Отидете към основна версия

3 418 50

Украинските сили напредват на юг

  • украйна-
  • река днепър-
  • напредък-
  • украински сили-
  • русия

Съобщава се, че украинските сили превземат градове по западния бряг на река Днепър в Южна Украйна

Източник: БГНЕС

Съобщава се, че украинските сили превземат градове по западния бряг на река Днепър в Южна Украйна в понеделник, като Москва е принудена да отстъпи територия по втората голяма фронтова линия само дни след като заяви, че я е анексирала, предаде Ройтерс.

Мащабът на украинското настъпление не беше потвърден, като Киев запази почти пълно мълчание относно ситуацията в района. Но руските военни блогъри описаха настъпление на украински танк през десетки километри територия по брега на реката.

Украинско настъпление по река Днепър може да хване в капан хиляди руски войници от другата страна, откъснати от всички доставки. Реката е изключително широка и Украйна вече е разрушила основните преходи.

Докладите бяха първите, които описват бързо украинско настъпление в южната част на страната от началото на войната и идват само ден след като Украйна разби руските войски в основен бастион, Лиман, на противоположния край на фронта на изток.

Напредъкът на изток и юг - едни от най-големите от войната досега - се случи на територия, която президентът Владимир Путин твърди, че е анексирал от Украйна.

Михаил Дегтярьов, губернатор на Хабаровска област в Далечния изток на Русия, каза, че около половината от мъжете, повикани там, са били признати за негодни за служба и изпратени обратно у дома. Той уволни военния комисар на района.

Падането на Лиман в провинция Донецк в източна Украйна, часове след като Путин обяви своята анексия, отваря пътя за украинските сили да нанесат по-дълбок удар в контролираната от Русия територия и да отрежат оставащите руски маршрути за доставки.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че превземането на Лиман демонстрира, че Украйна е в състояние да изтласка руските сили и показва въздействието, което разполагането на модерни западни оръжия от Украйна оказва върху конфликта.

Украинският президент Володимир Зеленски каза, че успехът на войниците на страната не се ограничава само до Лиман.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 56 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: