъп на правозащитници и представители на ООН до лагерите, в които се настаняват украинците.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 35 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: