Отидете към основна версия

1 153 31

САЩ ще дарят още 4,5 милиарда долара на Украйна

  • сащ-
  • украйна-
  • помощ-
  • пряка-
  • милиарди

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън каза това преди среща с украинския си колега Сергей Марченко

Източник: БГНЕС

Съединените щати възнамеряват да изплатят 4,5 милиарда долара пряка бюджетна подкрепа на Украйна през следващите седмици.

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън каза това преди среща с украинския си колега Сергей Марченко, съобщава Укринформ, позовавайки се на Ройтерс.

Според доклада Конгресът е одобрил това финансиране преди две седмици, с което общата пряка бюджетна подкрепа на САЩ за Украйна достигна 13,5 милиарда долара - всички безвъзмездни средства.

„Ние се ангажираме да ви предоставим това финансиране възможно най-скоро, защото знаем колко е важно в подкрепа на смелата ви съпротива срещу незаконното нахлуване на Русия“, каза Йелън.

Според нея Вашингтон също се е присъединил към основните кредитори на Украйна за спиране на двустранните плащания по обслужването на дълга на страната през тази и следващата година.

Йелън също така призова партньорите и съюзниците да изпълнят бързо своите съществуващи ангажименти за подкрепа на Украйна и да се присъединят към Съединените щати, за да направят повече, докато Русия продължава своите „варварски“ атаки.

„Позволете ми да бъда ясен: международната подкрепа за Украйна е колективно усилие. Ние призоваваме нашите партньори и съюзници да се присъединят към нас, като изплащат бързо своите съществуващи ангажименти към Украйна и като ускорят да правят повече – и двете, за да помогнат на Украйна да продължи своето основно правителство услуги и да помогнем на Украйна да започне да се изгражда и възстановява“, каза Йелън.

Тя също така изрази своите съболезнования на Марченко и високопоставени украински служители за последните руски атаки, насочени към столицата Киев и други градове-убежища, и обеща постоянната подкрепа на Вашингтон.

„Отново светът видя истинската природа на варварската и незаконна война на Русия. Съединените щати продължават да стоят решително с Украйна и украинския народ. Ние ще продължим да ви подкрепяме, докато възстановявате проспериращата и свободна Украйна"

В рамките на годишните срещи на Международния валутен фонд и Групата на Световната банка във Вашингтон украинският министър на финансите Сергей Марченко се срещна с ръководството и представители на Световната банка.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 20 гласа.

Свързани новини