Last news in Fakti

7 Октомври, 2022 14:30 927 4

Беларуската опозиция приветства удостояването на Алес Беляцки с Нобел за мир

  • беларуската опозиция-
  • -
  • алес беляцки-
  • нобел за мир-
  • беларус

Присъждането на Нобеловата награда за мир на хвърления в затвора беларуски активист за защита на човешките права Алес Беляцки е за всички политически затворници в Беларус

Беларуската опозиция приветства удостояването на Алес Беляцки с Нобел за мир - 1
Снимка: Уикипедия

Присъждането на Нобеловата награда за мир на хвърления в затвора беларуски активист за защита на човешките права Алес Беляцки е за всички политически затворници в Беларус, заяви беларуският опозиционен политик Павел Латушко, цитиран от Ройтерс.

Днес Беляцки беше удостоен с Нобел за мир заедно с руската правозащитна организация "Мемориал" и украинския Център за граждански свободи.

"Тя е не само за него, но и за всички политически затворници, които имаме в момента в Беларус. Това мотивира всички нас да се борим и сме сигурни, че ще победим диктатурата на (Александър) Лукашенко", каза Павел Латушко.

Говорителят на опозицията в Беларус Франак Вячорка определи присъждането на Нобеловата награда за мир на Беляцки като признание за целия беларуски народ, който се противопоставя на авторитарния лидер Александър Лукашенко.

Той каза пред Ройтерс, че условията, при които Беляцки е държан в затвора, са в нечовешки, и изрази надежда, че наградата, споделена с руски и украински организации за защита на правата на човека, ще доведе до освобождаването му.

Лидерката на беларуската опозиция Светлана Тихановска в Туитър поздрави Беляцки за Нобеловата награда. Това е "важно признание за всички беларуси, борещи се за свобода и демокрация", каза тя.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сталин

    2 1 Отговор
    Писмо на братята Ротшилд
    Вие просто храните банкерите.
    "Всичко в по план, защото те са проектирали системата.Щеше ли да има Първа световна война,ако банкерите не бяха там ,за да го направят със заеми и на ДВЕТЕ страни?Те създадоха системата ,за да обслужват себе си и хората,от които се нуждаят да поддържат системата на място.
    "Малцината , които разбират системата, или ще бъдат заинтересовани от нейните печалби ,или ще бъдат толкова зависими от нейните предимства,че няма да има опозиция от тази класа,докато от друга страна,огромната маса от хора,умствено неспособни да проумеят огромното предимство, което капиталът извлича от системата,ще понесе своите тежести без оплакване и може би без да подозира че системата е враждебна на техните интереси.

    - The Rothschild brothers if London writing to associates in New York,1863
  • 2 анти-жумбист

    8 0 Отговор
    мдам... банално. да бяха дали на асанж, ама... нямат топки, а стафидки.
  • 3 Някой

    7 2 Отговор
    Де я тази беларуска опозиция, бе? Че не се вижда никаква...
    Да не би да е онази кака с физиономия на мъж, дето се развява по света само? Тихановская май се казваше...Чудно с какви пари, де...
    Хайде стига с пропагандата, Опропсастиха и Нобеловите награди с тази геополитика...
  • 4 ДА ИЗМЭТЕМ крадливата пасмина ГЕРБ

    1 1 Отговор
    Очакваме Нобелова награда за мир на Джулиан Асанж и Едуард Сноудън...
Новини по държави: