Отидете към основна версия

1 825 23

Русия гласува за два официални езика в Запорожие и Херсон

  • украйна-
  • русия-
  • херсон-
  • запорожие-
  • украински език-
  • руски език

Депутатът Чепа: Правилно е да се утвърдят два официални езика в Запорожие и Херсон

Снимка: БГНЕС

И руският, и украинският трябва да присъстват в Запорожка и Херсонска област като държавни езици, казва Алексей Чепа, първи заместник-председател на комисията по международни отношения на Държавната дума. Той сподели мнението си пред Лента.ру.

„Спомнете си как беше в Крим, когато се опитаха да премахнат руския език и да направят украинския единствен език. Когато 96-97 процента от населението говореше руски и украинският език беше абсолютно нечист. И дори кримските татари говореха своя собствен, татарски език само помежду си и така всички говореха на пазарите, в автобусите, навсякъде на руски “, припомни депутатът. В Крим беше взето правилното решение руският и украинският език да бъдат еквивалентни, а кримскотатарският - третият държавен език, отбеляза Чепа, тъй като в никакъв случай не трябва да се допуска националните малцинства, включително кримските татари, да забравят родния си език.

„Сега същото се случва в Запорожие и Херсонска област. Там вероятно повече хора говорят украински, повече отколкото в Донецк и Луганск. Но е абсолютно правилно да се направят два държавни езика: руски и украински. Да се ​​установи кой от тях е по-важен, мисля, че не е задължително. Два държавни езика и това е. И в училищата трябва да се преподава украински език“, сподели депутатът.

По-рано председателят на движението "Ние сме с Русия" Володимир Рогов заяви, че украинският език в Запорожка област ще остане официален. „Това решение все още предстои да бъде взето, но вероятно ще следваме пътя на Крим, украинският език ще си остане, никой няма да го забрани“, каза той.

Източник: Лента.ру

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 28 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: