Last news in Fakti

16 Септември, 2022 19:40 1 118 13

Украйна е изгубила около 15 процента от капацитетите си за складиране на зърно

  • украйна-
  • пшеница-
  • зърно-
  • черно море

Милиони хора по света разчитат на украинските селскостопански продукти и са пряко засегнати от рязкото покачване на цените на пазарите за суровини, предизвикано от недостига, свързан с руската инвазия в Украйна

Украйна е изгубила около 15 процента от капацитетите си за складиране на зърно - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Около 15 процента от капацитетите за складиране на зърно в Украйна са изгубени от началото на войната с Русия, сочи доклад на американската организация за наблюдение на конфликти (Conflict Observatory), цитирана от Франс прес. Според проучването това има неблагоприятни последици за световната хранителна сигурност.

От началото на войната Украйна е изгубила достъп до силози и други складови помещения, които могат да поемат около 8,5 милиона тона зърно, според организацията, която анализира и публикува доказателства за руски военни престъпления и зверства по време на инвазията в Украйна.

От общо около 58 милиона тона складов капацитет в Украйна, руснаците са поели контрола над мощности за съхранение на 6,24 милиона тона, а други, за 2,25 милиона тона, са разрушени. Тези огромни загуби поставят под въпрос способността на Украйна да продължава да играе ролята си на житница за много страни, които зависят от нея за снабдяването си с пшеница, но и с царевица и слънчоглед.

Според организацията тази липса на помещения усложнява работата на украинските фермери, които се затрудняват със складирането на тазгодишната реколта, а това може да ги разколебае за сеитбата през следващия сезон.

"Пораженията и изземванията, извършвани от Русия и нейните съюзници по отношение на капацитетите за складиране на зърно в Украйна, могат да превърнат настоящата криза в украинското земеделие в катастрофа, отбелязват авторите на доклада.

Анализ на сателитни снимки

"Милиони хора по света разчитат на украинските селскостопански продукти и са пряко засегнати от рязкото покачване на цените на пазарите за суровини, предизвикано от недостига, свързан с руската инвазия в Украйна", се казва в документа.

В тази оценка са участвали звено от университета в Йейл и лаборатория към американското министерство на енергетиката. Заключенията се основават на сателитни снимки, анализирани чрез алгоритми, извършващи оценка на разрушенията на съоръженията, както и на силозите.

Най-засегнати са районите на южните градове Николаев и Запорожие (юг) и източния град Донецк. Много от засегнатите сгради са били разположени в близост до логистични възли, които според доклада са били обстрелвани умишлено. "Безразборният обстрел на съоръжения за съхранение на селскостопански продукти може да представлява военно престъпление и престъпление срещу човечеството според международното право", отбелязва Обсерваторията на конфликта.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Адам Хилтън

    3 0 Отговор
    Ми да го складират в България, нашето зърно и без това директно излиза да се складира в бедна Германия.
  • 2 Бля,бля

    6 0 Отговор
    Целият да го загуби ,не необходимо да хранят света с отровено и ГМО жито.
  • 3 Дмитро

    4 0 Отговор
    С това Зелено ренде още много работи ще изгуби, за това СЪД ЗА ЗЕЛЕНИЯ !
  • 4 Теодор Рузвелт

    3 2 Отговор
    15% от зърното, 15% от собстевенот си населние избяга, 15% е избито, 15% е под окупация, и 90% разрушена а Русия се бори само с една инфланция, борба кой регион на Русия да прати войници а Путин си седи в бункера и си пие пиенето

    Коментиран от #11

  • 5 КОТарАК

    1 6 Отговор
    целта на путлер и ко , е да съсипят украйна и икономически , за да натоварят допълнително ЕС със помощи за тях

    Коментиран от #10

  • 6 Госあ

    0 0 Отговор
    Трябваше да загуби целия си капацитет ! Милиони кръгли глави разчитат на това зърно, защото го вземат цялото.
  • 7 Слънчев вятър

    3 0 Отговор
    Възможно е тези загуби да растат експоненциално.
  • 8 Мишел

    1 0 Отговор
    Този капацитет на силозите е предостатъчен. Поради сушата тази година реколтата на зърно в Украйна се оценява на 45% от миналогодишната,.
    Колко от тазгодишната реколта ще бъде прибрана от Украйна, никой не може да оцени.

    Коментиран от #9

  • 9 Слънчев вятър

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "Мишел":

    Русия следи внимателно и прецизно преценява.
  • 10 Aлфа Bълкът

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "КОТарАК":

    Почти позна, целта е да се съсипе икономически за да може по-лесно Франция и Германия да я изкупят. Тези помощи не са безвъзмездни, ще дойде и ден за връщане.
  • 11 Морски

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Теодор Рузвелт":

    Ела утре - ще ти изпиша други лекарства
  • 12 Вирус

    0 0 Отговор
    Абе анадоле кои са тези милиони хора тези които присвоиха зърното ли брюкселското зеле ли хахаха
  • 13 Анатоли Стайков

    0 0 Отговор
    Шокиращ документ: Как САЩ планираха войната и енергийната криза в Европа
    В това, което изглежда изключително вътрешно изтичане от на информация от мозъчния тръст RAND Corporation, известен наред с други неща, че стои зад американската стратегия за външна и отбранителна политика по време на Студената война, е даден подробен отчет за това как енергийната криза в Европа е планирано от Съединените щати.
Новини по държави: