Отидете към основна версия

10 724 91

Защо контраофанзивата на Украйна е толкова успешна

  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • контраофанзива-
  • андреас флокен-
  • владимир путин-
  • володимир зеленски

Германски експерт обяснява какви са причините за тези успехи

Снимка: БГНЕС/ EPA

Макар украинците да нямат числено превъзходство, в момента те постигат големи успехи. Как се обяснява това?

Андреас Флокен: "Особено важен е моментът на изненадата, от който украинците се възползват", посочва Флокен. По неговите думи украинците и преди са се опитвали да ударят най-слабите места на руските войски, установени чрез разузнавателни мисии и използването на дронове. Когато се разбере, че определено населено място се отбранява само от една руска бойна единица, украинците атакуват с три, макар тяхната армия да е по-малобройна от руската. Така атаката води до местно или дори регионално надмощие. Моментът на изненадата в това отношение е много важен и всичко зависи от ситуацията.

Какво е Вашето обяснение за тези моменти на изненада? Бихте ли казали, че комуникацията от украинска страна е по-ефективна – нещо, което руснаците явно не са предполагали?

Андреас Флокен: Мисля, че украинските части комуникират добре, а към това се добавят доброто планиране и доброто провеждане на операциите. Руснаците вероятно не са допускали, че Украйна ще атакува на североизток - понеже се говореше, че е започнала голяма контраофанзива на юг в района на Херсон. Поради това руснаците дори прехвърлиха част от войските си от изток на юг и така на изток се откриха пролуки, улеснили украинците. Говори се, че руската армия по-късно е запълнила тези пролуки, изпращайки там доброволци и относително млади войници без достатъчно опит. А всичко това навярно е допринесло в значителна степен за успеха на украинската атака. Трябва да се отбележи също, че и начинът на провеждане на операциите от украинска страна има голям принос за успехите – украинците действат гъвкаво, установяват къде са слабите места в руската отбрана и насочват натам атаките си.

Според Вас какво още включва тактиката на Украйна?

Андреас Флокен: Украинците отдавна се опитват да атакуват и да разрушават командните централи и логистичните центрове на руските части, което стана възможно едва благодарение на ракетните установки за артилерийски огън HIMARS - те им позволиха да проникват дълбоко в тила на руснаците. Това пък доведе дотам, че на руските части по фронтовата линия започнаха да не им достигат муниции, след което украинците започнаха да ги атакуват точно в тези най-уязвими точки - очевидно те са постъпили на изток именно по този начин.

Каква роля играе в това отношение подкрепата, оказвана от Запада?

Андреас Флокен: Подкрепата на Запада е много важна - без нея нищо подобно не би било възможно. Тук става дума за различни оръжейни системи - самоходните гаубици 2000, доставени от Германия и Нидерландия, ракетните установки за артилерийски огън HIMARS от САЩ, както и за доставените от Германия три ракетни установки "Марс". Свои оръжия предоставиха също британците и норвежците. Към това се добавят и мунициите, тъй като потребността от боеприпаси е огромна. Само преди няколко седмици се говореше, че руските части имат огромно надмощие в това отношение, но поне при тази офанзива се видя, че може да се действа и другояче - че тя може да се осъществи успешно с наличните средства и чрез предоставяната от Запада подкрепа.

Играят ли роля и други фактори?

Андреас Флокен: Тактиката, начинът, по който се действа, бойният дух – всичко това играе роля. Очевидно е, че украинците, които защитават страната си, са мотивирани много по-различно от агресорите. Руснаците изпитват в момента голям проблем и с попълненията – нуждаят се от доброволци и запасняци, тъй като Путин не обяви генерална мобилизация. По този начин той иска да покаже, че не се води война, а само „специална операция“, каквото е официалното ѝ название в Русия. Затова, според официалните твърдения, се ангажират само доброволци, но не и наборници – от гледна точка на Кремъл подобно нещо би обезпокоило руснаците.

Може ли при това положение да се заключи, че силите на руските части са отслабнали значително?

Андреас Флокен: Руските войски понесоха огромни загуби. Западните експерти смятат, че убитите и ранените междувременно са към 80 000. Това наистина са големи загуби, с чиято компенсация руснаците имат проблеми. В момента в Русия се полагат усилия за сформирането на доброволчески батальони с помощта на финансови стимули. Плаща се много - говори се за суми до 5000 евро месечно. Въпреки това набирането на войници остава проблем.

Какви военни опции има Путин да реагира на този украински подем?

Андреас Флокен: Опциите му не са много. Непосредствено след успешната офанзива видяхме, че бе атакувана инфраструктурата - големи части от Украйна останаха в продължение на часове без ток и вода. Може да се предположи, че ще има още по-интензивни въздушни удари, което би било стъпка към ескалация. А може и отново да се отвори фронт на север - включително с части от Беларус. Но това изглежда много рисковано и засега не е вероятно. Трябва да се види дали Русия ще се реорганизира, за да отвърне на удара. Тъй като е ясно, че за момента руските части не са в състояние да продължат да преследват основната си цел – установяването на контрол над Донбас, защото важни логистични центрове и градове като Изюм са под украински контрол.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 63 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: