Отидете към основна версия

1 688 29

САЩ заявиха, че ще защитават всеки сантиметър от НАТО

  • сащ-
  • нато-
  • лойд остин-
  • защита-
  • украйна-
  • територия-
  • ангажимент

Министърът на отбраната на Съединените щати Лойд Остин каза това, потвърждавайки ангажимента на САЩ към колективната отбрана на НАТО

Източник: БГНЕС

Съединените щати потвърдиха ангажимента си да защитават "всеки сантиметър" от територията на НАТО преди разговорите между министрите на отбраната от алианса в четвъртък, които ще включват дискусии при закрити врата от групата за ядрено планиране, предаде Ройтерс.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин заяви това, потвърждавайки ангажимента на САЩ към колективната отбрана на НАТО след многократните ядрени заплахи от страна на руския президент Владимир Путин на фона на неуспехите на бойното поле в неговата почти осеммесечна инвазия в Украйна.

„Ангажирани сме да защитаваме всеки сантиметър от територията на НАТО – ако и когато се стигне до това“, каза Остин.

Остин говори малко преди да присъства на среща на Групата за ядрено планиране на НАТО, която е висшият орган на НАТО по ядрени въпроси и се занимава с политически въпроси, свързани с ядрените сили.

Уебсайтът на НАТО казва, че ядрената политика е под „постоянен преглед и се модифицира и адаптира в светлината на новите развития“.

Високопоставен служител на НАТО каза в сряда, че руски ядрен удар срещу Украйна "почти сигурно ще предизвика физически отговор от много съюзници и потенциално от самия НАТО", без да уточни подробности.

Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан каза миналия месец, че Съединените щати са изяснили на Москва "катастрофалните последици", с които ще се сблъскат, ако използват ядрено оръжие в Украйна.

Съливан обаче не описа публично естеството на планирания отговор на САЩ.

Дипломати казват, че Москва се опитва да изплаши Запада да намали подкрепата си за Киев, като намеква за използването на тактическо ядрено оръжие за защита на анексираните територии на Украйна.

ЯДРЕНИ УЧЕНИЯ НА НАТО

Междувременно НАТО заяви, че следващата седмица ще продължи годишното си учение за ядрена готовност, наречено "Steadfast Noon", в което военновъздушните сили на НАТО тренират използването на ядрени бомби на САЩ, базирани в Европа, с тренировъчни полети, без бойни оръжия.

Отмяната на ученията заради войната в Украйна би изпратила "много грешен сигнал", каза във вторник ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг.

Близо 50 държави се събраха в централата на НАТО в сряда и се ангажираха да въоръжат Украйна през зимата и след това с нова противовъздушна отбрана.

Остин каза в четвъртък, че подкрепата е безсрочна.

„Ще продължим с усилията си да подкрепяме Украйна толкова дълго, колкото е необходимо“, каза Остин заедно с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Столтенберг похвали осъждането на Общото събрание на ООН в сряда за "опита за незаконно анексиране" от Русия на четири частично окупирани региона в Украйна.

Програмата за четвъртък в централата на НАТО в Брюксел включва дискусии за това как да се даде ясен сигнал на индустрията да увеличи производството на оръжие както за вътрешни нужди, така и за подкрепа на отбраната на Украйна.

Съюзниците също така ще обсъдят начини за подобряване на защитата на тяхната критична инфраструктура, след като очевидните атаки срещу тръбопроводите на Северен поток допринесоха за повишаване на напрежението. Остава неясно кой стои зад експлозиите под Балтийско море.

НАТО каза на Москва във вторник, че ще отговори на атаките срещу критичната инфраструктура на съюзниците с „обединен и решителен отговор“.

Столтенберг обеща да засили защитата на критичната инфраструктура в отговор на атаките на Северен поток, като каза, че Алиансът вече е удвоил присъствието си в Балтийско и Северно море до над 30 кораба, поддържани от самолети и подводни дейности.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 16 гласа.

Свързани новини