Отидете към основна версия

10 608 18

Турция предупреди Швеция

  • швеция-
  • турция-
  • пкк-
  • кюрди-
  • нато-
  • реджеп ердоган-
  • мевлют чавушоглу

Новото правителство трябва да предприеме необходимите стъпки, обяви Анкара

Снимка: БГНЕС/ EPA

Турция очаква Финландия и Швеция да предприемат конкретни стъпки по меморандума, подписан във връзка с кандидатурите им за членство в НАТО, заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу в сряда, като подчерта, че Швеция вече е оставила изборите зад гърба си, така че новото правителство може да предприеме стъпки в съответствие с мадридското споразумение, съобщава в. "Хюриет дейли нюз".

"Изборите се състояха в Швеция. Новото правителство трябва да предприеме необходимите стъпки", посочи Чавушоглу пред журналисти. "Те са наясно, че в противен случай турският парламент няма да ратифицира молбата им за членство в НАТО", добави той, предаде БТА.

Напомняйки за първата среща на Постоянния съвместен механизъм, установен в рамките на тристранния меморандум, подписан от Турция, Финландия и Швеция на срещата на НАТО в Мадрид, министърът заяви, че резултатът от дискусиите е показал, че не са били предприети конкретни стъпки от северните страни по отношение на обещанията им. Той каза, че Турция не е притисната от времето, но от скандинавските страни зависи постигането на консенсус, за да може кандидатурите им за членство в НАТО да се придвижат напред.

Скандинавските страни заявиха по-рано, че са повдигнали въпроса за необходимостта от изменения в законодателството си, за да отговорят на очакванията на Турция за екстрадиция на "членове на терористични групи", посочи още Чавушоглу.

На 28 юни Турция, Швеция и Финландия подписаха тристранен меморандум по време на срещата на върха на НАТО в Мадрид, в който се предвижда Финландия и Швеция да проявят пълна солидарност и сътрудничество с Турция в борбата с тероризма, особено с Кюрдската работническа партия (ПКК), сирийските кюрдски Сили за защита на народа (СЗН) и т.нар. Фетхуллахистка терористична организация (ФЕТО), както и за екстрадирането на техни членове.

Чавушоглу заяви още, че дипломацията, която Турция следва в последно време, е била оценена. Той заяви, че сред примерите се открояват споразумението за зърното между Русия и Украйна, постиженията на Турция в контекста на кандидатурите на Финландия и Швеция за членство в НАТО, постиженията в стратегическата концепция на НАТО и развитието на Организацията на тюркските държави.

Чавушоглу заяви, че някои кръгове са критикували политиката на Турция през последните години, но сега оценяват тази политика. "Например тези, които казваха: "Какво правите в Либия? Сега казват, особено след последната криза: "Радвам се, че Турция е там. Турция е гаранцията и застраховката на стабилността там", посочи той. Коментирайки неотдавнашното напрежение с Гърция, Чавушоглу заяви, че нарастващият авторитет на Анкара в регионалната дипломация оказва влияние върху агресията на Атина към Турция.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 23 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: