Last news in Fakti
  Тема: Украйна

17 Октомври, 2022 13:49 6 225 25

Какво се случва с руснаците, които не искат да воюват

  • мобилизация-
  • резервисти-
  • русия-
  • война-
  • украйна-
  • владимир путин-
  • руска армия-
  • кремъл

Не се обръща внимание на здравословното и физическото състояние на мъжете

Какво се случва с руснаците, които не искат да воюват - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Мобилизираните руснаци, които не искат да воюват, по закон имат право на алтернативна гражданска служба. Когато се опитат да се възползват от това свое право, те получават единствено заплахи. До 24 септември Кирил Березин, жител на Санкт Петербург, живее обикновен живот. Когато отива на работа в този ден, той намира под вратата си лист хартия. На него пише, че в рамките на един час трябва да се яви в службата за военна регистрация, пише "Свободна Европа".

Преди осем години той отбива задължителната си военна служба, затова сега решава да отиде. Но оттам веднага го отвеждат във военно поделение 02511 в село Каменка, като дори не му позволяват да се прибере у дома и да се сбогува с баба си, от която е отгледан. Кирил не познава баща си, а майка му умира от свръхдоза наркотици, когато той е малък. Сега 69-годишната баба на Кирил почти не излиза от къщи и постоянно плаче за внука си.

Още новини от Украйна

Кирил е един от руснаците, пратени на война след обявената от руския президент Владимир Путин частична мобилизация. Властите казват, че ще привикват само хора с опит и военна специалност, но много мъже, които не отговарят на тези условия, също са получили повиквателни. Роднините на тези, които не искат да отидат на война, правят всичко възможно да върнат синовете, съпрузите и братята си от службите за военна регистрация или от територията на Украйна. Кореспондент на регионалната служба на Радио Свободна Европа/Радио Свобода "Север Реалии" разговаря с жени, които разказват историите на мобилизираните си близки.

"Вече ги товареха в автобуси"

В деня, в който Кирил Березин е отведен във военното поделение, съпругата му Марина Циганова започва да мисли как да го спаси от фронта. Едновременно с това се опитва, доколкото може, да го оборудва. Купува наколенки, налакътници, спален чувал, уред за нощно виждане. Марина е допусната в поделението да ги занесе на Кирил точно преди заминаването му за Белгород. "Вече ги товареха в автобуси и ги караха към влака. По някакво чудо бях допусната до перона. Те се наредиха там, аз застанах до него и го прегърнах. Веднага чух вик всички външни лица да напуснат, защото в противен случай ще стрелят в краката ни. И разбрах, че не мога да остана повече там", разказва Марина за последната среща с мъжа си.

Кирил остава във военното поделение в Каменка 4 дни. По телефона казва на жена си, че са водени на стрелкова тренировка само веднъж, като на всеки са били дадени по 30 патрона. Още първия ден той подава молба за алтернативна гражданска служба, като заявява, че никога през живота си не се е сражавал и просто не може да застреля друг човек, дори му става лошо от кръв. Молбата му не се приема. Няколко дни по-късно Кирил е изпратен във военна част в Белгородска област близо до границата с Украйна. На 1 октомври пристига във военен лагер край село Хохлово, а на 5 октомври подава втори рапорт до командира, че не желае да се бие.

Според жена му командващите отказват да подпишат рапорта. По думите ѝ офицерът, на когото мъжът ѝ е докладвал, го е заплашил. "Крещял е на момчетата, които не искат да отидат, обиждал ги е по всякакъв начин, наричал ги е "слабаци". А лично на Кирил е казал: "Ще съжаляваш за това, което се опитваш да направиш. Ще умираш дълго и мъчително", казва Марина. Когато пристигат в Белгород, мъжете получават неизползваеми оръжия. И там не ги обучават, въпреки че не са подготвени за война. Условията за живот в граничната зона са тежки. Мъжете получават по две дажби за четирима души. Храната просто не стига. Не само гладът е проблем. Първите три дни на Кирил му се налага да спи под открито небе. Спасява го спалният чувал, който си носи. После, когато една от палатките се освобождава, успява да се настани там.

"Предпочитам да отида в затвора"

Подобна е и историята на Михаил Ашичев, жител на Ленинградска област. На 26 септември той получава обаждане на мобилния си телефон от наборната военна служба да се яви на медицински преглед след два дни. "Миша никога не е подкрепял всичко това от 24 февруари насам", казва съпругата му Александра. "Обсъждахме го много пъти и той каза, че ако има внезапна мобилизация, по-скоро би отишъл в затвора. Знаехме, че рано или късно ще дойде призовка, защото е служил, а военната му професия е началник на телеграфна служба."

Когато му се обаждат, Михаил казва, че няма да се яви, тъй като не е получил призовка. След това полицаи идват в къщата, но той не си е вкъщи. Два дни по-късно получава ново обаждане, с което го привикват да му връчат призовката. Той отново отказва. Когато вечерта се прибират с жена му и децата от детската градина, полицията чака пред къщата. "Съпругът ми взе призовката, беше невъзможно да не го направи. Веднага отидохме в пощата и изпратихме заявление за алтернативна гражданска служба. Бяхме подготвили всички документи още след първото обаждане", добавя Александра.

Съставена е друга комисия, която да разгледа искането на Ашичев за алтернативна служба. Заседанието се записва на видео.

Единият от членовете на комисията се обръща към Михаил с думите: "Вие не подкрепяте политиката на нашата държава. Ако не сте съгласни, защо тогава живеете в Русия? Родината вече е в опасност. Родината е в опасност!"

Михаил му отговаря: "Роден съм в тази страна, ще живея тук. Защо трябва да напускам, ако някой е дошъл на власт и води агресивна политика? Родината ми не беше в опасност преди 24 февруари. Или беше?".

Не получава отговор. След заседанието, което продължава едва около пет минути, съпругата му взема военния паспорт на Михаил и си тръгва. А той смята да отстоява правото си да не воюва.

"Искаме нормален преглед и военно обучение"

Има многобройни оплаквания от роднини на хора, призовани в армията, не само за това, че военните служби не приемат молби за алтернативна гражданска служба, а и че не се обръща внимание на здравословното и физическото състояние на мъжете. Един от тях е Сергей Полушкин, в момента вече мобилизиран, който така и не е пратен на медицинска комисия, въпреки че краката му са толкова подути, че трудно може да ходи.

Сестрата му Дария се свързва с редакцията притеснена: "Брат ми се обади тази сутрин и каза, че искат да ги изпратят на фронта! За него има само един доклад, в който пише "Смята се за болен". Просто не знам какво да правя!".

За това какво се случва с мобилизираните мъже преди да бъдат пратени на фронта свидетелстват и записи и снимки, някои от които самите те публикуват в социалните мрежи. На 6 октомври Телеграм каналът "Сота" публикува аудиозапис на разговор с мобилизиран руски войник. Той разказва, че се намира в село Солоти в Белгородска област до украинската граница, където повече от 100 резервисти като него са отказали да отидат в Украйна.

"Искаме [...] поне да получим нормален медицински преглед, а не санитарен възел, в който седи един лекар и изобщо не се знае какъв е той. Както и да преминем нормално военно обучение. Веднъж отидохме на стрелбище, но никой не умее да стреля", казва мъжът, цитиран от Радио Свобода. След мобилизацията са регистрирани редица самоубийства и смъртни случаи сред мобилизираните на територията на военните части. Според Министерството на отбраната в Москва, до 21 септември в Украйна са загинали 5937 руски граждани. По данни на украинското военно министерство обаче са убити около 55 000 руски войници.

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А питам

    24 11 Отговор
    Къде се скри Зеленски и защо ПВО не работи в Киев?
  • 2 Радио Тамбукту

    25 15 Отговор
    Какво се случва с УКРАИНЦИТЕ, които не искат да воюват?
    Ко каза?

    Коментиран от #4

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Последния Софиянец

    17 9 Отговор

    До коментар #2 от "Радио Тамбукту":

    Имаше трима българи в Украйна.Двама загинаха, третият Глиги дезертира и се кандидатира за депутат.
  • 5 Хахаха

    9 18 Отговор
    Кирил березов и съпругата му мария циганова не че неможе да са с различни фамилии но по вероятно откъде идва инфото и кой го публикува това да е поредния плосък фейк даже не са си направили труда да им дадат еднакви фамилии
  • 6 БСП за България и Радев

    9 19 Отговор
    Сърцераздирателни истории на Запада. Това са техните герои - скатавки, страхливци. Недостойни хора, които отказват да дадат живота си за другаря Путин - възродителя на Руската империя

    Коментиран от #9

  • 7 Ще видим

    7 2 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Много пушат на нерегламентирани места.
  • 8 стоян георгиев

    29 7 Отговор
    колко български потдръжници на путин се записаха в руската армия за да отменят избягалите милион руснака?записаха се точно 0,000000!обаче раздават квалификации кои бил лъв и мишка ежедневно по форумите.сериозни хора са путлерасите у нас няма и дума.
  • 9 Какво чакаш

    14 13 Отговор

    До коментар #6 от "БСП за България и Радев":

    Отиди и дай пример. Дай живота си за зеления шут, възродителя на украинската комедия и трагедия.

    Коментиран от #25

  • 10 Алкаш с калаш

    12 2 Отговор
    А какво се случва с руснаците които искат да воюват? Защо те не отиват на фронта, а пращат халопите да воюват!
  • 11 Какво се случва

    4 10 Отговор
    С украинците които не искат да воюват?

    Коментиран от #12

  • 12 Путлер пак ги избива

    13 4 Отговор

    До коментар #11 от "Какво се случва":

    Това се случва. Когато те нападнат или бягаш, или се отбраняваш. Друг вариант няма, защото агресора няма да спре докато не те пороби. Виж Априлското въстание за справка 🧐🧐🧐
    Как въобще може да задаваш такива въпроси?
  • 13 емигрант

    24 4 Отговор
    Комунистите са прости и фанатизирани животни, имат мозък по-малък по обем и от на колибри, единственото по което приличат на хомосапиенс е, че ходят на два крака !
  • 14 Пиночет

    25 2 Отговор
    Ей бушмени червени, още малко ще ви трая и ще ви заселя при Алиенде, сган болшевишка !
  • 15 Колко ли филми ще се направят

    13 1 Отговор
    С безкрайните рашистки идиотщини.
  • 16 Павел пенев

    2 16 Отговор
    Който иска да вярва на лъжите от Свободна Европа и на плагиатора Джамбазов.

    Коментиран от #17

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Хмхмхмхм

    18 3 Отговор
    .... "Вие не подкрепяте политиката на нашата държава. Ако не сте съгласни, защо тогава живеете в Русия?... На всички руски изрожденци, които драскотят тук, трябва да им се зададе въпросът- "Вие не подкрепяте политиката на нашата държава. Ако не сте съгласни, защо тогава живеете в БЪЛГАРИЯ?
  • 20 Гунчев Ильен

    12 2 Отговор
    Да те мобилизират в държава, в която човешкия живот не струва и пукната копейка...голям малшанс...
  • 21 Таня

    5 1 Отговор
    Много има да плачете баби,майки и сестри!
  • 22 Ленче кремче

    1 5 Отговор
    Ааааа, верваме ти джамбас, как да не вЕрваме... Пдрснщстн
  • 23 Укропат

    0 0 Отговор
    Па сменете снимката бе. Че се види че пак съм аз със леля ми , баба и бате дето е инвалиден и аз бегам бате.
  • 24 Ганьо

    0 1 Отговор
    Е,аз ще отида да се бия за Путлер,щото съм смел,силен и ми трябват кУпейки! Ааа,забравих-мразЯ цивилизования свят,демокрацията и обичам шльокавица!!!! Да живее матушка Рус!
    Наздраве!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания