Отидете към основна версия

1 604 11

Реакции след обявяването на носителите на Нобеловата награда за мир за тази година

  • нобеловата награда за мир-
  • нобел-
  • алес беляцки

Украинският народ днес е главният създател на мир, в която трябва да съществуваме без агресия", написа в "Телеграм" Андрий Ермак, шефът на канцеларията на президента Володимир Зеленски

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Министерството на външните работи на Полша заяви, че приветства решението на Норвежкия Нобелов комитет да присъди наградата за мир на пребиваващия в затвора беларуски правозащитник Алес Беляцки съвместно с руската правозащитна организация "Мемориал" и украинския Център за граждански свободи, предаде Ройтерс.

"Приветстваме признаването на техните усилия в борбата за свобода и спазване на правата на човека", гласи реакцията на министерството в профила му в "Туитър".

От президентството в Киев заявиха по повод наградата за украинската правозащитна организация, че сега украинците, изправени пред руското нашествие, са миротворци, съобщи Франс прес.

"Украинският народ днес е главният създател на мир, в която трябва да съществуваме без агресия", написа в "Телеграм" Андрий Ермак, шефът на канцеларията на президента Володимир Зеленски.

Същевременно Михайло Подоляк, съветник на Зеленски, изрази недоумение, че украинска НПО споделя приза именно с правозащитни организации от Русия и Беларус - две държави, които са във война с Украйна.

"Нобеловият комитет има интересно разбиране за мира, след както представители на две две държави, които са нападнали трета, заедно получават Нобелова награда", написа Подоляк в "Туитър". Той упрекна руската и беларуската организация - "Мемориал" и "Вясна", - че не са организирали в своите страни съпротива срещу войната.

Руският постоянен представител при европейската централа на ООН в Женева Генедий Гатилов изрази пренебрежение към новината за обявените Нобелови награди за мир. "Това не ни интересува", каза той пред Ройтерс.

Беларус също се изказа презрително към награждаването на пребиваващия в затвора активист Алес Беляцки, съосновател на "Вясна". "През последните години решенията [относно наградата за мир] бяха толкова политизирани, че Алфред Нобел се обръща в гроба си.", написа в "Туитър" говорителят на външното министерство в Минск Анатолий Грач.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.

Свързани новини