Отидете към основна версия

1 999 25

На Русия и Украйна ще им трябва време, за да установят режим на прекратяване на огъня

  • оон-
  • антониу гутериш-
  • украйна-
  • крим-
  • война-
  • русия

Антониу Гутериш допълни още, че ООН, заедно с ЕС и САЩ, правят всичко възможно, за да гарантират, че санкциите няма да пречат на доставките на храна и торове

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Ще отнеме известно време, докато Русия и Украйна „осъзнаят необходимостта от прекратяване на огъня и осигуряване на мир“. Това мнение изрази днес в интервю за Анадолската агенция генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.

„Мисля, че ще отнеме известно време, но се надявам, че няма да продължи безкрайно, както другите кризи. Ще отнеме известно време, докато страните осъзнаят необходимостта от прекратяване на огъня, да осигурят мир въз основа на Устава на ООН и нормите на международното право. ООН и Турция установиха силни партньорства по въпросите за справяне с драматичните последици от войната в Украйна", каза Гутериш, попитан дали се опасява, че "войната в Украйна ще се проточи толкова, колкото в Сирия, Йемен и Либия".

Той допълни още, че ООН, заедно с ЕС и САЩ, "прави всичко възможно", за да гарантира, че санкциите няма да пречат на доставките на храна и торове.

"Интересувам се от решаването на проблемите, а не от опасенията на страните. Първият проблем, който трябва да бъде решен, е да се осигури достъп на руски селскостопански продукти и торове до международните пазари. Все още има някои пречки, правим всичко възможно, санкциите да не пречат на доставките на храни и торове. Заедно със САЩ, ЕС и други партньори полагаме усилия в тази посока", казва той.

Гутериш допълни, че ООН води преговори за организиране на износа на амониев нитрат от Русия през Украйна.

Генералният секретар на ООН предупреди, че светът може да се изправи пред по-сериозна пандемия след няколко години.

"В същото време трябва да сме подготвени за бъдещи избухвания на епидемии. Видяхме, че светът не успя да покаже единство по време на пандемията от коронавирус. След няколко години може да се сблъскаме с по-сериозна пандемия. Това е моментът, в който страните трябва да осъзнаят, че светът и международната общност са изправени пред нарастващи неравенства и заплахи, които могат да предизвикат напрежение, безредици и кризи“, коментира Гутериш.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 18 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: