Last news in Fakti
  Тема: Украйна

27 Август, 2022 15:52 14 169 166

Руската армия е в "дълбок шок"

  • военни престъпления-
  • русия-
  • руска армия-
  • шок-
  • украйна-
  • война-
  • владимир путин-
  • днр-
  • донбас-
  • himars

Русия не постигна мълниеносна победа в Украйна. Вместо това затъна в изтощителна позиционна война с тежки загуби.

Руската армия е в "дълбок шок" - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Изминаха шест месеца от началото на войната на Русия срещу Украйна. Вместо мълниеносната военна операция, която трябваше да отнеме само няколко дни, видяхме как руските въоръжени сили затънаха в изтощителен опит да подчинят съседната страна. Западни военни експерти твърдят, че от началото на май Кремъл е навлязъл на едва 50 километра в Украйна, а в същото време е понесъл огромни загуби.

Руската армия е в "дълбок шок"

След шест месеца на военни действия руската армия е "в състояние на дълбок шок", казва пред ДВ професор Буркхард Майснер, полковник от запаса и сътрудник на Аналитичния център на Бундесвера GIDS. Според него Русия не е успяла да установи контрол над въздушно пространство на Украйна. Загубите на руска жива сила са огромни. Говори се за 20 000 до 40 000 загинали, истината е може би някъде по средата. Известно е, че има подразделения, които са загубили близо 80% от личния си състав. Руската армия има проблеми и с набирането на хора, а загубите на танкове се изразяват с четирицифрени числа, посочва Майснер.

„Все пак руската армия далеч не е победена. Нищо друго не можеше и да се очаква от толкова голяма армия и от такава огромна и мощна държава като Русия, но неуспехите са подкопали вярата на руската армия в нейните сили и бяхме свидетели на многобройни опити да се възстанови изгубената гордост на армията – например с парада на 9 май“, коментира Майснер.

Украйна използва тактика на военно "разлагане"

Експертът отбелязва, че Украйна целенасочено и съзнателно атакува слабите места на руската армия в областта на логистиката с помощта на далекобойната си артилерия. Ако Киев имаше повече подобни установки, успехите на украинците щяха да са значително по-големи. "За мащабни офанзиви те се нуждаят и от значителни танкови сили. Украйна поиска и получи подобни оръжия, но твърде малко на брой", казва Майснер.

Той твърди, че особено от готовността на Германия да достави танкове на Украйна зависи въпросът дали тази война от позиционна, каквато тя сега е в източната и южната част на Украйна, ще премине в по-динамичен стадий.

Украинските военни в момента се опитват да пресекат възможностите на руснаците за напредък и завоюване на нови територии. Но Украйна се нуждае от повече мобилни бойни установки, за да се измъкне от позиционната война. Само че ключови европейски държави са изключително резервирани по тази тема, отбелязва Майснер. Ако техните позиции се променят, това ще доведе до промяна и на бойното поле.

Украйна няма достатъчно сили, за да освободи своите територии

След шест месеца военни действия "половината от Донецка област все още не е под руски контрол", посочва и Волфганг Рихтер от берлинската фондация "Наука и политика". Според него руснаците се опитват да направят пробив в тази област, за да напреднат към Славянск и Краматорск. Но те напредват само метър по метър, тъй като Украйна упорито се съпротивлява. "Необходимо е да се отвоюват териториите, а за това украинците трябва да концентрират сили, които може би нямат в този момент", казва още Рихтер.

Рязкото увеличаване на доставките на бронирани машини за Украйна в пъти, може да повлияе сериозно на ситуацията на фронта, смята Руслан Левиев, журналист и основател на Conflict Intelligence Team (CIT). Много стари образци на подобно оборудване се съхраняват в складове на западни държави. Ако сега то бъде предадено на Украйна, може да започне украинско контранастъпление, казва той.

"Опитваме се да се обърнем чрез пресата и обществеността към западните страни. Имате стари видове оръжия, както западни, така и съветски. Те са стари, но това не е фатално. Те са много необходими във войната сега, така че трябва спешно да ги доставите на Украйна", казва още Левиев.

Ракетните установки HIMARS също са дали своя принос и Русия е била принудена да премести складовете си по-далеч от фронтовата линия. Въпреки това, няма достатъчно конвенционални бронирани машини и заради това украинската контраофанзива все още не може да започне.

Грешките на Русия

Левиев разделя последните шест месеца от войната на няколко етапа. "Първият беше, когато Русия хвърли войски в Украйна по много различни направления, въпреки че все още нямаше достатъчно свои войници по украинските граници, посочва той. Тази фаза показа голям брой грешки на руското военно командване, доведе до огромни загуби на танкове, бронирана техника, самолети и личен състав.

Втората фаза започна, когато в Русия разбраха, че не могат да превземат Киев и решиха да съсредоточат силите си в Донбас. Руснаците успяха да превземат цялата Луганска област, но по отношение на Донецка област има големи съмнения, че тя изобщо ще бъде превзета", допълва Левиев.

Следващият етап изглежда е свързан с плана за присъединяване на Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска област към Руската федерация. В окупираните територии съществуват различни руски държавни служби – данъчни власти, поделения на Министерството на вътрешните работи и следствените органи. Очевидно има подготовка за окупация на цялата Донецка област до 11 септември, за провеждане на референдуми и присъединяването им към Русия, смята Левиев.

В този момент Русия би могла, условно казано, да постави пауза в боевете, като „замрази статуквото и започне да попълва своите ресурси“. Но засега този план също не се увенчава с успех.

Автори: Александър Плюшчев, Татяна Фелгенгауер, Владимир Есипов


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 127 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да,бе

    195 62 Отговор
    Дано се оправят,че в тоя дълбок шок може пак да се спрат чак в Берлин...Няма да им е за пръв път,я.

    Коментиран от #81, #130, #146

  • 2 Бгг

    79 140 Отговор
    Определено за сега руснаците затънаха в Украйна.

    Коментиран от #34

  • 3 Леле

    159 48 Отговор
    "Руската армия е в "дълбок шок""...В шок, пък превзеха 20% от територията на Украйна. А представете си ако не бяха в шок какво щеше да стане.

    Коментиран от #10, #99, #135

  • 4 Лекар

    138 37 Отговор
    Краят на септември като е превзет Донбас помислете в какъв "дълбок шок" ще е Укро армията, а и ще имате нужда от нови опорки.

    Събирам ви линкове от пропагандистки статии пълни с лъжи за да ви ги ПОСТНА когато ФАКТИТЕ ви опровегаят!

    Жалко за името на вестника ви!
  • 5 Някой

    123 28 Отговор
    Не знам дали тези се опитват да убеждават нас, че руснаците са в шок. Или се самоуспокояват.
    И в двата случая грешат.
  • 6 Сега е в шок

    34 76 Отговор
    Ще премине в Ужас

    Коментиран от #29

  • 7 Тра ла ла

    84 18 Отговор
    Дойче веле като пинокио

    Коментиран от #40

  • 8 Иванушка  🇷🇺

    83 25 Отговор
    "..Руската армия е в дълбок шок..." - ако под Руската армия имате впредвид Европа и Западния Свят, абсолютно вярно е, дори е в Кома.
    Но кой каквото сам си направи и враг по-лошо не може му направи ))
  • 9 Човек

    51 15 Отговор
    Може и в Лисабон
  • 10 Лале

    18 62 Отговор

    До коментар #3 от "Леле":

    Превзеха ама временно

    Коментиран от #18, #35, #42

  • 11 Тра ла ла

    68 12 Отговор
    Ще има ли контранастъпление края на август сме зеления какво ще каже
  • 12 Испански

    85 23 Отговор
    В такъв дълбок шок е че всеки ден, взима по 20 км ,руска земя от Окрайна
  • 13 Доче веле само

    85 19 Отговор
    публикува квото им спуснат от Вашингтон. Жалки шваби.
  • 14 Баста

    32 79 Отговор
    Това е безумна война. Без ясна цел, без мотивация, без реална заплаха от страна на Украйна. Напълно не предизвикана.

    Коментиран от #20, #43, #61, #73, #162

  • 15 ТаУмВзе

    47 13 Отговор
    Има много Пациенти за Сибир да! Z
  • 16 Преминаващ оттук

    84 21 Отговор
    Какъв шок. По скоро Европа е в шок защото идва зима. Не мислете руснаците. Имат си газ, петрол, ресурси. Икономиката им работи.
    Европейците обикалят да търсят газ.
  • 17 Престанете

    76 15 Отговор
    За каква армия на Русия дрънкате непрестанно? Войската биеща се срещу зеленски са почти изцяло от местни от Донецк, Луганск, Херсо .

    Коментиран от #60

  • 18 Леле

    46 10 Отговор

    До коментар #10 от "Лале":

    Нали знаеш народната поговорка - "Няма по-постоянно нещо от това което е направено уж временно"
  • 19 смешни анализатори

    75 19 Отговор
    Бе украинската тактика я видяхме . да се крият като лалугери във всяка дупка и после руснаците да ги вадят като язовци .
  • 20 стоян георгиев

    68 17 Отговор

    До коментар #14 от "Баста":

    чети да ти се изясни невеж неграмотник

    Ситуация в окрайна, е като да си чистиш кучето от бълхи - за теб е специална операция, за кучето е освобождение, а за бълхите е пълномащабна война! ??

    Коментиран от #38, #110

  • 21 плюс пляс

    59 15 Отговор
    Мисирки, голям бъркоч сте забъркали. Блогъри млогъри, соц.мрежи...плюмчили сте от тук от там... Страшна статия, направо да умреш от смях.И накрая ме довършихте от смях с германско британското разузнаване хахахаха
  • 22 Руснак

    55 14 Отговор
    Делото на д-р Гьобелс в лицето на дойче веле живее и процъфтява.
  • 23 АВОРИТЕ СА

    27 20 Отговор
    РУСКИ. ПРЕДАТЕЛИ!!!
    Вмирисаното дойче. Веле...
  • 24 какво да кажа

    46 14 Отговор
    коментар на Камала Харис (вицето на Джо деменцио) – за кризата в Украйна: Украйна е страна в Европа. Тя съществува редом с друга страна под названието Русия. Русия е голяма и силна страна. И това е неправилно, в разрез е със всичко, за което ние се борим…
  • 25 Русия е права

    54 20 Отговор
    Пълни глупости. Ако не е джамбо да плещи фантации ще са DW.

    Някой изобщо вярва ли им на тези?

    Ей така както е в "дълбок шок" Руската армия превзема град след град пък тези нека си говорят врели некипели.
  • 26 Мое мнение

    71 20 Отговор
    "Напълно не предизвикана. "...Така ли мислиш? Войната е непредизвикана? За 8 години в Донецк и Луганск са убити 15 хил. души. А всички руско говорящи са преследвани в цялата страна. И накрая за капак Зеления клоун поиска от запада съвсем официално да му дадат ядрено оръжие. Според мене Путин беше прекалено търпелив и много дълго ги чака.

    Коментиран от #31, #45

  • 27 Идва есента

    24 55 Отговор
    Идват дъждове този район е пълен пущиняк , цялата руска техника ще бъде блокирана в калта ,където и е мястото ще има бой на руски фашисти в тъмна нощ,затова укрите им пускат в момента на час по лъжичка изучават ги уточняват им кординатите ,чакат си новите оръжия и обучените си екипажи ,и ще замирише на на пърлени азиатско и руско домузчийско

    Коментиран от #58

  • 28 Иванушка  🇷🇺

    22 32 Отговор
    "...видяхме как руските въоръжени сили затънаха в изтощителен опит да подчинят съседната страна.."

    Майтапа настрана, тук Русия наистина лошо се препъна, като Изобщо Не допусна такъв вариант. Никой не желае дълга, кръвава война - просто поредния традиционен Руски Просчет, който струва безумно скъпо както на воюващите, така и на целия Свят. Ако Володята знаеше как ще се развият събитията, надали би се решил на тази война или най-малкото тотално би преразгледал плана на Операцията. Изумява ме и количестеото боеприпаси с които разполага Украйна, по руските криви сметки уж би трябвало да свършат Април месец, ама като гледам нещата са равностойни и Украйна не изпитва недостиг на муниции.
  • 29 Русия е права

    15 8 Отговор

    До коментар #6 от "Сега е в шок":

    И това кога, защото все това чуваме и все чакаме да го видим, ама на нещо все не става?

    Коментиран от #51

  • 30 някакво разяснение дали ще се даде

    31 10 Отговор
    Преди няколко дни назначеният служебен министър на отбраната заяви, че България в момента изнася оръжие за войната в Украйна индиректно или през някакви канали. На 12 август служебният кабинет на Радев постави абсолютен рекорд като одобри разрешения за износ и трансфери на оръжие за повече от 1 млрд евро. Закъде е този износ? Наруши ли служебният кабинет решението на Народното събрание за непредоставяне на военна помощ? Какво обяснение ще даде назначилият го президент за думите на своя министър?
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Вельо Дойчев

    30 17 Отговор
    Дойче Веле е фалшиви новини!!!
  • 33 Ами

    25 8 Отговор
    Шокирана е колко сте прости.
  • 34 Някой

    30 16 Отговор

    До коментар #2 от "Бгг":

    Я пак. Дали не бъркаш Русия с НАТО, че тия последните май заложиха на куц кон.
  • 35 Русия е права

    26 16 Отговор

    До коментар #10 от "Лале":

    Е временно, временно, колко да е временно? Те навремето така "временно" превзеха и половин Германия и столицата им Берлин та се видя колко години трая това временното превземане.

    Коментиран от #44

  • 36 АЗОВ София Център

    17 33 Отговор
    Вече сме на път към КРИМ!
    Скоро ще го ОСВОБОДИМ!
    Ще има над водата ДИМ!

    Коментиран от #49

  • 37 няма мърдане

    40 15 Отговор
    53% от земята хунтата е дала на няколко краварски фирми . Единствения начин за украинците да си я върнат е Путин да превземе Украйна . За това и ония наливат толкова пари за оръжие на потника .
  • 38 Баста

    7 8 Отговор

    До коментар #20 от "стоян георгиев":

    Уааууу невеж и неграмотник, ти си истински гений - врачка!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Рошко

    24 7 Отговор

    До коментар #7 от "Тра ла ла":

    И аз съм в шок, само по заглавието
  • 41 Въпреки

    37 13 Отговор
    че запада е впрегнал цялата си гнусна пропагандна машина, използва целия набор от мръсни отработени номера на англосаксонската империя, ядрен тероризъм, убийства и террор... нещо в мен ми казва че запада ще претърпи такъв огромен крах че бедна ви е фантазията. Всичко ще се срине като къща от карти и хората (оцелелите) ще живеят в нов свят. Справедлив и ще учим в историята за най-голямото зло сполетяло земята. Ако оцелеем.
  • 42 Дянков

    1 3 Отговор

    До коментар #10 от "Лале":

    Чети де стига фантазира.
  • 43 Русия е права

    39 14 Отговор

    До коментар #14 от "Баста":

    Верно ли Украйна не е предизвикала тази война? А убитите 15000 руснаци в Донбас, Донецк и Луганска нищо ли не са за теб? Ако това бяха твоето семейство пак така ли щеше да разсъждаваш? Каквото повикало такова се обадило. Не ги съжалявам украинските нацисти. Извадиха ги като плъхове от подземията на Азовстал. Нали бяха много надъхани, защо не се биха до край и не загинаха там, а като госпожички развяха бялото знаме? Смэшнициии.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Голупчик

    20 10 Отговор

    До коментар #26 от "Мое мнение":

    Около 10% говорят украински и то с половина руски думи ,живял съм там години,чивал съм само бабички да си говорят хората никога не са се деляли на руснаци и укри,освен ако се напият .Руснаците си харесаха Азовско море донецк луганск едното богата на нефт и газ а другите на желязо въглища и много други ресурси
  • 46 Аз викам че

    17 16 Отговор
    руснаците са изгубили между 10 000 и 500 000.
    Истината е някъде по средатам абе грубо 250 000.
    И днес украинците са унищожили едни 30 000 та значи 280 000.
    А, и да ви кажа, аз съм ефрейтор от запаса, към Бундесвера.

    Коментиран от #63

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Копейкин...

    11 20 Отговор
    Ааааа...нее..като прочетох това, и аз съм в шок, отивам да питам Митрофанова това вярно ли е?, и като се върна ще ви сложа под запрещение, и ще ви трича всичките които подкрепяти Украйна.
  • 49 Бил Гет

    13 7 Отговор

    До коментар #36 от "АЗОВ София Център":

    Дим от тези веселите цигари ще да е .
  • 50 Армия номер две !

    14 28 Отговор
    Голям бой яде !
    АЗОВ и Десен сектор са като Хектор !
    Мачкат мужиците във всеки сектор !

    Коментиран от #69

  • 51 Трай малко

    14 26 Отговор

    До коментар #29 от "Русия е права":

    Идва есента кал мочурища пълен блокаж на орките и тогава ще ги видеш нещата ,сега играта е на котка и мишка

    Коментиран от #77

  • 52 истината

    27 12 Отговор
    Бившият сенатор от щата Вирджиния Ричард Блек заяви : Не ни интересува колко украинци ще умрат. Колко жени, деца, цивилни, военни ще загинат. Не ни пука. Това е като страхотен футболен мач и ние искаме да спечелим .....
  • 53 До радиоточката на Сащ DW

    26 9 Отговор
    Вие си мислите че като напиши те това 100 пъти и то ще стане истина. Гола вода сте.
  • 54 😂......

    14 8 Отговор

    До коментар #47 от "Само питам":

    Сега се подмиват под Антоновският мост.
  • 55 Иванушка  🇷🇺

    20 10 Отговор

    До коментар #47 от "Само питам":

    "..Какво стана бе матрьошки, нещо май се обърка?..."

    Само БОГ не греши, а ние.....ние ще оправим нещата и Украйната ))
  • 56 Гъди Гъц

    31 11 Отговор
    Сега за Русия е важно войната да не спре поне още година. Това ще прекърши Европа. Съюза ще се разпадне. Ако устиска тази зима догодина зимата ще е катастрофална. Икономиката ще замре, цените ще са до небето.Разпада ще е неизбежен. Това е бъдещето. Това е голямата цел на Путин.
  • 57 Дянков

    23 5 Отговор

    До коментар #31 от "Мутрофанова":

    Дай го на Шолц . Що не се къпал един месец , като парфюм ще са за него .
  • 58 ДИД

    28 11 Отговор

    До коментар #27 от "Идва есента":

    Това ли ви е новата опорка. Замислете се малко и не ставайте смешни Защото те руснаците въобще не са водили военни действия в лошо време и техниката им не е пригодена за такова. Може ли малко по - сериозно.

    Коментиран от #115

  • 59 Русия е права

    24 11 Отговор

    До коментар #44 от "Ха-ха-ха😂🇷🇺😛🇷🇺😛🇷🇺😂":

    Ооо да вервам ти, то сигурно затова ви гази като валяк и все напред върви, а вие си ревете на запада да ви въоръжават и още и още и още.

    Коментиран от #70

  • 60 Обяснител

    29 8 Отговор

    До коментар #17 от "Престанете":

    Освен това кой е говорил за 3 дни? И кой е говорил за цяла Украйна? Медиини измислици. Местните, дори с пъти по-малко войска от тази на Зеленски си взеха почти всичко което искаха. Без Русия да мобилизира и праща своята войска. Всичко друго са лъжи на лузъри
  • 61 Позаинтересувай се

    28 9 Отговор

    До коментар #14 от "Баста":

    от вътрешната политика и управление на Украйна след 2014 а и преди това.
    Веднага след Майдана са назначили една американка за финансов министър и понеже не е имала украинско гражданство са и дали такова през нощта.
    Американците са управлявали, кардували, разпределяли.
    И подготвяли тая война.
    Щото на тях тая война им идва много добре - отслабват Русия, отслабват Европа а те печелят.
  • 62 Хахаха

    21 8 Отговор
    А Русия е искала мълниеносна победа? В Русия знаят ли за това?
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Русия е права

    23 12 Отговор

    До коментар #47 от "Само питам":

    Така е като пазят мирното население. Ама нищо не казваш, че руснаците вървят само напред, а украинските "герои" смело отстъпват? Или това не ти допада ?
  • 67 Хахаха

    25 11 Отговор
    Днес ,,шокираните" спряха настъплението на укрофашагите на херсонско- Николаевско направление. Около 200 монтирани укрофашаги се ,,демилитаризирани"...и бойната техника също.
  • 68 Член на Свободна Русия

    12 16 Отговор
    Тия дни ще свалим Путин от власт.
    Нещата вече са в ход.

    Коментиран от #75

  • 69 ДИД

    18 4 Отговор

    До коментар #50 от "Армия номер две !":

    Забавни опорки са ви написали. Само дето няма истина в тях.
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Бил Гет

    19 6 Отговор

    До коментар #47 от "Само питам":

    Еми там беше , но видяха как хунтата прави правокации , например Буча и се изтеглиха . Иначе нац батальоните преоблечени като руси щяха да извършват геноцид на мирните граждани .

    Коментиран от #84

  • 72 какво мислят хората

    27 9 Отговор
    Равин Махаил Финкел : 36 пъти Украйна при Зеленски гласува против Израел в ООН. Техните герои — Петлюра уби 200 000 евреи, Шухевич — есесовец, Бандера, Ярослав Стецко, който каза, че всички евреи трябва да бъдат унищожени, това е Хмелницки, убил 300 000 евреи…

    Всяка година в Киев се провежда парад на сс-дивизия Галичина, нашето министерство на външните работи протестираше против това .

    Говоря така, защото половината ми семейство е убито от бандеровците и петлюровците по време на петлюровския погром!

    Това са героите на Украйна — издигат им паметници, наричат ги герои.

    Коментиран от #98

  • 73 Ценов

    22 9 Отговор

    До коментар #14 от "Баста":

    Баста ли си или басма, само алеята на ангелите може да мотивира и вбеси руснака до степен от която на урконацистите ще им е много тъжно! Или мислиш, че за 8 години мечката е забравила... Няма по-свирепо нещо от мечка на която са избили децата!!!

    Коментиран от #79

  • 74 Бебенце

    12 21 Отговор
    Руската армия не е в шок, а във тежък амок- 45 000 денацифициирани рубашките, а останалите се ослушват като гърмяни зайци и смучат.т боярещник в промишлени количества.

    Коментиран от #97

  • 75 Гъди Гъц

    16 12 Отговор

    До коментар #68 от "Член на Свободна Русия":

    Вярваш ли си, че като свалят Путин, Русия ще се изтегли от Украйна и всичко ще е наред.
    След Путин идва Сталин!
  • 76 Очевидно

    22 12 Отговор
    Руската армия ще пристигне съвсем ошашавена на полската граница.

    Коментиран от #88

  • 77 Русия е права

    19 9 Отговор

    До коментар #51 от "Трай малко":

    Да, да те руснаците за първи път им се налага да воюват през есента, а и да допълня през лютата зима и хич и не са виждали нито кал, нито мочурища. А бе ей смэшко ти знаеш ли изобщо нещо за Втората световна война ?
    Това днешното в украйна е просто военно учение пред тази война, която тогава руснаците са водели. А края на войната знаеш ли какъв е или не ? Русия превзе половин Европа и заби знамето си на Райхстага в Берлин, че една украйна ли ще ги затрудни? От къде ви намират такива смэшници бе?

    Коментиран от #118, #119, #122

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Щудебейкър

    15 23 Отговор
    Украйна ще победи каквото и да и струва !
    Това трябва да ви е ясно, като бял ден !
    Русия става държава от третия свят !

    Коментиран от #92

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 бай оня

    20 5 Отговор
    Украинците до 15 Септември щяха да изтикат руснаците отатък границата . Какво става , няма време .
  • 83 Ха ха

    22 9 Отговор
    В такъв шок е Русия,че още малко и ще завземе Николаев и Одеса и Украйна няма да има излаз на море.Без излаз на море е загинала.Не разбирам какви мухи ви бръмчат в главите,но до зимата ЕС ще умре.Ще гледам бунтовете на народите от ЕС и падането на правителства.Не разбирате ли,че целта на САЩ е да ни ликвидира.Ще ви гледам и вас каква песен ще запеете през зимата,ще искате ли още да въоръжавате Украйна,да налагате санкции или ще сте разбрали истината късно и трудно поправимо.
  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Мдаа

    12 7 Отговор
    А най-големият им шок ще е когато приключи тази война !
  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Цушима 2

    4 3 Отговор

    До коментар #76 от "Очевидно":

    направо ще пристигне. А имаш ли идея
    там какви шутове ги чакат тия потурковци
  • 89 Русия е права

    19 10 Отговор

    До коментар #70 от "Ха-ха-ха😂🇷🇺😛🇷🇺😛🇷🇺😂":

    Верно ли сега започва да пристига оръжието? А до сега, с какво "воюваха" украинските нацисти ?
    Хайде пак се започна, какво ЩЯЛО да стане. Е видяхме, какво става, руснаците вървят само напред, а укрите бягат това става и целия свят го вижда, ама вие си ги превъзнасяйте какви "герои" са. Гьобелсовата пропаганда отдавна вече не върши работа, но ти от къде да ги знаеш тези неща

    Коментиран от #123, #131

  • 90 потника ще се наиграе на война

    18 11 Отговор
    Русия изпревари Запада точно с един ден преди режимът в Киев и неговите западни покровители да атакуват Донбас и Луганск, и само с няколко часа – преди атака на Киев срещу Беларус.

    Москва ги изпревари с един ден и започна специалната военна операция.

    Операцията беше и е с отворен край- според развитието на обстановката, т.е. не определяше сроковете и крайните цели. Плановете се променят динамично, според ситуацията. Украйна е само част от започналата колосална битка за бъдещето на човечеството, битка, която няма да завърши бързо. Може да премине и в Трета световна ядрена война.

    Коментиран от #105

  • 91 Иванушка  🇷🇺

    16 10 Отговор

    До коментар #78 от "Ха-ха-ха🚾🇷🇺🚾🇷🇺🚾🇷🇺🚾":

    "...Революция в Русия ще има! .." - не и през този век ))
    85% от руснаците подържат Путин и 99% Специалната Операция. Проблема е само на Украйна - да би мирно седяло, не би чудо видяло. Мръсни хора, мръсно племе.
    СРАМ ме е от тях

    Вечерната Сводка :

    Русия удари склад с Himars боеприпаси и насипа манерките на фашысти 😁😁😁

    Коментиран от #95, #100

  • 92 Русия е права

    7 6 Отговор

    До коментар #80 от "Щудебейкър":

    ЩЕ, ЩЕ, ЩЕ само фантазии.
  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 тактика на военно "разлагане"

    8 4 Отговор
    Четиво за малоумници
  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 кой разбрал , разбрал

    17 13 Отговор
    Ясно е, че каквото и да последва оттук нататък проектът Украйна, такъв какъвто го познаваме през последните 8 години, след майдана в Киев през 2014 г., вече го няма.
    Русия тръгна към преразглеждане на европейската и глобална система за сигурност след Втората световна война. Русия ще промени статуквото, независимо от онова, което краварите ще направят. Отлагането не е опция.
    Такъв момент се случва веднъж на 1000 години. Русия няма да го изпусне. Дойде време Западът да си плаща сметката .
    Първото предложение на Путин винаги е напълно приемливо и взаимоизгодно, даже с известен ущърб за интересите на Русия.

    Второто предложение на Путин вече е доста тежко, но както се казва "все още може да се диша".

    Третото предложение вече е най-тежкото – "или – или".

    Това означава, че първото предложение на Путин е: "дайте да се разберем, това са нашите интереси, това са вашите, да намерим разумен компромис".

    След като е отхвърлено, следва второто предложение на Путин, което е предупреждение и така се озвучава – ако не се вразумите, следват военно-технически мерки.

    Когато и то е отхвърлено, следва третото и последно предупреждение – Русия повече няма да отстъпва. "Щом не искате, взимайте си куфарите и обратно. Иначе…"

    С отхвърлянето от краварите на трите предложения на Русия от 17 декември 2021 г., светът навлезе в сегашната мега криза. Украйна е само част от нея.
  • 97 Груз 200

    13 10 Отговор

    До коментар #74 от "Бебенце":

    Не Сталин ,Йоско Кобзон идва .

    Днес голяма жътва има ,мор за орките.
  • 98 За мишките и хората

    12 14 Отговор

    До коментар #72 от "какво мислят хората":

    Поспрете се малко с тези небивалици, че някой наистина ще вземе да Ви повярва. В периода между двете световни войни Украйна не се слави с най-милия си подход към евреите. По време на безредиците през 1918 г има данни за грабежи и изнасилвания на евреи, така е. Но да кажете, че това е дело на Симон Петлюра, когато в Киев са едновременно червеноармейци, белогвардейци, немци, австрийци, поляци и заедно с тях армията на Украинската република (начело с Петлюра) е долнопробно и евтино изопачаване на историята. Да не говорим, че стигнахте чак до Богдан Хмелницки (XVII в.), който си е имал достатъчно проблеми с поляците, че да се занимава с евреи.
    А ще ми кажете ли колко точно евреи е избил непрестанно сочения за нацист Бандера? За онези, който не знаят, той е извършвал организиционно-революционна дейност за отделяне на Украйна от СССР през Втората световна, досущ като наш Левски.
    Моля, не лъжете хората, които не знаят историята на Украйна! Не изопачавайте истини само за да защитите безумствата на Путин!

    Коментиран от #101, #103

  • 99 20%, но заедно

    14 12 Отговор

    До коментар #3 от "Леле":

    с Крим, почти цялата Луганска и половината Донбаска области отдавна в ръцете на сепаратистите. Не могат вече 6 месеца да влязат в Авдеевка на 15км. от Донецк, летището му завзеха преди 2 седмици. Хитлер за 5 месеца от Полша до Москва.
  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 не съм го измислил аз

    16 7 Отговор

    До коментар #98 от "За мишките и хората":

    разсекретените документи на ЦРУ за Степан Бандера : Лидерът на Организацията на украинските националисти е посочен като агент на Хитлер. Отбелязва се също, че за петте седмици на съществуването на "държавата" на Бандера са избити 5000 украинци, 15 хил. евреи и няколко хиляди поляци.

    Коментиран от #106

  • 102 ДойчЗелеКретени

    11 7 Отговор
    НаМайкаВиВпутката Швапски дебили.
  • 103 дали ти си правия

    10 4 Отговор

    До коментар #98 от "За мишките и хората":

    ЗАПАДНА УКРАЙНА – ЕДНА НЕУДОБНА ИСТОРИЯ
    Чаша сол. Това е наградата за заловен беглец от трудовата колония за евреи в покрайнините на Острог, Ровенска област. Годината е 1941-ва и човешкият живот в окупираните от нацистите територии не струва много. Ако е на евреин – съвсем. Въпреки евтинията кандидати за наградата не липсват, както сред украинските полицаи, така и сред цивилното население.

    Първата работа на окупаторите е да назначат местния главорез – националистът Ткаченко, за шеф на полицията. Не минават и няколко дни когато 300 евреи – главно интелигенцията на града, са арестувани и разстреляни за по-малко от 24 часа.
    Следващия масов разстрел е на 4 август, избити са 3 хиляди души – предимно болни, старци, жени и деца. Месец по-късно идва ред на младежта – жертвите са 2000. Оцелелите са натикани в лагер, където доскоро нацистите са държали 6000 пленени червеноармейци. Изтребили са повечето от тях с глад, а оцелелите са разстреляни полуживи до последния човек, за да се освободи място за евреите.

    И за тях дневната дажба е 150 грама хляб. Нищо друго. Докато имат злато, оцеляват криво-ляво. Разменят пръстените за провизии с довчерашните си украински комшии. После идва страшният глад. Вършат работа, изискваща сила. Почивка не е предвидена дори когато работа няма – немците ги карат да
    лъскат шосето
    с четки за зъби.

    Коментиран от #113

  • 104 Русия е права

    10 9 Отговор
    украйна е един надут балон и въздух под налягане, който издиша и няма спасение.
  • 105 Митака

    5 6 Отговор

    До коментар #90 от "потника ще се наиграе на война":

    А картата ще покажеш ли ?
    Само лъжи !!! Само !!!

    🤡🤡🤡🤡🤡

    Коментиран от #117

  • 106 За мишките и хората

    6 6 Отговор

    До коментар #101 от "не съм го измислил аз":

    То и в нашата държавна сигурност дядо ми и баба ми бяха записани като "незаслужаващи доверие елементи" само защото са се развели, но аз някак не вярвам на всичко, което са писали в ДС.
    Документите на ЦРУ спрямо делото на Бандера извиняват преследването му. Пак виждам аналогия с Левски и Османската империя. Как Ви се струва?

    Коментиран от #111

  • 107 Даааа, ама

    6 4 Отговор

    До коментар #100 от "Украинска поговорка":

    не.... Плско-х@мерик$нск@ поговорка - да бе следвал украинските интереси, не би пренебрегнал Минските споразумения, не би си продал поста на главния прокурор; не би си харизал най- голямата газова компания на един обичащ бели кристалчета ....
    Втора плско- х@мерик@нска- да би следвал украинските интереси, не би започнала братоубийствена война (справка- с какво/ със завладяването на коя държава от пановете около Кр@к0в, започва Втората световна война......
    Слава на България, и най- вече за заслугите й, близо 300 млн., европейци (и не само) да имат писменост, а някои и език за богуслужение.....
  • 108 Васил

    10 8 Отговор
    Рашистката мечка се готви за дълбок зимен сън или кома!
  • 109 Наблюдател

    8 11 Отговор
    Русия изтегля ПВО системе С 300 от Сирия за да попълни загубите си в Украйна ,причинени от ракетите AGM 88 . Разнищиха им ПВО то.

    И още -след успешната адаптация на ракетите към самолети МиГ 29 . Украйна вече води разговори и за други ракети AGM 84 ER стелт високоточна крилата ракета ,американска и SOM същите характеристики ,турска.
  • 110 Тонев

    6 8 Отговор

    До коментар #20 от "стоян георгиев":

    Бай ,Стоене ама в тази ситуация май бълхите печелят . 6 месеца мина от старта на СО и бълхите са си там
  • 111 Благодаря,

    5 4 Отговор

    До коментар #106 от "За мишките и хората":

    че уточняваш "за Мишките ...."
    Добре мишкуваш....
    Чел си, чел си , но що си разбрал....
    Явно имаш достъп до архивите на онези отвъд океана ХА ха, голУем си.....гоУЕм смех....
    Не съм удостоен с тази Привилегия, нооооо един безплатен съвет, " я попитай в полското посолство, Каква годишнина отбелязаха преди около месец, и кой е ръководил клането на поляци през Втората световна война...
    Аман от хора прекалили със слънцето, имайте милост, към психиатрите, и те имат нужда от почивка,за разлика от тебеподобните....
  • 112 пламен

    7 8 Отговор
    Всичко ще бъде Украйна!
  • 113 За мишките и хората

    6 6 Отговор

    До коментар #103 от "дали ти си правия":

    Ама защо вменявате убийствата, извършени от немските нацисти на украинската нация, не мога да разбера? Знаете ли колко поляци са помагали на немците в избиването и излавянето на полските евреи? Знаете ли колко беларуси са направили същото? Имало е и руснаци, макар това да е сериозно забулено.
    А за митр. Андрий Шептицки и Омелян Ковч, които са спасили хиляди евреи от Бабий Яр, защо не казвате нищо? Защото отново действате избирателно по отношение на историята.
  • 114 Зелето

    3 5 Отговор
    Най-накрая сте използвали кавичките на място.
  • 115 Е ии опорчо

    8 7 Отговор

    До коментар #58 от "ДИД":

    Къде ги водеха тез бойни действия в Авганистан ли ,или като тръгнаха засилени към Киев ,ама там го чакаха тръбипроводчиците с джевелините и май останаха там
  • 116 (О.о)

    8 9 Отговор
    Докато стигнат до Берлин, Русия ще е останала без мъже. Последните воини ще бъдат чеченския козел, Медмедев, Лавров, Шойгу и джуджето за цвят.

    Коментиран от #121, #147

  • 117 сори брат

    6 5 Отговор

    До коментар #105 от "Митака":

    Карта на какво ? На реалните граници на украйна ли ? Еееее... скоро ще си влезе в реалните граници - територия колкото на Румъния и с толкова население .
  • 118 Смешко

    9 7 Отговор

    До коментар #77 от "Русия е права":

    Знам беше преди мнооого години ,и ако сащ и англетата не им бяха помогнали сега щяха да живеят в демокрация и да говорят на немски, А и нямаше да нападнат България ,а сега отиди при мутрофанова да ти намаже една филия с мъзга да закусиш

    Коментиран от #126, #138, #142

  • 119 Д-р Гълабова

    4 6 Отговор

    До коментар #77 от "Русия е права":

    Пак сте забравили да им спрете интернета в рушляшкия сектор
  • 120 Руснаков

    5 2 Отговор
    Моля Ви се...не е в шок....................................шока...................те първа предстои....
  • 121 Само

    6 3 Отговор

    До коментар #116 от "(О.о)":

    Не бъркай чеченския козел ,той пребира по 4-6милиарда на година да седят мирни чеченците ,и види ли зора веднага е изчезнал с двеста
  • 122 Тролейчо

    3 3 Отговор

    До коментар #77 от "Русия е права":

    Втората световна не я помня ,ама помня Чеченската война ,а тя чечения е колкото 4-5 Украйни
  • 123 Бай Яни

    1 4 Отговор

    До коментар #89 от "Русия е права":

    Напредвад геройски към свети Петър напредват смело. И с промиванеро на мозъкът ти.
  • 124 дядото

    6 4 Отговор
    хайде стига бе лакеи.тя руската армия през 1941-43 год е разбивана,унищожавана и какво ли не,а после празнува и в берлин и москва парад на победата.не знаете ли,че мечтите на запада обикновено се различават от волята на този народ
  • 125 Тонката

    8 4 Отговор
    Като гледам картата на войната, не ми се вижда са в шок....Вземат си това, което им трябва...Ще отрежат Украйна от излаз на Черно море, а Киев ще го оставят на поляците....Що им е Киев? Той никога не им е бил цел....
  • 126 Русия е права

    8 5 Отговор

    До коментар #118 от "Смешко":

    Щом пишеш такива глупости е повече от ясно, че нищо не знаеш. сащ и англетата им помогнаха едва когато видяха на къде духа вятъра. Чак когато видяха, че Русия обръща войната в своя полза, а Германия я губи едва тогава и те се намесват, че да са на страната на победителите тоест руснаците. Я кажи колко дълго смешните англета и сащисаните подготвяха десанта при Нормандия и едва се решиха да го направят, че там немците щяха да ги косят ? Страхливците Великобритания, САЩ и Канада са се събрали като глутница и едва тогава се решават да направят този десант срещу немците и благодарение на численото си превъзходство успяват. А руснаците се бият сами на източния фронт срещу немците. Нещо да кажеш ?

    Коментиран от #128, #132, #159

  • 127 А50

    6 2 Отговор
    Ако всичките анализагори и мислители в Европа са такива, всичко тук е загубено
  • 128 За мишките и хората

    7 5 Отговор

    До коментар #126 от "Русия е права":

    Пропускаш, че на източния фронт не са се били само руснаци. Имало е беларуси, таджики, грузинци, арменци и... о, да, украинци, стотици хиляди украинци... ;)
    Русия не струва и пукната пара без украинците. Ето защо Путин вдигна сега война.

    Коментиран от #143

  • 129 мушмуроци

    2 2 Отговор
    Като изядете боя ще се изградите от край до край.
  • 130 тъп рублофил

    4 5 Отговор

    До коментар #1 от "Да,бе":

    Пак ли с малоумние опорки от мутрофанова?! Къде отиде седмица на Лисабон?!

    Коментиран от #134

  • 131 Много запознат

    4 0 Отговор

    До коментар #89 от "Русия е права":

    С останалото съветско въоръжение.
  • 132 ГруZ 200

    7 7 Отговор

    До коментар #126 от "Русия е права":

    Кога россията е обърнала войната в соя полза ?! С отстъпването от Киев ли?!

    Коментиран от #137, #144

  • 133 Миролюб

    6 9 Отговор
    Изхода на една война, най много зависи от превъзходството във въоръженията! Само с тая скромна бройка от 14 Хаймарса, (разработка още през осемдесетте години на миналият век) украинците успяха да блокират настъплението на руските войски, благодарение на превъзходството, в далекобойността, в точността и в моща на зарядите! Освен това, в зависимост от руските предизвикателства, Украйна може да бъде въоръжена от съюзниците с още повече и с още по модерни оръжия, но стремежа на цивилизованите държави е, да не се стига до там!

    Коментиран от #136

  • 134 Да,бе

    6 5 Отговор

    До коментар #130 от "тъп рублофил":

    По добре тъп рублофил,отколкото объл центосъбирач,че заминава гърба от навеждане...
  • 135 456

    5 4 Отговор

    До коментар #3 от "Леле":

    Нищо не са превзели. Само временно пребивават там.
  • 136 драги ми смехурко

    10 5 Отговор

    До коментар #133 от "Миролюб":

    Какво викаш обърнаха украинците ? Колко града са си върнали от началото на войната ? Почнаха ли контранастъплението ? Само ядат боя като улави .

    Коментиран от #139

  • 137 груза за тебе и

    4 2 Отговор

    До коментар #132 от "ГруZ 200":

    родата . Много често го дъвчеш и предизвикваш съдбата .
  • 138 Статистик

    10 3 Отговор

    До коментар #118 от "Смешко":

    По време на и след десанта в Нормандия срещу САЩ и Англия се бият 62 немски дивизии - а срещу СССР "само" 714. И това не го казвам аз, а Чърчил и Енциклопедия Британика!

    Равностойно, а?
  • 139 За мишките и хората

    3 8 Отговор

    До коментар #136 от "драги ми смехурко":

    Ще говоря по области, защото възвърнатите градове са много - Харковска, Черниговска, Сумска, северните части на Киевска и Змиини остров. Не е много.

    Коментиран от #140

  • 140 мишок

    2 0 Отговор

    До коментар #139 от "За мишките и хората":

    да не си пил нещо бе ?
  • 141 Зелева туршия

    1 6 Отговор
    Украйна няма достатъчно сили, за да освободи своите територии! А Руската армия е в "дълбок шок"?
    Нещо объркахме сезона с фазона! Ушанка посред лято??
  • 142 налъмчо

    5 5 Отговор

    До коментар #118 от "Смешко":

    Ако не бяха руснаците , джапанките щяха да аргасват краварите като шкембе у дувар !
  • 143 стига глупости

    8 5 Отговор

    До коментар #128 от "За мишките и хората":

    Украинците са били фашаги по време на ВСВ . Казват го и американците .
  • 144 Русия е права

    3 2 Отговор

    До коментар #132 от "ГруZ 200":

    Излишно е да ти отговарям. Толкова си полиран, че колкото и елементарно да ти го обясня няма шанс да го вденеш.
  • 145 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    4 1 Отговор
    многослаб анализ или опит за анализ!
  • 146 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 147 456

    6 7 Отговор

    До коментар #116 от "(О.о)":

    Какъв Берлин, оттам където са в момента няма да мръднат и метър.
  • 148 наско

    9 4 Отговор
    този е експерт,колкото аз астронавт,ето я истинската причина ,според доказан експерт----Руското командване се отказва от бързите настъпателни решения в полза на последователни и бързи методи за атака и унищожаване на позициите на украинската армия.„Всички разбират, че конфликтът продължава дълго време, така че трябва да се погрижим за персонала. Победител ще бъде този, който спести персонал и подготви резерви. Който не успее, ще загуби и колкото по-рано загуби това, което има, толкова по-скоро ще загуби. Ето защо Киев сега е толкова ядосан от новата тактика за настъпление на въоръжените сили на РФ, опитвайки се с всички сили да наложи противодействие “, обясни тенерала.

    Коментиран от #149

  • 149 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 150 Ник Путаренков

    8 6 Отговор
    Ванга е казала,Русия ке победи.
  • 151 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 152 боцко

    2 1 Отговор
    9 дни!!!? слава ДАША!!!
  • 153 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 154 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 155 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 156 Ааа не!

    6 4 Отговор
    Този пасквил издаваДойче Веле че са в дълбок шок. Паническите им манипулации не могат да скрият истината че в Украйна се бият на терен всъщност украйнци срещу украинци. А тези бойци от Донецк Луганск Херсон ....въпреки много по-малобройни си взеха почти всичко което си бяха набелязали. И то на бойното поле. На едните помага запада на другите помага Русия. Които загубиха обаче, решиха чрез пропаганда и увъртания да убедят някои наивници, че "всъщност са спечели".
  • 157 лява работа

    4 4 Отговор
    Дойче Веле са на практика като Падналото Правителство. На думи прозападни, а на практика пълзят пред Русия. Такъв беше и Шрьодер който после си намери работа в Газпром.
  • 158 истински и неповторим

    6 4 Отговор
    Шок е това , което се случи на германците пред Москва 1941г.
  • 159 А кой победи

    1 2 Отговор

    До коментар #126 от "Русия е права":

    другите 2 държави от Оста? САЩ и ОК победиха Италия, Япония и преди десанта в Нормандия (6.07.1944) воюваха с Германия в Африка. Това е доста повече от Източния фронт.
  • 160 Коце

    4 2 Отговор
    Тъка са свършили руснаците че са взели херсонска и запорожка област харков го обграждат. Артьомовск също е пред котел
  • 161 Асланне

    1 0 Отговор
    Не бързайте русняци те ще дойдат в редакцията да ви дадът интердю
  • 162 Бинчп

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Баста":

    Ти от Марс ли паднА бе човече.
  • 163 Хаймарс стресира руските

    2 3 Отговор
    След първия Нймарс руснаците са в непрекъснат шок и ужас!
  • 164 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 165 DW дежурните Лъжци и маниполатори!!

    1 0 Отговор
    DW Лъжци и маниполатори, не се чете!
  • 166 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: