Отидете към основна версия

9 855 65

„Подполковник Лапин каза, че Аллах е слабак. Час и половина по-късно го разстреляха.“

  • бесарабски фронт-
  • стрелба-
  • мобилизация-
  • руснаци-
  • малцинства-
  • украйна-
  • война-
  • русия-
  • полигон-
  • мюсюлмани-
  • ислям-
  • намаз-
  • таджики

Постоянно се караха, защото не им разрешаваха да правят навреме намаз

Снимка: БГНЕС/ EPA

Журналисти от ASTRA разговаряха с военнослужещ, който твърди, че е бил ранен по време на стрелба на полигона в Солоти, Белгородска област, и е видял случилото се със собствените си очи. В момента военният е в болница в град Валуйки. ASTRA не публикува името му от съображения за сигурност. ВАЖНО: В момента на публикуването не успяхме да потвърдим от независим източник личността нито на разказвача, нито на останалите участници в случката.

„Всичко започна с това, че няколко наши войници – дагестанец, азербайджанец и адигеец, казаха, че „това не е наша война“ и се опитаха да напишат рапорт, че повече не желаят да служат. Когато подполковник Андрей Лапин разбра това чрез командира на ротата, той събра всички и започна да обяснява, че „това е свещена война“. Всичко се случи сутринта на плаца – там, където войниците се строяват и се пее химнът. Започна конфликт, започнаха да се бутат, включително и с няколко души от моята рота.

В отговор таджиките казаха на Лапин, че свещена война е, когато мюсюлмани воюват с неверници. Лапин отговори, че в такъв случай „Аллах е страхливец, ако не позволява да воюваш за държавата, пред която си положил клетва“. Лично аз смятам, че това ги засегна най-силно, фразата, че „Аллах е слабак“. Това изказване предизвика шок у много сред стоящите на плаца хора. Тъй като при нас и сред офицерския състав има мюсюлмани – и башкирци, и татари. След строя руснаците и мюсюлманите продължиха конфликта, след което всички се разпръснаха и, изглежда, се успокоиха. А само час и половина по-късно, около обяд, ни изпратиха всички заедно на стрелба. Трима таджики, които бяха наемни войници, обърнаха автоматите си – те бяха с бойни патрони, и разстреляха нашия командир подполковник Лапин, който загина намясто. После откриха безразборна стрелба.

На полигона имаше и наемници, и мобилизирани войници. Загиналите, които аз видях, бяха 29 души, а тридесетият беше подполковник Лапин. Ако броим и двамата таджики, общият брой на убитите е 32. Не зная какъв е точният брой на ранените. Част от тях бяха докарани с хеликоптери в Белгород, а друга част – заедно с мен в момента са във Валуйки.

Две-три минути преди да започне стрелбата, на нас, мюсюлманите, ни казаха да се отместим настрани. Помня, че стрелците се казват Бикзот – старши сергант, другият – Ануше, а третият е младши сержант Ами. Фамилните им имена не помня. Младши сержант Ами избяга. А прапоршчик Семьонов уби двама от стрелците. В този момент Семьонов беше в стаята, където се съхраняват сандъците с боеприпаси, откъдето ги получаваме. Той притежава собствен боен пистолет, не присъства по време на стрелбата, чул е какво става, излезе и застреля двамата таджики. Рани Ами в рамото, но той успя да избяга. Той обстреля мястото, където беше оградата - това дори не беше ограда, а огъната тел, през която някои отиваха в града, когато беше невъзможно да се премине през контролно-пропускателния пункт. Имаше такъв насип, че той, грубо казано, просто го прескочи. Казаха ни, че все още бяга и не е заловен.

Специални тези таджики (които откриха огън - бел. ред.) бяха яростни привърженици на своята вяра. Постоянно се караха, защото не им разрешаваха да правят навреме намаз и не им даваха стая за молитва", разказа младият мъж.

Източник: Astra press

Бесарабски фронт

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 78 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания