Отидете към основна версия

2 219 70

САЩ предупреждават за санкции срещу тези, които доставят боеприпаси на Русия

  • сащ-
  • русия-
  • санкции-
  • оръжия-
  • боеприпаси

Първата подобна среща за санкциите срещу Русия включва служители от страни от Европейския съюз, Канада и Южна Корея, наред с други

Източник: БГНЕС

Съединените щати предупредиха в петък, че могат да наложат санкции на хора, държави и компании, които доставят боеприпаси на Русия или подкрепят нейния военно-промишлен комплекс, тъй като Вашингтон се стреми да увеличи натиска върху Москва във връзка с войната в Украйна, предаде Ройтерс.

Заместник-министърът на финансите Уоли Адейемо, на среща на длъжностни лица от 32 държави за обсъждане на санкции срещу Русия, каза, че министерството ще издаде насоки в петък, в които става ясно, че Вашингтон желае и може да наложи такава репресия.

„Тази сутрин Службата за контрол на чуждестранните активи на Министерството на финансите издава насоки, в които става ясно, че сме готови и можем да санкционираме хора, компании или държави, които доставят боеприпаси на Русия или подкрепят военно-промишления комплекс на Русия“, каза Адейемо.

Първата подобна среща за санкциите срещу Русия включва служители от страни от Европейския съюз, Канада и Южна Корея, наред с други.

В допълнение Службата за контрол на чуждестранните активи на Министерството на финансите (OFAC) и Бюрото за промишленост и сигурност на Министерството на търговията ще очертаят действията, които са били предприети срещу военно-промишления комплекс на Русия, и ще отбележат рисковете, пред които са изправени онези, които предоставят материална подкрепа за инвазията на Русия в Украйна, той добави.

Съединените щати на срещата също ще предупредят, че Русия „разходва боеприпаси с неустойчива скорост“ и се обръща към страни като Иран и Северна Корея за доставки и оборудване, включително дронове, ракети и артилерийски боеприпаси, според копие от презентацията от Морган Мюър, заместник-директор на националното разузнаване за интегриране на мисии, видяно от Ройтерс.

Мерките за контрол на износа, наложени от Вашингтон и коалиция от над 30 държави, са оказали влияние, според презентацията, като отбранителната индустрия разчита на вносна микроелектроника и други части. Критичният недостиг на лагери подкопава производството на танкове, самолети, подводници и други военни системи, се отбелязва в презентацията.

Мюър предупреди, че руските разузнавателни служби са натоварени с незаконно придобиване на западни технологии и части, забранени за износ в Русия според мерките на САЩ.

Мрежата, използвана за придобиване на технологията, включва олигарси, подставени лица и подставени компании и е насочена приоритетно към Европа и Северна Америка, според презентацията.

Министерството на търговията предупреди по-рано, че полупроводници, произведени от западни компании, са се появили в руски военни дронове и други приложения.

По-рано тази година Вашингтон наложи широки нови ограничения върху доставките до Русия на американски и чуждестранни стоки, ако са произведени с американско оборудване или технология, в опит да влоши военния и индустриалния сектор на Русия.

Мерките са част от няколко пакета санкции, наложени от Вашингтон и неговите партньори на Русия в отговор на нейното нахлуване в Украйна от 24 февруари, което уби и рани хиляди и превърна градовете в руини.

Запитан колко повече биха могли да направят западните съюзници, за да увеличат натиска върху Русия, един европейски финансов служител каза: „Можем да разширим списъка на хората, които са под санкции. Можем да разширим броя на стоките, които имат ограничения за износ“.

„Но мисля, че санкциите ясно ще покажат своето въздействие по отношение на индустриалните вериги в Русия“.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 35 гласа.

Свързани новини