Отидете към основна версия

3 744 29

Руските съюзнически сили напредват край Бахмут в Източна Украйна

  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • руски съюзнически сили-
  • напредък-
  • бахмут-
  • източна украйна

Руската армия съобщи вчера във всекидневната си сводка за превземането на Зайцево и на три села, които се намират южно от контролирания от украинските сили град Бахмут

Проруските сили, които се бият редом до силите на Москва в Украйна, казаха днес, че са превзели три села близо до източния град Бахмут, предаде Франс прес.

Агенцията отбелязва, че това би била първата им териториална придобивка на фона на трудностите на други фронтове.

Сепаратистите от т. нар. Донецка народна република (ДНР) обявиха в Телеграм, че са превзели селата Отрадовка, Весьолая Долина и Зайцево.

Руската армия съобщи вчера във всекидневната си сводка за превземането на Зайцево.

Тези три села се намират южно от контролирания от украинските сили град Бахмут, който руските въоръжени сили от месеци се опитват да превземат.

Тези успехи на бойното поле са първите, обявени от руската армия, откакто започна да изпитва затруднения пред лицето на контраофанзивата на украинските войски, започнала в началото на миналия месец.

Тази украинска контраофанзива направи възможно връщането на по-голямата част от североизточната Харковска област, няколкостотин квадратни километра в района на Херсон на юг и на логистичния възел Лиман на изток, където руските войски едва не попаднаха в обкръжение.

Лидерът на ДНР Денис Пушилин каза днес, че ситуацията край Лиман остава "най-тежката" в областта, като руските войски са заети с изграждането на отбранителна линия близо до Кременная, по на изток.

"Врагът изпитва нашата отбранителна линия ден и нощ и може да се каже, че фронтовата линия там се стабилизира", заяви той, цитиран от ТАСС.

„Мисля, че имаме всички шансове да натрупаме сили и да започнем да освобождаваме територии с нови резерви“, добави той, съобщавайки за изпращането на подкрепления, но без да казва откъде са дошли и дали са резервисти, мобилизирани от Русия, за да се опитат да спрат украинския напредък по редица фронтове.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 30 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: