Отидете към основна версия

2 213 15

Американските военноморски сили се интересуват от гръцко пристанище

  • александруполис-
  • гърция-
  • нато-
  • пентагон

От руската инвазия в Украйна през февруари Александруполис се доказа като надеждна алтернатива на Босфорския проток, който Турция затвори за всички военни кораби четири дни след началото на войната

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Североизточното гръцко пристанище Александруполис е на път да се превърне във "втора Суда", пише електронното издание на в. "Катимерини", визирайки голямата гръцка и натовска военноморска база на остров Крит.

Високопоставени американски военни представители са предложили допълнително разширяване и надграждане на пристанището, така че да може да приема и обслужва ескадрени миноносци от клас "Арли Бърк". Тези кораби играят важна роля в американските военноморски сили, тъй като носят управляеми ракети и разполагат с разширени способности за радиоелектронната борба.

От руската инвазия в Украйна през февруари пристанище Александруполис се доказа като надеждна алтернатива на Босфорския проток, който Турция затвори за всички военни кораби четири дни след началото на войната. Хиляди войници, танкове, хеликоптери и други доставки за американските и други натовски сили бяха разположени бързо в Източна Европа.

В дългосрочен план пристанището може да бъде разширено, за да приема по-големи американски кораби, отбелязва изданието.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 18 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: