Last news in Fakti

13 Октомври, 2022 11:29 1 683 29

САЩ заявиха, че ще защитават всеки сантиметър от НАТО

  • сащ-
  • нато-
  • лойд остин-
  • защита-
  • украйна-
  • територия-
  • ангажимент

Министърът на отбраната на Съединените щати Лойд Остин каза това, потвърждавайки ангажимента на САЩ към колективната отбрана на НАТО

САЩ заявиха, че ще защитават всеки сантиметър от НАТО - 1
Източник: БГНЕС

Съединените щати потвърдиха ангажимента си да защитават "всеки сантиметър" от територията на НАТО преди разговорите между министрите на отбраната от алианса в четвъртък, които ще включват дискусии при закрити врата от групата за ядрено планиране, предаде Ройтерс.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин заяви това, потвърждавайки ангажимента на САЩ към колективната отбрана на НАТО след многократните ядрени заплахи от страна на руския президент Владимир Путин на фона на неуспехите на бойното поле в неговата почти осеммесечна инвазия в Украйна.

„Ангажирани сме да защитаваме всеки сантиметър от територията на НАТО – ако и когато се стигне до това“, каза Остин.

Остин говори малко преди да присъства на среща на Групата за ядрено планиране на НАТО, която е висшият орган на НАТО по ядрени въпроси и се занимава с политически въпроси, свързани с ядрените сили.

Уебсайтът на НАТО казва, че ядрената политика е под „постоянен преглед и се модифицира и адаптира в светлината на новите развития“.

Високопоставен служител на НАТО каза в сряда, че руски ядрен удар срещу Украйна "почти сигурно ще предизвика физически отговор от много съюзници и потенциално от самия НАТО", без да уточни подробности.

Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан каза миналия месец, че Съединените щати са изяснили на Москва "катастрофалните последици", с които ще се сблъскат, ако използват ядрено оръжие в Украйна.

Съливан обаче не описа публично естеството на планирания отговор на САЩ.

Дипломати казват, че Москва се опитва да изплаши Запада да намали подкрепата си за Киев, като намеква за използването на тактическо ядрено оръжие за защита на анексираните територии на Украйна.

ЯДРЕНИ УЧЕНИЯ НА НАТО

Междувременно НАТО заяви, че следващата седмица ще продължи годишното си учение за ядрена готовност, наречено "Steadfast Noon", в което военновъздушните сили на НАТО тренират използването на ядрени бомби на САЩ, базирани в Европа, с тренировъчни полети, без бойни оръжия.

Отмяната на ученията заради войната в Украйна би изпратила "много грешен сигнал", каза във вторник ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг.

Близо 50 държави се събраха в централата на НАТО в сряда и се ангажираха да въоръжат Украйна през зимата и след това с нова противовъздушна отбрана.

Остин каза в четвъртък, че подкрепата е безсрочна.

„Ще продължим с усилията си да подкрепяме Украйна толкова дълго, колкото е необходимо“, каза Остин заедно с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Столтенберг похвали осъждането на Общото събрание на ООН в сряда за "опита за незаконно анексиране" от Русия на четири частично окупирани региона в Украйна.

Програмата за четвъртък в централата на НАТО в Брюксел включва дискусии за това как да се даде ясен сигнал на индустрията да увеличи производството на оръжие както за вътрешни нужди, така и за подкрепа на отбраната на Украйна.

Съюзниците също така ще обсъдят начини за подобряване на защитата на тяхната критична инфраструктура, след като очевидните атаки срещу тръбопроводите на Северен поток допринесоха за повишаване на напрежението. Остава неясно кой стои зад експлозиите под Балтийско море.

НАТО каза на Москва във вторник, че ще отговори на атаките срещу критичната инфраструктура на съюзниците с „обединен и решителен отговор“.

Столтенберг обеща да засили защитата на критичната инфраструктура в отговор на атаките на Северен поток, като каза, че Алиансът вече е удвоил присъствието си в Балтийско и Северно море до над 30 кораба, поддържани от самолети и подводни дейности.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    13 28 Отговор
    няма по-голям ужас за ватенките от САЩ

    Коментиран от #4, #5, #20

  • 2 Горилата лъже

    27 11 Отговор
    Никога американски войници няма да умират за Европа.
  • 3 ДаАмаНе

    25 7 Отговор
    Да ама Украйна не е НАТО, пък като гледам ... сме готови на ядрен зрив, само и само за някой сантиметър от нея.
  • 4 САЩ са

    24 8 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    западаща империя. Дивият капитализъм е обречен на колапс.
  • 5 НорМално

    25 7 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Нормално, европееца е показал че заради единия долар е съгласен да продаде народ, родина и близки - само и само да е заобиколен от "лукс"
  • 6 Някоя си

    25 5 Отговор
    Опазил ни господ от " защитата" на краварите......
  • 7 ще защитават всеки сантиметър от НАТО

    22 6 Отговор
    Украйна в нато ли е?
    защо лъжат?
  • 8 сър Пърсивал

    11 7 Отговор
    Подготвят ни за провокация, този път "мръсна бомба"!
    Предполагам, че или ще "удавят Запорожката АЕЦ или "руска" ракета ще удари АЕЦ Козлодуй, след като "доброволно" ще предадем на Украйна нашите ракети С-300, които охраняват централата ни!!!
    Радев.............................!
  • 9 Красимир Петров

    7 12 Отговор
    Мачкайте ботокса от Кремъл
  • 10 Хихихи..

    20 6 Отговор
    NATO не е ничия Родина бе,льохмани,това е Военен Съюз и Нищо Повече! Родината ми е България,както на поляка Полша,на унгареца Унгария и тн.Кви сантиметри,метри,километри и пр.ще "защитавате в абсолютно чужди на USA държави?!

    Коментиран от #22

  • 11 Псевдоним

    13 4 Отговор
    С тия жени за военни министърки си представям как ще се защитава "всеки сантиметър".

    Коментиран от #15, #26

  • 12 Боруна Лом

    15 4 Отговор
    ТО ВИЕ СЪЗДАВАТЕ ТЕЗИ КОНФЛИКТИ
  • 13 Пич

    16 1 Отговор
    Чий го дирите в Украйна , като сте защитници ???!!! А.....???!!!
  • 14 По заповед на щуката

    9 1 Отговор
    Едно си баба знае, това си баба бае... Дреме му на тоя за пензията на баба ми...
  • 15 Боруна Лом

    3 1 Отговор

    До коментар #11 от "Псевдоним":

    РАЗЛИКАТА Е ДВА САНТИМЕТРА,НА МИНИСТЕРСКИТЕ.
  • 16 Хахаха

    10 1 Отговор
    САЩ заявиха, че ще защитават всеки сантиметър от НАТО...в Туитър:)
  • 17 123

    9 2 Отговор
    Ген. Джонсън, командващ в Пустинна буря: Срам ме е, че вече половината от американските войници са обратни.
  • 18 ГОРСКИ

    9 2 Отговор
    Украйна не в НАТО а я защитавате като своя територия!!!!!!
  • 19 Анонимен

    4 0 Отговор
    Ако пушеше малборо, щеше да е истински янки - висок, слаб и светъл.
  • 20 Гого

    12 1 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Няма по-голям тумор за света и в частност Европа от САЩ-паразитен организъм терминиращ всичко до което се допре...
  • 21 оня с коня

    1 8 Отговор
    Има тука едни хора които много мразят НАТО,ама нищо не правят за да си решат Душевния проблем.А е просто:НАПУСКАТЕ Запада дето коли и беси НАТО и се установявате на Изток- там НАТО не пей!И това е най-разумното решение на проблема ви,защото ако тръгнете да вадите БГ от Пакта с разни измислени Референдуми ваща работа няма стане по простата причина ЧЕ СТЕ МАЛКО- ЕДВА 23% РУСОФИЛСТАВЩИ В БЪЛГАРИЯ И САМО 8-9% присъствие в НС на любимата ви Партия възраждане.

    Коментиран от #25

  • 22 Гост

    1 8 Отговор

    До коментар #10 от "Хихихи..":

    Точно така НАТО е военен съюз в който членуваме и ние. Изказването е към ватниците барнат ли натовска държава почва се!
  • 23 Историк

    7 1 Отговор
    В Библията ясно е казано-Армагедон предстои!
  • 24 Това ли?

    7 1 Отговор
    "..Високопоставен служител на НАТО каза в сряда, че руски ядрен удар срещу Украйна "почти сигурно ще предизвика физически отговор от много съюзници и потенциално от самия НАТО"?
    Навивайте се още. Руски ядрен удар, едва ли ще има против Украйна. По-е вероятно вие да инсценирате такъв, за да се мотивирате да участвате?
    Сами ще се вкарате в спиралата на самоунищожението!
    Ако наистина започнете, много натовски страни да нападате Русия, то тя няма да е в състояние да отговори на всички с нормалната си армия и оръжия.
    Тогава се активира нейната защита, от унищожение по военната й доктрина. И тогава, вие всички смелите, които сте готови за Украйна да умрете, ще умрете, щом това искате! Нещо много смели станахте? И онези жалки фашаги ви инспирират, да си унищожите страните и населението за тях.
    Нещо не ви разбирам? Защо не "спасявахте" Ирак, Либия, Афганистан, Сирия....? Нали и тези страни бяха нападнати от силен противник и без някаква основателна причина? Ама тука сте много настървени да помагате? Понеже Русия нещо ви е трън в очите!
  • 25 провинциалист

    7 1 Отговор

    До коментар #21 от "оня с коня":

    "по простата причина ЧЕ СТЕ МАЛКО" - затова ли навремето никой не посмя да попита народа дали иска да бъде в НАТО?
  • 26 за защитата на Натото

    5 1 Отговор

    До коментар #11 от "Псевдоним":

    Ако бяха поне млади и хубави, пак биха успяли да помогнат нещо за защитата на Натото. Но с такива грозни и стари крокодили, само ще изплашат руската армия в началото и ще предизвикат истинска агресия в тях :)!!!

    Коментиран от #29

  • 27 Иван

    1 1 Отговор
    Сантиметър или инч?
  • 28 В България не ви искаме

    2 1 Отговор
    Разкарайте се окупатори
  • 29 Българин

    1 1 Отговор

    До коментар #26 от "за защитата на Натото":

    Такова понятие "руска армия" няма .Има руски алкохолици подобие на армия.