Last news in Fakti
  Тема: Украйна

13 Септември, 2022 15:27 10 714 91

Защо контраофанзивата на Украйна е толкова успешна

  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • контраофанзива-
  • андреас флокен-
  • владимир путин-
  • володимир зеленски

Германски експерт обяснява какви са причините за тези успехи

Защо контраофанзивата на Украйна е толкова успешна - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Макар украинците да нямат числено превъзходство, в момента те постигат големи успехи. Как се обяснява това?

Андреас Флокен: "Особено важен е моментът на изненадата, от който украинците се възползват", посочва Флокен. По неговите думи украинците и преди са се опитвали да ударят най-слабите места на руските войски, установени чрез разузнавателни мисии и използването на дронове. Когато се разбере, че определено населено място се отбранява само от една руска бойна единица, украинците атакуват с три, макар тяхната армия да е по-малобройна от руската. Така атаката води до местно или дори регионално надмощие. Моментът на изненадата в това отношение е много важен и всичко зависи от ситуацията.

Какво е Вашето обяснение за тези моменти на изненада? Бихте ли казали, че комуникацията от украинска страна е по-ефективна – нещо, което руснаците явно не са предполагали?

Андреас Флокен: Мисля, че украинските части комуникират добре, а към това се добавят доброто планиране и доброто провеждане на операциите. Руснаците вероятно не са допускали, че Украйна ще атакува на североизток - понеже се говореше, че е започнала голяма контраофанзива на юг в района на Херсон. Поради това руснаците дори прехвърлиха част от войските си от изток на юг и така на изток се откриха пролуки, улеснили украинците. Говори се, че руската армия по-късно е запълнила тези пролуки, изпращайки там доброволци и относително млади войници без достатъчно опит. А всичко това навярно е допринесло в значителна степен за успеха на украинската атака. Трябва да се отбележи също, че и начинът на провеждане на операциите от украинска страна има голям принос за успехите – украинците действат гъвкаво, установяват къде са слабите места в руската отбрана и насочват натам атаките си.

Според Вас какво още включва тактиката на Украйна?

Андреас Флокен: Украинците отдавна се опитват да атакуват и да разрушават командните централи и логистичните центрове на руските части, което стана възможно едва благодарение на ракетните установки за артилерийски огън HIMARS - те им позволиха да проникват дълбоко в тила на руснаците. Това пък доведе дотам, че на руските части по фронтовата линия започнаха да не им достигат муниции, след което украинците започнаха да ги атакуват точно в тези най-уязвими точки - очевидно те са постъпили на изток именно по този начин.

Каква роля играе в това отношение подкрепата, оказвана от Запада?

Андреас Флокен: Подкрепата на Запада е много важна - без нея нищо подобно не би било възможно. Тук става дума за различни оръжейни системи - самоходните гаубици 2000, доставени от Германия и Нидерландия, ракетните установки за артилерийски огън HIMARS от САЩ, както и за доставените от Германия три ракетни установки "Марс". Свои оръжия предоставиха също британците и норвежците. Към това се добавят и мунициите, тъй като потребността от боеприпаси е огромна. Само преди няколко седмици се говореше, че руските части имат огромно надмощие в това отношение, но поне при тази офанзива се видя, че може да се действа и другояче - че тя може да се осъществи успешно с наличните средства и чрез предоставяната от Запада подкрепа.

Играят ли роля и други фактори?

Андреас Флокен: Тактиката, начинът, по който се действа, бойният дух – всичко това играе роля. Очевидно е, че украинците, които защитават страната си, са мотивирани много по-различно от агресорите. Руснаците изпитват в момента голям проблем и с попълненията – нуждаят се от доброволци и запасняци, тъй като Путин не обяви генерална мобилизация. По този начин той иска да покаже, че не се води война, а само „специална операция“, каквото е официалното ѝ название в Русия. Затова, според официалните твърдения, се ангажират само доброволци, но не и наборници – от гледна точка на Кремъл подобно нещо би обезпокоило руснаците.

Може ли при това положение да се заключи, че силите на руските части са отслабнали значително?

Андреас Флокен: Руските войски понесоха огромни загуби. Западните експерти смятат, че убитите и ранените междувременно са към 80 000. Това наистина са големи загуби, с чиято компенсация руснаците имат проблеми. В момента в Русия се полагат усилия за сформирането на доброволчески батальони с помощта на финансови стимули. Плаща се много - говори се за суми до 5000 евро месечно. Въпреки това набирането на войници остава проблем.

Какви военни опции има Путин да реагира на този украински подем?

Андреас Флокен: Опциите му не са много. Непосредствено след успешната офанзива видяхме, че бе атакувана инфраструктурата - големи части от Украйна останаха в продължение на часове без ток и вода. Може да се предположи, че ще има още по-интензивни въздушни удари, което би било стъпка към ескалация. А може и отново да се отвори фронт на север - включително с части от Беларус. Но това изглежда много рисковано и засега не е вероятно. Трябва да се види дали Русия ще се реорганизира, за да отвърне на удара. Тъй като е ясно, че за момента руските части не са в състояние да продължат да преследват основната си цел – установяването на контрол над Донбас, защото важни логистични центрове и градове като Изюм са под украински контрол.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 63 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анти-маймуна

    55 75 Отговор
    Защото в Руси има 140 милиона милиционери. Барабар с Президента таксиметър.
  • 2 Милиционери, Сър

    56 80 Отговор
    Путя операцийка им прави... НАТО го бие в таксиметровата китара, 50 000 руснаци на небето, 100 000 осакатени.
  • 3 Ами Не

    119 48 Отговор
    Какво и е успешното-два чувала..-в първият бяха около 15 хил-сега са по-малко от 10 хил останали украинци...Вторият нощес са го затворили руснаците и е още рано да се говори за количеството попаднали там-между 6-8 хил....Сега руснаците ги унищожават с артилерия и авиация...Вижте репортажа на френският канал Франс2 и веднага ще ви стане ясно каква е "победата" на украинците.....

    Коментиран от #6, #9, #17

  • 4 Русенец

    86 39 Отговор
    Успех по украински: Губят 120 000 кв км, а печелят 3000.
  • 5 КОТарАК

    46 78 Отговор
    щото украинците имат НАТОвски спътници на разположение, помощ от запада и американски съветници-рашаните просто нямат шанс

    Коментиран от #31

  • 6 Хаха

    33 45 Отговор

    До коментар #3 от "Ами Не":

    Сънища от 1001 нощ.Спирай самагона бля...д.
  • 7 Нещо май

    100 31 Отговор
    Италянски журналист е снимал в украинските болници и морги-страшно е.Украинските жертви са хиляди.Самите ранени проклинат Зеленски за това че ги е изпратил в капан.

    Коментиран от #81

  • 8 Русия

    26 52 Отговор
    разпаднах се
  • 9 Русенец

    24 12 Отговор

    До коментар #3 от "Ами Не":

    Дай линк или поне заглавие, по което да търсим.

    Коментиран от #18, #21, #24, #38, #74

  • 10 Дън Бай

    22 7 Отговор
    Разбират ги тия работи германците!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Есхач

    55 17 Отговор
    Официални изказвания на разузнавачи и военни експерти от западна страна ,че Русия воюва с 120 х -150 х армия, а Украйна с 450 х - 700 х и 20х чуждестранни наемници и"съветници". Този къде видя руско числено превъзходство ?

    Коментиран от #13, #41, #49

  • 13 Димов

    46 26 Отговор

    До коментар #12 от "Есхач":

    Русия воюва в Украйна с едва около 20% от войските си, останалите 80% пазят огромната страна от вражески нашествия. Имено затова западът предпочете да конфронтира мечката навън, а не в бърлогата й, защот вътре ще трябва да се бие с 5 пъти по-многочислена армия.
  • 14 ШвабскиЗелки

    65 16 Отговор
    Това кога ще го известите?
    "Руската армия нанася "масирани удари" по всички фронтове в Украйна". От днес е.

    Коментиран от #27, #79

  • 15 Абе то е ясно

    80 33 Отговор
    Това отпускане на фашистката армия в контраатака е тактическа хитрост. Сега като затворят "китела" ще има или масово предаване в плен или пълно унищожение на т.н. "украинска армия", в която има много чужденци и помощници...
    Слава на Русия, нашата освободителка от чалмарското иго... Русия ще победи фашизма пак?!!

    Коментиран от #29

  • 16 Пешо

    65 20 Отговор
    Руснаците накараха укрите да разминират достъпа до укрепленията и ги изведоха на полето да ги почешат зад ушите.По удобно е.

    Коментиран от #37

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Нов тук

    8 13 Отговор

    До коментар #9 от "Русенец":

    Как да ти даде линк като този вече пет дни го затваря

    Коментиран от #22

  • 19 Чисто и просто

    28 39 Отговор
    Украинците се оказаха по-умни от разни рушляци, буряти, чеченци, чукчи и тем подобни племена...
  • 20 Абсурдистан

    40 28 Отговор
    Ще добавя, че едните са агресори в чужда държава, а другите защитават родината си!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Българка

    25 2 Отговор

    До коментар #18 от "Нов тук":

    FRANCE 24 във тубата на живо

    Коментиран от #33

  • 23 Дойче веле

    31 7 Отговор
    Успешна. Хи хи хи
  • 24 Българка

    26 3 Отговор

    До коментар #9 от "Русенец":

    FRANCE 24 100% коректна Френска медия.

    Коментиран от #35

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Да не

    10 0 Отговор

    До коментар #14 от "ШвабскиЗелки":

    Са луди
  • 28 Джамбазов

    25 9 Отговор
    Дойче веле фейк

    Коментиран от #30

  • 29 Много вярваш

    17 26 Отговор

    До коментар #15 от "Абе то е ясно":

    На Руска пропаганда бе.А в руската Армия няма чеченци якути буряти и каква ли не още с г а н.Пропуснах Вагнеровите.Сегс събират нова паплач и вече плащат до 5000евро ужким,ама няма много желаещи.Щото после ще има груз200

    Коментиран от #57

  • 30 Грил не феик

    16 29 Отговор

    До коментар #28 от "Джамбазов":

    Цяла Харковска област е освободена от руската с г а н.

    Коментиран от #76

  • 31 ОМБРЕ

    11 3 Отговор

    До коментар #5 от "КОТарАК":

    ГЛЕДАЙ И ОСМИСЛИ ФИНАЛА НА ГОСПОДИН ЗА ЕДИН ДЕН -бай ЛИНКО -ПУРКО КАЛЕВРИТЕ ЛАЧЕНИ БАСТУН БОМБЕ КОСТЮМ -бай ЛИНКО -СВАЛЯЙ ТИ КАЗВАМ
  • 32 дойче3елен

    20 4 Отговор

    До коментар #26 от "НаМайкаТиПуткатаДжамбазов":

    ем те всички платени ве мой човек... какво очакваш от пропаганда

    Коментиран от #36

  • 33 Русенец

    27 2 Отговор

    До коментар #22 от "Българка":

    В момента върви репортаж, как Франция губела влияние в централна Африка, докато Руското влияние там нараствало и печелело привърженици.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Русенец

    17 5 Отговор

    До коментар #24 от "Българка":

    Казват също, че 3000 руски войници са прехвърлени в Азербайджан, заради конфликта там.
  • 36 Мобилизирали са ги

    33 9 Отговор

    До коментар #32 от "дойче3елен":

    Вероятно целия офис от 12-13 души да дават плюсчета за уркофашистите, че господаря им не е доволен от реалните настроения.
  • 37 Да де,именно...!

    37 8 Отговор

    До коментар #16 от "Пешо":

    Защото до сега Укрите се криеха само в училища,театри и болници и от там стреляха...!Но в честен открит бой на полето-нямат никакъв шанс...!

    Коментиран от #45

  • 38 Харалампи

    11 6 Отговор

    До коментар #9 от "Русенец":

    Олег Жданов Военен експерт.Гиркин бивш зам шеф на ФСБ Донецк.И гледай за да знаеш
  • 39 Инфо

    8 24 Отговор
    Руснаците се оттеглят от Херсон

    Коментиран от #58

  • 40 Остава ни

    24 6 Отговор
    Западните експерти и сега считат,че Украйна няма артилерийско и въздушно превъзходство. Имат превъзходство в численост от 8:1 до 3:1,тоест имат пушечно месо. Ако украинците до месец време успеят да се окопаят на новите рубежи,това ще е успех, тоест след 20-25 дена ще се разбере истината. Остава ни да почакаме и да видим.
  • 41 Офффф

    11 23 Отговор

    До коментар #12 от "Есхач":

    А мога ли да те попитам, ако Русия тръгва със 150 хиляди, срещу 450 хиляди армия, защо въобще е тръгнала? Можеш ли да отговориш?
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Инфо

    14 3 Отговор
    Забранена е продажбата на имоти в Крим
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Българин

    10 30 Отговор

    До коментар #37 от "Да де,именно...!":

    Гледал ли си украинските дронове,колко руски танкове бмп и камиони,разкриваха скрити в складове до къщи.къде ли не .Но не помага дрона вижда дава координати и Бам изневиделица.Това е разликата а руската по цял ден стреля по площи
  • 46 Инфо

    16 22 Отговор
    Семействата на руски служители в Крим започнаха да се изнасят, въпреки
    че не могат да продадат апартаментите.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Димов

    19 5 Отговор
    То, и контраофанзивата на Киев беше успешна, докато не паднаха почти всичките източни и южни области.
  • 49 Мишел

    10 21 Отговор

    До коментар #12 от "Есхач":

    ВСУ показаха, че с 200 000 войници даже руснаците не могат да удържат 2450 км.фронт.
    Украинците направиха с 8 000 войници и 200 танка пробива там, където имаше 30 руски военни на км..
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Инфо

    9 20 Отговор
    Ограничават движението по моста в Керч да не стане паника при започналото
    изнасяне на заселени руснаци.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 МирО

    38 11 Отговор
    Горките урки, сега ги ползват и за изборни цели на мумията в САЩ. Пратиха ги за дрогирано пушечно месо в контраатака за да може мумията да докаже къде са милярдите които им изпращаше, а то какво стана - сега Рашаните ги тепат по няколко хиляди на ден ( по лесно се унищожава врагът когато е на открито, от колкото в окопите)
  • 54 Гост

    19 2 Отговор

    До коментар #50 от "МУР3ИЛКА 🇲🇳":

    Това, че ти поправям неграмотният изказ не означава, че съм си изпуснал нервите. А това, че ми отговаряш два пъти на един и същ коментар издава несигурност в собствените ти убеждения.
  • 55 Инфо

    11 4 Отговор
    Руското военно командване е спряло изпращането в Украйна на новосформирани части
  • 56 Мухаха, млян руски качамак цвърчи :)

    14 29 Отговор
    Аве рашките бегат със скоростта на бит джендър и зафърлят в движение каквото са отмъкнали - телевизори, рокли, котешка храна и секва крадена утвар ...
    Сега зеха да гепят каруци, коли и колела от местните, за да бягат по-бързо в "специалното военно отстъпление", смешките безаналогови!
  • 57 Има разлика...

    42 17 Отговор

    До коментар #29 от "Много вярваш":

    Против Русия се ангажира преди всичко ФАЩ и тяхното НАТО... Това не е все едно. Тези уж Не воювали с Русия? Ама май точно те воюват. Украинците сами никога не биха могли да унищожат флагмана на Черноморският флот "Москва"!
    Просто трябва да се много признателни на руската армия, че до сега избягва да им отговори адекватно .. ако аз бях на мястото на генералния щаб на Русия, до сега да съм унищожил ФАЩ и мъгливия остров...А другите "викачи" само ще седят с тракащи зъби и ще ми се молят, да ги оставя живи....
    Смърт на фашизма!!! Свобода на народите ...

    Коментиран от #59, #75, #90

  • 58 СЛАВА НА УКРАЙНА, СЛАВА НА ГЕРОИТЕ!!!

    15 33 Отговор

    До коментар #39 от "Инфо":

    По-скоро БЯГАТ, пътищата към Крим са задръстени със всякакви превозни средства, има даже прегазени. А в Москалия излъчват балетни спектакли ...
    Сега ще стане тя, каквато и не са си помисляли ватниците миризливи!
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Радио Ереван

    17 2 Отговор
    Защото е по холивудски сценарий.
  • 61 Стратег 1

    20 5 Отговор
    С наемна техника и наемници става! Украйнски летци и танкисти няма а да се обучат нови трябват години.
  • 62 Ломчанин

    18 7 Отговор
    Днес дадоха репортаж - мината се позиционира в ОКОПА и прати криещите се там копъри при Бандера.

    Ама то - да. И окопа има площ. Даже и дъното му е с определена площ.
  • 63 Байрактар,Химарс,Екскалибур,Джавелин

    7 12 Отговор
    майна 👍
  • 64 Другият един

    22 5 Отговор
    Контра офанзива до като капанчето щракне
  • 65 ...

    9 20 Отговор
    щото рашките са шубета. Намалят ли като глутница чакали се разбягват като пилци
  • 66 Мбуа ха ха ха

    13 21 Отговор
    Гледам новините извън сайта тука - направо ги размазват. Рашките бягат и крещят като моми
  • 67 Титу

    11 14 Отговор
    Украинците получиха и Рашистки ленд лииз ама това сигурно е стратегията на Путлер.
  • 68 и кво от това?

    14 25 Отговор
    Да се чудиш как едно старо излязло от употреба поради неефектовност въоръжение HIMARS разкза играта на най добрата и снабдената с най-съвременни оръжия армия в света? Чак сега разбрах защо руснаците толкова пискаха да не се дава никакво оръжие.А нашият шашкънин президента казва че само да дадем и един патрон влизаме във войната и русия ще ни нападне веднага!
  • 69 А ти си глупав фашист!

    30 11 Отговор

    До коментар #59 от "Сори, но си един типичен русофилистичен":

    А знам, че на територията на днешна Русия, включително и на Крим живеят много наши, етнически българи. А т.н. територия "Украйна" преди всичко е населена с генетични хазари. Останали от някогашият рекетьорски Хазарски хаганат.
    Тези хем са рекетьори, много отмъстителни и клонят винаги към крайна жестокост и фашизъм!!!
    Те започнаха гражданската война против Донбас и Луганск още 2014 г. Русия ги чака да се вразумят цели 8 г. А трябваше да удари даже Майдана и да не позволи на ФАЩ да завладее тази хазарска територия и да я превърне в оръдие против тях...
    Да живее Русия. Слава на руската армия!!
  • 70 Лъжите на ДВ

    26 3 Отговор
    Поредната порция фантастика на ДВ която не е нито смешна, нито забавна, но пък я има в изобилие!
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Глупости

    10 6 Отговор
    Глупости на търкалета - нямали числено превъзходство. 300 000 укронацита и натовски наемници срещу 160 000 души съюзнически войски. Това какво е или на някой му е слаба аритметиката...

    Коментиран от #85

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Йото

    6 4 Отговор

    До коментар #75 от "MУP3ИЛKA 🇲🇳":

    За тая " мъртвешка ръка " говорите като ,че е някакво супер технорогично безаналогово чудо. А тя е от 60 -70 години.
    Не ви ли минава през ум ,че е помислено по тоя въпрос. Чували ли сте за ракетите CHAMPS ? Има минимум 15 начина " ръката на мъртвеца " да се дезактивира ,ракетите CHAMPS са само 1 от тях.
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 д ъъъ

    11 3 Отговор
    А бгпутлерастията вие на умряло.

    Коментиран от #91

  • 83 Хахаха

    5 19 Отговор

    До коментар #11 от "МУР3ИЛКА 🇲🇳":

    Особенно българите нямат право да съдят своите освободители. Гнусно е, не разбирате ли? Толкова ли сте паднали низко, че не усещате колко е гнусно, гнусно, гнусно да говорите сту Русия, чиято военна победа консумирате и ходите по земята, полята с кръвта на дедите на днешните руснаци. Падението на българските русофоби е потресаващо.
  • 84 БОЛНАВ РУСПОДЛОЖНИК

    13 1 Отговор
    Русфилтаците изтрещяха тотално,от разгрома на блатната им матушка цуквално им спря тока,сега плещят затъпяли опорки автоматично и гледат "умно" в една точка !!!
  • 85 Съюзнически войски

    7 0 Отговор

    До коментар #73 от "Глупости":

    Хахахахахахахаха
  • 86 наблюдател

    9 3 Отговор
    Руснаците по принцип са страхливи и много пискливи. Това го помня от един пионерски лагер. Просто пишеха учебниците и се месиха в образователния процес на България. По тази причина много хора не могат да проумеят какво става и по същата причина сме последни в ЕС.
  • 87 Асен

    13 3 Отговор
    Кой ни е освободил? Путин и Лавров ли бе,колега?
    Аз съм признателен за нашето освобождение на Царска Русия и Александър Втори, но нито Съветският съюз,нито Путинова Русия имат заслуга за това!
    Русия в момента не е нищо повече от една диктатура, която напада независими държави и плаши света с ядрено оръжие!
  • 88 Павел пенев

    4 4 Отговор
    След като вземат поредния милиарден транш от своите покровители за извоюваните победи ще разберете че всъщност става въпрос за поражения.
  • 89 Наблюдател

    4 2 Отговор
    ⁵ Сега гледах анализ на г-л Бен Ходжис.

    Той каза ,че руската ария е много разложена и изобщо не може да се противопостави на ВСУ. Загубили са и небето над Украйна и вече самолетите им почти не летят ,а когато се престрашат веднага понасят загуби.
    Флота им се е скрил зад Крим.

    Похвали много ВСУ за планирането на операцията ,за дезинформирането на противника и за начина по който са усвоили и боравят със западното оръжие.

    Според него отговорът на украинската операция ще бъде обстрел на цивилно население. Но добави ,че и ракетите са им на привършване. Каза ,че на военна операция срещу ВСУ нито са способни ,нито имат резерви и ресурси да я осъществят.
  • 90 Хахах

    2 1 Отговор

    До коментар #57 от "Има разлика...":

    Само трябва да обяви война на САЩ и да пуска хронометъра на 24 часа!
  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: