Отидете към основна версия

7 767 149

Как протичат незаконните референдуми на Русия в Украйна

  • референдум-
  • мобилизация-
  • украйна-
  • херсон-
  • русия-
  • окупация-
  • владимир путин-
  • киев-
  • днр

Референдумите нямат законова сила и представляват един фарс, създаден от Кремъл

Снимка: БГНЕС/ EPA

Някои от незаконните референдуми за присъединяване към Русия протичат в Украйна без посещаване на избирателни секции, както и без регистрирани избиратели, съобщи телевизия Current Time. Представители на окупационните власти отиват в жилищните сгради на хората и направо във входовете им предоставят бюлетините за гласуване, пише "Свободна Европа".

Освен членове на самопровъзгласените секционни комисии, сред посетителите има и по двама руски войници. В петък се състоя първият от петте дни гласуване. Само на петия ден хората ще могат да отидат в избирателна секция, за да гласуват. В петък стана ясно, че Русия е открила на собствената си легитимна територия още 300 секции за подаване на бюлетини. Тя е направила това с аргумента, че в Русия има много евакуирани хора, които също трябва да получат възможност да дадат своя глас, съобщи ТАСС.

Референдумите бяха насрочени от вторник за петък в условията на видима спешност. Те бяха обявени от руските окупационни власти за четири области на Украйна - Луганска, Донецка, Запорожка и Херсонска. От тези четири района Русия държи изцяло контрола само върху Луганска област, а останалите е окупирала частично. Според окупационните власти резултатите от допитването ще важат за 100% от административните територии на областите.

Референдумите нямат законова сила и провеждането им беше осъдено от Украйна, ЕС и останалата част от демократичния свят. Те противоречат на международното право и се организират от страната агресор в условията на завоевателна война. Гласуването започна в петък сутринта в четирите области. Комисии, назначени от окупационните руски власти, обявяваха с високоговорители, че са пристигнали пред дадена жилищна сграда, а след това влизаха във входовете, където се извършваше гласуването. В Херсонска област са отпечатани 750 хил. бюлетини, в Запорожка област - 500 хил., в Донецка - 1 млн. и 500 хил.

Въпросът в бюлетините има един и същи смисъл - дали хората искат тяхната област да стане част от Руската федерация. Но в две от областите - Запорожка и Херсонска - гласоподавателите трябва да дадат един отговор на три въпроса наведнъж - дали искат тяхната област да излезе от състава на Украйна, дали искат тяхната област да се превърне в независима държава и дали искат тази независима държава да стане част от Руската федерация.

Референдумите бяха организирани три седмици след успешното контранастъпление на украинската армия, която освободи много от по-рано окупираните територии в Харковска област. Секциите за гласуване, които Русия е открила на собствена територия за улеснение на евакуираните, са разположени включително и в Далечния Изток, на повече от 9 000 км от Украйна. Предполага се, че референдумите са насрочени, за да затруднят бъдещ преговорен процес между Москва и Киев. Освен това те ще помогнат на руската пропаганда да твърди, че самата Украйна води агресивна война срещу територия, която вече не е нейна.

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 76 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: