Отидете към основна версия

2 502 74

Зеленски проведе серия телефонни разговори, за да събере подкрепа срещу Русия

  • володимир зеленски-
  • украйна-
  • русия-
  • подкрепа

Украинският президент благодари на съюзниците

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски проведе поредица телефонни разговори през изминалия ден с различни чуждестранни лидери в момент, когато Москва изглежда готова да анексира част от територията на Украйна. След това във видеообръщение украинският държавен глава благодари на съюзниците за подкрепата, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Зеленски имаше разговори с лидерите на страни като Великобритания, Канада, Германия и Турция, в които той поиска увеличаване на военната помощ и затягане на санкциите срещу Москва след референдумите в четирите частично окупирани области на Украйна, които Киев и Западът заклеймиха като незаконни и фиктивни.

"Благодаря и на четирима ви за ясната и категорична подкрепа. Благодаря на всички ви за разбирането към нашата позиция", заяви Зеленски в традиционното си вечерно видеообръщение към нацията. "Украйна не може и няма да толерира никакви опити на Русия да отнеме която и да било част от нашата земя."

САЩ обявиха, че заедно със съюзниците и партньорите работят по налагането на тежки икономически санкции на Москва, а Европейската комисия от своя страна също предложи срещу Русия да бъдат въведени нови ограничителни мерки.

След разговора с британския премиер Лиз Тръс Зеленски написа в Туитър, че "отбранителната и финансовата помощ за Украйна трябва да бъдат увеличени" в отговор на действията на Москва.

В този с германския канцлер Олаф Шолц украинският президент спечели обещание, че финансовата, политическата и хуманитарната помощ за Киев от Берлин няма да намалее.

Шолц добави, че Германия ще продължи да подкрепя Украйна в защитата на суверенитета и териториалната ѝ цялост, включително чрез оръжейни доставки, заяви германски правителствен ръководител.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 50 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: