Last news in Fakti
  Тема: Украйна

15 Септември, 2022 22:05 1 995 25

На Русия и Украйна ще им трябва време, за да установят режим на прекратяване на огъня

  • оон-
  • антониу гутериш-
  • украйна-
  • крим-
  • война-
  • русия

Антониу Гутериш допълни още, че ООН, заедно с ЕС и САЩ, правят всичко възможно, за да гарантират, че санкциите няма да пречат на доставките на храна и торове

На Русия и Украйна ще им трябва време, за да установят режим на прекратяване на огъня - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Ще отнеме известно време, докато Русия и Украйна „осъзнаят необходимостта от прекратяване на огъня и осигуряване на мир“. Това мнение изрази днес в интервю за Анадолската агенция генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.

„Мисля, че ще отнеме известно време, но се надявам, че няма да продължи безкрайно, както другите кризи. Ще отнеме известно време, докато страните осъзнаят необходимостта от прекратяване на огъня, да осигурят мир въз основа на Устава на ООН и нормите на международното право. ООН и Турция установиха силни партньорства по въпросите за справяне с драматичните последици от войната в Украйна", каза Гутериш, попитан дали се опасява, че "войната в Украйна ще се проточи толкова, колкото в Сирия, Йемен и Либия".

Той допълни още, че ООН, заедно с ЕС и САЩ, "прави всичко възможно", за да гарантира, че санкциите няма да пречат на доставките на храна и торове.

"Интересувам се от решаването на проблемите, а не от опасенията на страните. Първият проблем, който трябва да бъде решен, е да се осигури достъп на руски селскостопански продукти и торове до международните пазари. Все още има някои пречки, правим всичко възможно, санкциите да не пречат на доставките на храни и торове. Заедно със САЩ, ЕС и други партньори полагаме усилия в тази посока", казва той.

Гутериш допълни, че ООН води преговори за организиране на износа на амониев нитрат от Русия през Украйна.

Генералният секретар на ООН предупреди, че светът може да се изправи пред по-сериозна пандемия след няколко години.

"В същото време трябва да сме подготвени за бъдещи избухвания на епидемии. Видяхме, че светът не успя да покаже единство по време на пандемията от коронавирус. След няколко години може да се сблъскаме с по-сериозна пандемия. Това е моментът, в който страните трябва да осъзнаят, че светът и международната общност са изправени пред нарастващи неравенства и заплахи, които могат да предизвикат напрежение, безредици и кризи“, коментира Гутериш.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    8 6 Отговор
    Тези от ООН не ни познават въобще, а се изказват и дават съвети.
  • 2 Оон

    8 6 Отговор
    Не е фактор
  • 3 Ще им трябва време?

    10 11 Отговор
    Русия сама ще реши кога. Украйна ще се наложи да се одчини. Но, като цяло - Русия и Украйна ще решат кога ще се еманципират от евроджендърския запад.
  • 4 Майна

    11 9 Отговор
    Трябва да разберете ,че ВОЙНАТА Е СРЕЩУ ЧОВЕЧЕСТВОТО И МАЙКАТА ЗЕМЯ
    РУСИЯ се противопостави
    Светът е пълен с хора, които смятат, че онези от нас, които се тревожат за случващото се, са полулуди теоретици на конспирацията. Но странното е, че повечето от тези хора, които ни смятат за теоретици на конспирацията, самите са загрижени за нещата, които се случват и които са ги засегнали. Проблемът е, че те не са погледнали голямата картина – не осъзнават, че всички лоши неща, които се случват през последните няколко години, са свързани. Ребрандираният грип, глобалното затопляне, манипулираната война срещу Русия, войната срещу нас, умишлено разрушената световна икономика, покачването на цените, инфлацията – всички те са свързани.

    Невинните не са успели да съберат две и две заедно, отчасти защото са били твърде заети да се тревожат за отделни заплахи за ежедневието си, отчасти защото им е трудно да повярват, че някой може да измисли толкова зъл заговор като този, който е е в ход от години, отчасти защото са наивни, безусловни и твърде готови да повярват на това, което им се казва от една напълно корумпирана мейнстрийм медия, и отчасти защото още от самото начало онези от нас, които са казали истината, са били демонизирани, лъгани, цензурирани, потискани и много ефективно заглушени от основните медии.

    Когато Голямото пренастройване най-накрая пристигне, сър Клаус Шваб, посветен в рицар от кралица Елизабет за заслуги към конспирацията, ще бъде неизбраният кра
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Майна

    5 6 Отговор
    Разберете ли ,че сте участник ,а не наблюдател на случващото се ще е спечелване на войната ,която ТЕ ни обявиха
    Защото мобилизацията ни ,желанието ни да живеем като ЧОВЕЦИ ще ни обедини
  • 7 Ха хо

    2 1 Отговор
    Той спусъка е натиснат за месеци напред... Викат му бомба със закъснител...
  • 8 Майна

    20 9 Отговор
    Русия е обречена да спечели
    Путин-,,Защо ми е свят без Русия...,,
    Зад него са РУСКАТА СМЕЛОСТ И ДОСТОЙНСТВО на руския народ...
    И Бог

    Коментиран от #10

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Така

    5 12 Отговор
    Като си върнат границите преди 14година, няма да има повече война.След това може да се поставят условия за разоръжаване на Русия поне 50години напред. Да се повиши стандарта на живот.Но ще се поставят условия на избран след честни избори и с мандат.
    Отдавна няма две страни.С престъпник не се преговаря.
  • 12 Да ама не

    4 4 Отговор
    Тези четирихилядници не си ли омръзнаха с постовете.На руския войник не плащат, а на тях продължават ли да им плащат редовно.
    Къде е Чуков. Липсва ми.
  • 13 Ъхъ

    10 4 Отговор
    ‼️🇺🇦🏴‍☠️ Руската армия продължава настъплението си в Донбас - основното от сводката на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна:

    ▪️Въоръжените сили на Руската федерация съсредоточават усилията си за настъпление в ДНР, задържане на окупираните територии и прекъсване на активните действия на Въоръжените сили на Украйна в определени райони.
    ▪️Руските части водят настъпателни действия в районите на н.п. Веселая долина, Зайцево и Майорск (всъщност тези селища бяха превзети от нашите войски).
    ▪️Руската артилерия обстрелва позициите на Въоръжените сили на Украйна по линията на съприкосновение. Въоръжените сили на РФ активно провеждат въздушно разузнаване.
    ▪️През настоящото денонощие руските войски са нанесли 5 ракетни удара, 5 въздушни удара, а също така са извършили 23 атаки от РСЗО.

    Коментиран от #17

  • 14 Путинче

    4 17 Отговор
    Запада много плахо и бавно подкрепи Украйна. Явно очакваха Русия да ги прегази за дни. Постепенно видяха колко са неадекватни руснаците и колко са нахъсани украинците и полека лека почнаха да им помагат. Вече е време да им дадат наистина далекобойни ракети за Хаймарс и повече такива системи. Самите руски специалисти коментират че няколко Хаймарс снабдени с ракети с обсег 300 км могат да нанасят високоточни удари с еквивалент на тактическо ядрено оръжие. При това без рисковете при използване на ядрено оръжие. Освен това високоточни ракети могат да се използват и в градски условия. Просто още 15-20 такива комплекса оборудвани с далекобойната версия на ракетите ще реши нещата много бързо.

    Коментиран от #24

  • 15 Иван

    12 6 Отговор
    Войната е между САЩ и Русия, целта е разпадане на ЕС.

    Коментиран от #18

  • 16 го шо

    6 2 Отговор
    гладен гутериш просо сънува.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Така

    2 1 Отговор

    До коментар #15 от "Иван":

    Мъдър си Иване, разбираш ги работите.
  • 19 Не разбирам

    4 7 Отговор
    Как може да се очаква някой да е влязъл в къщата на друг и да се опитва да го насилва, а той да се съгласи на "примирие" ! Моля ако има някой путинофил, готов за такова нещо, да обясни !
  • 20 Може

    1 0 Отговор
    Ама надали
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Истина

    5 1 Отговор
    Като Украйна стане област от РФ оръжията ще замлъкнат. Жертвите са твърде много Русия да се откаже сега, при положение че имат потенциал да стигнат до край,западния край.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: