Отидете към основна версия

948 4

Беларуската опозиция приветства удостояването на Алес Беляцки с Нобел за мир

  • беларуската опозиция-
  • -
  • алес беляцки-
  • нобел за мир-
  • беларус

Присъждането на Нобеловата награда за мир на хвърления в затвора беларуски активист за защита на човешките права Алес Беляцки е за всички политически затворници в Беларус

Снимка: Уикипедия

Присъждането на Нобеловата награда за мир на хвърления в затвора беларуски активист за защита на човешките права Алес Беляцки е за всички политически затворници в Беларус, заяви беларуският опозиционен политик Павел Латушко, цитиран от Ройтерс.

Днес Беляцки беше удостоен с Нобел за мир заедно с руската правозащитна организация "Мемориал" и украинския Център за граждански свободи.

"Тя е не само за него, но и за всички политически затворници, които имаме в момента в Беларус. Това мотивира всички нас да се борим и сме сигурни, че ще победим диктатурата на (Александър) Лукашенко", каза Павел Латушко.

Говорителят на опозицията в Беларус Франак Вячорка определи присъждането на Нобеловата награда за мир на Беляцки като признание за целия беларуски народ, който се противопоставя на авторитарния лидер Александър Лукашенко.

Той каза пред Ройтерс, че условията, при които Беляцки е държан в затвора, са в нечовешки, и изрази надежда, че наградата, споделена с руски и украински организации за защита на правата на човека, ще доведе до освобождаването му.

Лидерката на беларуската опозиция Светлана Тихановска в Туитър поздрави Беляцки за Нобеловата награда. Това е "важно признание за всички беларуси, борещи се за свобода и демокрация", каза тя.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: