Отидете към основна версия

7 058 192

НАТО към Москва: Очаквайте тежък удар, ако използвате ядрено оръжие

  • нато-
  • русия-
  • ядрено оръжие-
  • украйна-
  • владимир путин

Русия винаги е заявявала, че нейната военна доктрина не предвижда тя първа да използва ядрено оръжие, но същевременно страната е готова да използва ядрения си арсенал, ако е заплашено нейното съществуване

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руски ядрен удар би променил хода на конфликта и почти сигурно ще предизвика "физически отговор" от украинските съюзници и потенциално от НАТО, каза високопоставен служител на НАТО в сряда, цитиран от Ройтерс.

Всяко използване на ядрени оръжия от Москва би имало "безпрецедентни последици" за Русия, предупреди служителят.

Това "почти сигурно ще предизвика физически отговор от много съюзници и потенциално от самия Алианс", каза той.

Служителят добави, че Москва използва своите ядрени заплахи главно, за да възпре НАТО и други страни от директно влизане във войната срещу Украйна.

Според британския военен експерт професор Майкъл Кларк членовете на НАТО са предупредили представители на Кремъл в лични разговори за последиците от използването на ядрени оръжия от Русия. На тях им е било казано ясно, че Западът няма да отвърне с ядрен удар, но е готов да използва конвенционални оръжия, ако открие признаци, че Русия подготвя такъв удар, съобщава Руската служба на Би Би Си.

Припомняме, че Русия винаги е заявявала, че нейната военна доктрина не предвижда тя първа да използва ядрено оръжие, но същевременно страната е готова да използва ядрения си арсенал, ако е заплашено нейното съществуване, дори и ако е нападната с конвенционални оръжия.

Припомняме, че на 21 септември руският президент Владимир Путин предупреди Запада, че не блъфира, заявявайки, че е готов да използва ядрени оръжия, за да защити Русия срещу това, което той нарече "ядрен шантаж" от големите западни сили.

От своя страна президентът на САЩ Джо Байдън обяви, че светът е изправен пред най-големия риск от ядрен Армагедон след Кубинската ракетна криза от 1962 г. Той обаче изрази съмнение, че Путин ще използва тактическо ядрено оръжие в Украйна.

Кремъл официално не е заявявал, че възнамерява да използва ядрено оръжие и винаги е отричал възможността да го използва в конфликта в Украйна, но някои съюзници на Путин, като Рамзан Кадиров открито се застъпват за неговата употреба в Украйна. Той призова за използване на т.нар. тактически ядрени оръжия с малка мощност за нанасяне на тежки поражения на украинските защитници.

Други високопоставени руски представители като бившия руски президент и премиер Дмитрий Медведев пък ясно предупреждават, че Западът върви към Трета световна война и ако има такава тя ще е ядрена.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 61 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: