Отидете към основна версия

1 328 7

Италия одобри планове за ускорено изграждане на терминал за втечнен газ

  • италия-
  • газ-
  • газпром-
  • марио драги-
  • втечнен газ

Кабинетът в Рим обяви по-рано, че иска да въведе в експлоатация ново съоръжение за регазификация до март 2023 г. въпреки ожесточената съпротива на местната община

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Италианското правителство одобри на днешното си заседание планове за бързо строителство на терминал за регазификация на втечнен газ в Пиомбино на западното италианско крайбрежие, съобщи премиерът Марио Драги, цитиран от Ройтерс.

Кабинетът обяви по-рано, че иска да въведе в експлоатация ново съоръжение за регазификация до март 2023 г. въпреки ожесточената съпротива на местната община. Властите в Рим търсят начини да компенсират недостига във вноса на газ след намалелите доставки от Русия.

"Заводът в Пиомбино е от съществено значение и е въпрос на национална сигурност", каза Драги след края на заседанието, цитиран от РАИ Нюз. "Важно е да се гарантират газовите доставки, това е въпрос на национална сигурност", подчерта той.

Премиерът допълни, че властите в Рим са одобрили пускането на още шест вятърни електроцентрали в допълнение към вече разрешените 45, а още 14 чакат да получат разрешително.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: