Отидете към основна версия

2 728 37

Взривеният Кримски мост и българската следа

  • кримски мост-
  • крим-
  • гълъб донев-
  • владимир путин-
  • украйна-
  • русия-
  • мост-
  • камион-
  • взрив-
  • война-
  • грузия-
  • българия

Взривеният на Кримския мост камион никога не е бил на територията на Република България

Снимка: БГНЕС/ EPA

Федералната служба за сигурност (ФСС) на Русия обвини украинското военно разузнаване и неговия директор Кирил Буданов за експлозията на Кримския мост, която в събота разруши частично това съоръжение, свързващо Кримския полуостров с Русия. Задържани са петима руснаци и трима граждани на Украйна и Армения във връзка с взрива, определен от руските власти като терористичен акт. По данни на ФСС взривното устройство е било пренесено от Украйна в Русия през България, Грузия и Армения, пише БТА.

Взривеният на Кримския мост камион никога не е бил на територията на Република България, която беше посочена като отправна точка за неговия маршрут. Това показват резултатите от проверката, извършена от службите за сигурност по нареждане на министър-председателя Гълъб Донев, съобщи Министерският съвет.

Говорител на Европейската комисия заяви в понеделник, че не може да се има вяра на изявленията на руските разследващи служби за маршрута на камиона. Толкова много съобщения чуваме от Москва и т. нар. официални места, които не заслужават никакъв коментар, заяви говорителят на пресконференция в отговор на въпрос, свързан със споменаването на България. Няма как да знаем какво се е случило в събота на моста, какво е довело до взрива, какви са причините. Знаете каква е достоверността на толкова много т. нар. "разследвания" в Русия. Не бих дал ни най-малка вяра на това, което казват, добави той.

Украйна не е потвърдила официално участието си във взрива на моста, но някои украински длъжностни лица реагираха с подигравателни и иронични коментари в социалните мрежи. "Цялата дейност на Федералната служба за сигурност и Следствения комитет е пълна глупост", заяви Андрий Юсов, говорител на украинския вътрешен министър, на въпрос във връзка с руските твърдения за взрива.

Експлозията на моста, дълъг дванадесет километра, разруши една част от съоръжението и временно спря пътния трафик. Мостът, грандиозен проект, открит лично от руския президент Владимир Путин през 2018 г., се превърна в жизненоважен от логистична гледна точка маршрут за военната му кампания. През него се насочват доставките за руските войски, които се сражават в Южна Украйна. Русия съобщава за четирима загинали при взрива.

Руските сили нанесоха масирани ракетни удари по украински градове, включително по енергийната инфраструктура на съседната страна. На предавано по телевизията заседание на Съвета за сигурност на Русия в понеделник Путин заяви, че ударите са ответна мярка за взрива на моста в Крим, който според него е бил организиран от украинските тайни служби.

Представители на повече от 50 държави обсъдиха в кулоарите на срещата на министрите на отбраната на НАТО в Брюксел укрепването на противовъздушната отбрана на Украйна. Усъвършенстваните противовъздушни системи за отбрана са предназначени да защитават цели градове от въздушни нападения. В понеделник при руски ракетен обстрел в Украйна загинаха 19 души, повече от 100 бяха ранени, а електрозахранването в някои части от страната бе прекъснато. Украйна получи първия от четирите зенитно-ракетни комплекса ИРИС-Т СЛМ, които Германия обеща да достави. Украинският министър на отбраната Олексий Резников написа в Туитър, че е "започнала нова ера на въздушна отбрана". "Системите "ИРИС-Т" от Германия са вече тук. Американските НЕЙСАМС идват", заяви той.

Срещата на министрите на отбраната е първото голямо събиране на членовете на НАТО, откакто Москва анексира няколко украински територии, обяви частична военна мобилизация и отправи завоалирани ядрени заплахи - действия, които НАТО определи като явна ескалация на войната. Атаките срещу газопроводите "Северен поток" 1 и 2, преминаващи по дъното на Балтийско море, също допринесоха за засилване на напрежението, въпреки че все още не е съвсем ясно кой стои зад експлозиите.

Украинският президент Володомир Зеленски заяви пред лидерите на Г-7, че Владимир Путин все още притежава средства за ескалация на войната и поиска помощ за създаването на въздушен щит срещу руските удари. Зеленски поиска подкрепа за развиване на въздушните способности на страната и сдържане на Русия. "Когато Украйна получи достатъчно количество модерни и ефикасни системи за противовъздушна отбрана, ключовият елемент на руския терор - ракетните удари - ще изгуби влиянието си", посочи украинският президент.

Седемте най-развити икономики в света се ангажираха в обща декларация да оказват помощ на Украйна, колкото време е нужно. "Ще продължим да оказваме финансова, хуманитарна, военна, дипломатическа и юридическа помощ на Украйна и ще останем твърдо редом до Украйна, колкото време е нужно", беше посочено в декларацията след днешната виртуална среща на лидерите на страните от Г-7.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 23 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: