Отидете към основна версия

1 690 53

Япония осъди анексирането на части от Украйна от Русия

  • фумио кишида-
  • япония-
  • украйна-
  • русия-
  • анексиране

Премиерът Фумио Кишида разговаря по телефона с украинския президент Володимир Зеленски

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Японският министър-председател Фумио Кишида разговаря по телефона с украинския президент Володимир Зеленски. Кишида осъди анексиране на части от Украйна от страна на Русия "като незаконно и нарушаващо суверенитета на страната", предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Казах на Зеленски, че процесът, който Русия нарече референдум, и анексирането на части от Украйна никога не бива да бъдат приемани и че аз категорично ги осъждам, заяви Кишида след телефонния разговор, състоял се снощи.

Кишида посочи, че по време на 30-минутния им разговор е уверил Зеленски и в това, че Япония е решена да работи с другите държави от Г-7 и с международна общност като цяло с цел продължаване на оказването на подкрепа на Украйна. Той добави, че Япония планира да наложи още санкции срещу Русия.

Кишида каза, че Япония обмисля кога ще може да отвори отново посолството си в Киев, което той определи като много важно за близките контакти между Япония и Украйна. Япония затвори посолството си през март и прехвърли част от дейностите си в Лвов.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 16 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: