Отидете към основна версия

2 075 20

Франция с нови доставки на оръжия за Украйна

  • франция-
  • доставки-
  • украйна-
  • гаубици-
  • война

Сред които между шест и дванадесет гаубици "Сезар"

Източник: БГНЕС

Франция планира нови доставки на оръжия за Украйна, сред които между шест и дванадесет гаубици "Сезар", първоначално поръчани от Дания, съобщи днес Франс прес, като се позова на източник, потвърждаващ публикувана във в. "Монд" информация.

Доставката все още се обсъжда между правителствата на трите държави. Париж вече достави осемнадесет гаубици "Сезар" - монтирани на камиони френски оръдия с калибър 155 мм, което се равняваше на една четвърт от наличното подобно въоръжение във френската армия, съобщи ББТА.

Допълнителните гаубици на компанията производител "Некстер" ще бъдат пренасочени от поръчка на деветнадесет бройки за Дания през 2017 г., съобщава "Монд". Гаубиците "Сезар" за скандинавската държава са оборудвани с бронирани кабини и осем колела за разлика от модела на въоръжение във френската армия, който е по-лек, защото не е брониран и е с шест колела. Новите гаубици могат да изстрелват 30, вместо 18 боеприпаса, на разстояние от 40 км.

Париж ще достави на Киев и двадесет бронирани машини "Бастион" според друг източник, който потвърждава информация на в."Трибюн".

Доставката трябва да бъде одобрена от френското министерство на въоръжените сили, което ще я изпрати в Украйна. Очаква се това да стане скоро, тъй като производителят на бронираните машини "Аркюс" разполага с вече произведени модели.

Франция често е критикувана, особено от страните от Източна Европа, за малкия размер на военната си помощ за Украйна. Тя се равнява на едва 2% от общата военнотехническа подкрепа за Киев, която идва главно от САЩ, коментира Франсоа Хайсбург от Международния институт за стратегически изследвания.

От началото на конфликта в Украйна, освен осемнадесетте гаубици "Сезар", Париж е изпратил 15 самоходни оръдия TRF1 с калибър 155 мм. Останалото въоръжение включва бронирани машини, противотанкови ракети "Милан" и противовъздушни ракети "Мистрал".

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 41 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: